Jutta Varjus nousee Someron kaupunginhallituksen johtoon

0
Aikoinaan SM-sarjassa koripalloa pelannut Jutta Varjus vannoo olevansa joukkuepelaaja. Berninpaimenkoira Doris on hänen liikuttajansa ja rauhoittajansa. – Niin huonoa päivää ei olekaan, ettei Doris olisi hyvällä tuulella. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Someron kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nousee kokoomuksen ääniharava Jutta Varjus. Toisen kautensa Someron kaupunginvaltuutettuna aloittava 51-vuotias Varjus sai kuntavaaleissa 126 ääntä. Hän toteaa äänimäärän velvoittavan.

– Olen innoissani, nöyränä ja jännittynyt. Edessä on tietenkin jonkun verran haasteita, mutta en ole yleensäkään pelännyt niitä, arkkitehtitoimistoyrittäjä sanoo.

– Hallituksella on edessään uusi tilanne, kun mukana on neljä tasavahvaa puoluetta, hän huomauttaa.

Varjus painottaa tilanteen vaativan kokoomusta, keskustaa, sosialidemokraatteja ja perussuomalaisia panostamaan avoimuuteen ja kommunikointiin.

– Kaipaan enemmän keskustelua. Erimielisiä voidaan olla, mutta keskustelemalla päästään yhteisiin ratkaisuihin.Jutta Varjus oli 2000-luvun alussa kaksi vuotta synnyinkaupunkinsa Forssan kaupunginhallituksessa vihreiden edustajana. Pesti katkesi, kun perhe muutti Jussi Varjuksen työn perässä ensin Australiaan ja myöhemmin Ruotsiin. Sieltä Varjukset palasivat Suomeen vuonna 2007 ja asettuivat Somerolle. Varjus toteaa Someron painivan samanlaisten ongelmien kanssa kuin valtaosa kunnista: väki vanhenee eikä lapsia synny tarpeeksi.

– Kannattaisiko meidän tehdä eri tavalla kuin muut ja erottautua siten, hän kysyy.

– Kaikki kunnat haluavat lapsiperheitä ja markkinoivat kaunista luontoa. Miksemme voisi houkutella myös eläkeläisiä ja rekrytoida uusia asukkaita suoraan koulun penkiltä näiden valmistuttua? Hehän löytävät jossain vaiheessa siipan, perustavat perheitä ja rakentavat taloja, Varjus miettii ja toteaa, että Someron olisi syytä mainostaa enemmän lapsiperheille tarjolla olevia loistavia palveluja.

Hän painottaa työpaikkojen olevan Somerolle ensiarvoisen tärkeitä:

– Vain niiden kautta kaupunki saa elinvoimansa.

Kokoomus nimeksi toiseksi hallitusjäsenekseen kaupunginvaltuutettu Henry Seppälän. Valtuuston kolmanneksi varapuheenjohtajaksi nousee kokoomuksen tuore valtuutettu, 120 ääntä kerännyt Martina Ramsay, joka saa samalla läsnäolo- ja puheoikeuden hallituksen kokouksiin.

Sivistyslautakunnassa kokoomusta edustavat lautakunnan viime kauden puheenjohtaja, valtuutettu Kati Fonsell-Laurila ja varavaltuutettu Jani Norrby.

Perusturvalautakuntaan kokoomus nimeää varavaltuutetut Anne Teräväisen ja Tuomo Kurkikankaan sekä Jaakko Mäkisen.

Tekniseen lautakuntaan kokoomus valitsi edustajikseen uudet valtuutetut Laura Nuotion ja Kalle Malinin. Ympäristölautakunnassa kokoomusta edustaa varavaltuutettu Totti Nuoritalo ja tarkastuslautakunnassa varavaltuutettu Hannu Rauhala.​

Varjus sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestin olevan vaativa ja vievän paljon aikaa, joten hän mietti mahdollisuuteen tarttumista pitkään ja keskusteli perheensä kanssa.

– Pidennän opiskeluaikaa ja vähennän töitä. Nyt on miehen vuoro hoitaa kotia, toteaa Varjus, joka on viemässä loppuun perheen kasvattamiseen ja ulkomailla asumiseen keskeytyneitä arkkitehtiopintojaan.

Perheen kuudesta lapsesta asuu kotona enää kolme, joista nuorin on 13-vuotias.