Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen: Jokaisen luottamushenkilön pitää tuntea normaalit käytöstavat – ongelmat keskittyneet Somerolla tekniseen lautakuntaan

7
– Jokainen luottamushenkilö vaikuttaa omalla käytöksellään siihen, tuleeko esimerkiksi lautakunnasta villi temmellyskenttä vai tehdäänkö siellä päätöksiä asiallisesti, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen tunnistaa teknisen lautakunnan kokouksissa olleet ongelmat, joita käsiteltiin Salon Seudun Sanomien torstaisessa jutussa.

– Kyseessä ei ole ongelma, joka koskisi laajasti Someron kaupungin toimielimiä, mutta teknisen lautakunnan kokouksissa viranhaltijoiden vähättelyä on ollut, Suikkanen huomauttaa.

Suikkanen kertoo, että on itse ollut paikalla kuulemassa viranhaltijoita vähätteleviä asiattomia kommentteja jopa silloin, kun teknisen lautakunnan kokouksessa on ollut mukana ulkopuolisia asiantuntijoita.

Suikkanen korostaa, että sellaisia kokouskäytäntöjä tai toimintatapoja ei saa olla, jotka vaikuttavat viranhaltijan haluun jättää työnsä. Näin kävi Someron kaupungin tilakeskuksen päällikön paikalta Tammelan tekniseksi johtajaksi siirtyneen Jari Kaupin kohdalla.

– Tällaista tilannetta ei saisi missään oloissa syntyä. Kun luottamushenkilöiden käytös vaikuttaa viranhaltijan päätökseen lähteä muualle, on ongelma valtavan iso.

Suikkanen toteaa, että luottamushenkilöiden koulutuksessa voidaan puhua myös luottamustehtävissä suositeltavista toimintatavoista. Se ei kuitenkaan välttämättä auta.

– Tässä ei ole kyse erikoistiedoista, vaan on normaaleista hyvistä käytöstavoista, jotka jokaisen luottamushenkilön tulee tuntea ilman koulutustakin. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että toimitaan toisia arvostavasti, hän muistuttaa.

Suikkanen korostaa luottamushenkilöiden henkilökohtaista vastuuta omasta käytöksestään.

– Jokaisella luottamushenkilöllä on vastuu siitä, tuleeko esimerkiksi lautakunnasta asiallisesti ja rakentavasti asioita käsittelevä päätöksentekoelin vai villi temmellyskenttä.

Suikkanen nostaa esille myös puolueiden paikallisosastojen ja valtuustoryhmien roolin.

– Ne voisivat olla hyvä ja luonnollinen paikka pohtia sitä, millaisilla toimintatavoilla omien luottamushenkilöiden halutaan vievän asioita eteenpäin.

Luottamushenkilöiden toimintaan voidaan puuttua myös työsuojelun näkökulmasta, jos on selkeitä merkkejä työpaikkakiusaamisesta.

– Tällöin voi olla kyse esimerkiksi siitä, että viranhaltijoiden asiantuntemusta murennetaan valheilla, Suikkanen huomauttaa.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Duunari
2 vuotta sitten

Tuntuu olevan samat ongelmat lähes jokaisessa työpaikassa parhaillaan. Ilmapiiri on niin heikko, että työteho laskee selkeästi. Myös fyysisellä väkivallalla uhkailu on lisääntynyt selkeästi.

Syy näihin on huonossa johdossa, joka ei pysty hallitsemaan työtään.

Härskiä
2 vuotta sitten

Todella suoraselkäistä puhetta kaupunginjohtajalta. Noihin ajatuksiin pitäisi jokaisen luottamushenkilön olla helppo yhtyä.

Nyt voimistuu entisestään ryhmien velvollisuus ohjata ja valvoa jäsentensä toimintaa, sillä aika härskiksi on näköjään touhu mennyt. Vai laitetaanko vain pää pensaaseen ja hyväksytään kiusaaminen?

Arvomaailma
2 vuotta sitten

Entä jos kyse ei olekaan käytöstavoista, vaan asenteesta jolla tehtävään suhtaudutaan?

Satumaan paratiisi
2 vuotta sitten

Somerolla on näitä johtamisongelmia ollut jo pitkään ei mikään uusi ilmiö.

Valtuustoryhmät esiin
2 vuotta sitten

Eiköhän tässä ole kyse ihan muusta kuin johtamisongelmista, jos kuntalaisten valitsemat luottamushenkilöt vähättelevät viranhaltijoiden työtä. Valitettavasti luottamushenkilöiden keskuudessa on yleisesti levinnyt yhä enemmän toimintatapa, jossa nähdään vain oma mielipide ja ajetaan sitä kovillakin keinoilla. Nimenomaan valtuustoryhmillä on nyt Somerolla paikka näyttää, hyväksyvätkö ne asiattoman käytöksen ja tällaisen tavan toimia vai sitoutuvatko siitä irti.

Ihmettelijä
2 vuotta sitten

Ehkä kaupunginjohtajan pitäisi myös kuunnella kaupungin luottamushenkilöitä eikä vain omia alaisiaan. Ja toisekseen nämä pitäisi kyllä keskustella ensin sisäisesti ennenkuin ”avaudutaan” mediassa.

Kiusaajia ei pidä ymmärtää
2 vuotta sitten
Reply to  Ihmettelijä

Mistä tiedät, kuinka paljon on yritetty sisäisesti hoitaa? Itse nostan hattua kaupunginjohtajalle, joka ei lakaise ongelmia maton alle, vaan puhuu tärkeästä asiasta. Ja luottamushenkilöt eivät ole kaupunginjohtajan alaisia.