Kesä 2021 näytti Salossa sään ääripäät – Ennätyskuumuus sai jatkoa lähes ennätyssateista

0
Tänään päättyvä elokuu on ollut Salossa yksi mittaushistorian sateisimmista. Vaikka vettä onkin satanut reilusti, ei kuukausi ole silti ollut keskiarvolämpötilaltaan juuri tavallista elokuuta viileämpi.

Elokuun sademäärä kohosi Salon Kärkän mittauspisteellä viime perjantaihin mennessä 148,6 millimetriin. Vaikka lisämillejä ei ole keskustan kupeessa sijaitsevaan mittauspisteeseen sen jälkeen mitattu, eikä niitä todennäköisesti ole luvassa tänään kuun viimeisenä päivänä, on kesän viimeinen kuukausi ollut sateissa mitattuna yksi mittaushistorian kosteimmista.

Elokuun lopullinen sademäärä Kärkän sääasemalla on jäämässä siis 148,6 millimetriin, mikä on 2000-luvun kolmanneksi korkein lukema. Sateisempia elokuita mitattiin ainoastaan vuosina 2014 (164,7 mm) ja 2005 (167,4 mm).

Päättyvä elokuu on ollut viidenneksi sateisin vuoteen 1936 ulottuvan mittaushistorian aikana. Kaikkein sateisin elokuu Salon keskustaajamassa on mitattu vuonna 1967, jolloin vettä kertyi kuukauden aikana peräti 177,7 millimetriä.

Mitään sen erikoisempaa syytä tämän vuoden elokuun sateille ei ole.

– Se on ollut pelkästään sattumaa, että Suomen yli on vyörynyt matalapaine toisensa jälkeen elokuun aikana. Ilmastonmuutos voi tehdä ehkä pienen lisän lukemaan, mutta sen syyksi runsasta sademäärää ei voi laittaa. Näin sateinen elokuu näyttäisi toistuvan joka tapauksessa noin kerran kymmenessä vuodessa, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa vuotuisiin sademääriin siten, että kun ilman lämpötila kasvaa, se pystyy sitomaan itseensä enemmän vettä. Meteorologi Solinin mukaan kyse on kuitenkin pienestä vaikutuksesta pitkällä aikavälillä.

– Mitään dramaattista vaikutusta sillä ei ainakaan ole tämän elokuun lukemiin. Suomen ilmasto on hiljalleen muuttumassa sellaiseksi, että sateet ovat kovempia, mutta lyhytkestoisempia. Sellaisia saderintamia on mennyt Suomen yli useita myös elokuussa.

Sademäärät ovat olleet päättyvänä elokuuna pääsääntöisesti korkeita eri puolilla Suomea, mutta jo Salon seudullakin lukemissa on paikkakohtaisia eroja. Esimerkiksi Kiikalan lentoaseman sääasemalla mitattiin elokuussa 140,1 millimetriä sadetta, mikä on keskiarvoon verrattuna huomattavan korkea lukema.

Eteläisen Suomen kärkitulos löytyy puolestaan Jokioisilta, jossa kuukauden sadekertymä on kivunnut toistaiseksi 164,7 millimetriin.

– Paikkakohtaisia eroja on jonkin verran, mutta voi sanoa, että ihan kaikkialla Suomessa elokuu on ollut keskiarvoa sateisempi, sanoo tilastoja tutkiva Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Esimerkiksi Salon Kärkän sääaseman 30 vuoden keskiarvo on elokuun osalta 72,8 millimetriä sadetta.

Elokuu on tuntunut ennätyksellisen kuuman kesä–heinäkuun jälkeen kolealta, mutta mitenkään poikkeuksellisen viileä kesän viimeinen kuukausi ei ole ollut. Kärkässä kuukauden keskilämpötila kipusi viimeisten päivien lämpimän jakson seurauksena runsaaseen 15,5 asteeseen, ja se on Salon elokuuksi viimeisen 30 vuoden otannalla hyvin tavanomainen lukema.

Syyskuusta sen sijaan näyttäisi tulevan ainakin alkukuun osalta hieman tavanomaista viileämpi.

– Siellä näyttäisi olevan edessä niin sanottu kylmän purku, eli hieman tavanomaista viileämpää säätä. Sateitakin tulee matalapaineen mukana, mutta ei näillä näkymin paljon syyskuun pitkän ajan keskiarvoon verrattuna, sanoo Solin.

Hänen mukaansa todennäköisyys sille, että elohopea kipuaisi enää tänä vuonna yli 20 asteen, on jo hyvin pieni.

– Ennusteesta näkee, että viileä sää jatkuu ainakin tuonne noin syyskuun puoliväliin asti. Vaikka sen jälkeen tulisikin korkeapaineen mukana lämmintä, vaatii se jo aika paljon, että mitään yli 20 asteen lämpötiloja enää niin pitkällä syksyä mitattaisiin, Solin miettii.