Kaukolämmön hinta laskee koko Salon alueella

10
Salon kaukolämpö tuotetaan pääosin Lounavoiman jätevoimalassa Korvenmäessä. Kuva: SSS arkisto/Santeri Iltanen

Salon Kaukolämpö Oy laskee kaukolämmön kulutusmaksua Salossa. Uusi arvonlisäverollinen kulutusmaksu on syyskuun alusta lähtien 65,72 euroa/MWh.

Tätä ennen kulutusmaksu oli Salossa ja Halikossa 75,19 euroa/MWh, ja Perniössä ja Perttelissä 70,57 euroa/MWh. Täten Salossa ja Halikossa hinta laskee 9,47 euroa jokaista megawattituntia kohden, ja Perniössä ja Perttelissä 4,85 euroa.

Hinnanlaskun myötä kulutusmaksu on yhtenäinen koko Salon alueella.

Salon Kaukolämmön tiedotteessa kerrotaan, että hinnanlaskun taustalla on keväällä toimintansa aloittanut Korvenmäen jätevoimalaitos. Se tuottaa noin 90 prosenttia Salossa tarvittavasta kaukolämmöstä.

Jätevoimalaitoksen käyttöönotto on aiheuttanut säästöjä kaukolämmön tuotantokustannuksiin. Kustannuksia ovat vähentäneet myös tuotot, joita saadaan jätevoimalaitoksessa tuotetun sähkön myynnistä.

– Tehtyä hinnanalennusta on vauhdittanut sähkön korkea hinta, joka nyt valuu hyödyksi kaukolämmittäjille, toteaa Salon Kaukolämmön toimitusjohtaja Petri Onikki.

Korvenmäen jätevoimalaitoksessa tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä kierrätyskelvottomasta polttokelpoisesta jätteestä.

1.9. voimaan tuleva uusi kulutusmaksu oli Onikille myönteinen yllätys. Hän kertoi odottaneensa pienempää hinnanlaskua.

Onikin mukaan uusimmalla hinnanmuutoksella Salon kaukolämmön kulutusmaksu on valtakunnallisesti halvimmasta päästä.

– Olemme uudella hinnalla sijalla 20–30/227 riippuen kiinteistön koosta.

Edellisen kerran hintaa laskettiin vuosi sitten kesällä, jota ennen kulutusmaksu oli 83,18 euroa/MWh.

Seuraavan kerran kulutusmaksu tarkistetaan ensi keväänä. Onikin mukaan painetta hinnan nostamiselle ei kuitenkaan ole.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
1 vuosi sitten

Missä kaikki polttolaitoksen vastustajat luuraa? Ei tullut rekkarallia eikä kaupunki tukehtunut hajuun ja saasteisiin ja energian hintakin laskee.

Malliesimerkki kaiken vastustamisen mielekkyydestä.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Ehkä olisi parempi kirjoittaa vain silloin, kun on jotain oikeaa asiaa. Onhan sekin kyllä hyvä, että tänne voi kiukkuansa ja vihaansa jotenkin purkaa. Ei näin yksinkertaisesti voi mitään asioita ajatella.

Kyllä se voi Markonkin ajatus vielä muuttua, kun lämpölaitos on toiminut 10 vuotta, ja jos on tuonut jotain ongelmia mukanaan.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Mikään tuon mittakaavan laitos ei pyöri 10 vuotta ilman ongelmia. Nyt pitääkin verrata edeltävää tilannetta nykyaikaan.

Tällä hetkellä jäteralli ulkomaille on loppunut tai ainakin vähentynyt merkittävästi eli kuljetusmatkat lyhentyneet, turpeen käyttöä korvattu jätteillä ja energiatuotannon co2-päästöt pudonneet. Nämä ovat asioita, jotka kestää melko suuriakin ongelmia ja silti kokonaisuus jää plussalle.

Mikä olikaan Pertin vaihtoehtoinen ratkaisu jätteiden hyödyntämiseen ja energiatuotantoon, dumppaus ulkomaille ja turpeen polttoko?

Mä vaan
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Kun nyt otit turpeen puheeksi. Kaupoissa myydään ”pestyä ja turvetettua” perunaa. Mistähän se turve tuodaan, jos kotimaista turvetta ajetaan alas?

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Se on USA:n vika, jos saastuttaa. Vai mitä Pertti?

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Olet oikeassa, se on tämän läntisen maailman kerskakulutusta luonnonvaroja tuhlaten. Paljon tulee ongelmia ilmastoon nykyisen politiikan kanssa, kun mennään bisnes edellä eikä tarvitse vastata mistään. Se on sitä lännestä lähtöisin olevaa politiikkaa.

Tuotantoketjujen pitää olla sellaisia, ettei jätettä synny. Luulisi ihmisen siihenkin pystyvän, kun Marsiin ollaan koneita lähetetty.

Pienet yksiköt ovat lähellä kuluttajaa. Siinä jäteongelmaan ratkaisu ja maalle asumaan.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

USA se on tässäkin syyllinen kaukolämmön hinnanlaskuun, vai mitä Pertti? Onneksi edistyksellinen jätehuolto osaa upottaa ydinjätteet ja tietysti ilman ongelmia. Vanha ydinsukellusvene kierrätetään ottamalla kuvaannollisesti pohjatappi pois.

Repa
1 vuosi sitten

Hintojen roima lasku tuntuu jotenkin vähän oudolta, kun molemmat yhtiöt ovat erittäin velkaisia polttolaitoksen rakentamiskustannuksista johtuen.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Repa

Voithan sinä maksaa omasta pussista ylimääräistä, jos jotenkin kaihertaa hintojen lasku. Luultavasti tuon firman talouspuolella on hieman pätevämpiä ihmisiä laskemassa kannattavuutta kuin me täällä.

Ja kyllä rakentaminen pääsääntöisesti toteutetaan velkarahalla, harva maksaa tuon kokoluokan laitosta käteisellä.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Repa

Polttolaitos hakee hinnan avulla yleisön hyväksyntää toiminnalleen. He tietävät, että Salossa on ollut suuri joukko vastustajia, kun Turku ei huolinut.
Tavalliset ihmiset, jotka eivät paljon ymmärrä bisnespolitiikkaa, taputtavat käsiään ja huutavat hyvä, hyvä.

Jälkeenpäin kun riittävä hyväksyntä on tullut, hinta nousee ja nousee toistamiseen.