Koripalloliitolle turnauskoreja Salosta – valmistajina ammattiopiston opiskelijat

0
Aleksi Kaski (vas.), Tero Ojanen, Tomi Haarjärvi ja Olli-Pekka Suominen saivat kaikki korit tällä viikolla valmiiksi. Kuva: SSS/Jan Sundman

Salon seudun ammattiopiston opiskelijat ovat valmistaneet katukoriskoreja ensi viikolla alkavalle Suomen laajuiselle Pirkka Street Basket kiertueelle. Koripalloliiton järjestämiä, alakouluikäisille suunnattuja pelailupäiviä järjestetään tänä syksynä 26. Salolaiset lapset pääsevät testaamaan koreja 6. syyskuuta.

Ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan opettaja Olli-Pekka Suominen kertoi maanantaina korien valmistuksen olevan loppusuoralla.

– Kaksi viimeistä ovat vielä kesken. Ne ovat nyt maalauksessa Piiroinen Oy:llä, sillä meillä ei itsellämme ole pulverimaalaamoa. Maalauksen jälkeen ne tulevat meille sitten koottaviksi, Suominen kertoo.

Tilauksen suuruus on kymmenen koria. Suominen on tyytyväinen siihen, että nuorille on järjestynyt mielekäs projekti.

– Varisinkin töiden alussa mukana olleet opiskelijat olivat varsin motivoituneita. He tekivät jopa opetusvideon telineiden oikeaoppisesta kasaamisesta, Suominen sanoo.

Opiskelija Tomi Haarjärvi on ollut koriprojektissa mukana huhtikuusta asti.

– Tulin mukaan suunnilleen siinä vaiheessa, kun niitä alettiin kasata

Hitsaajaksi opiskelevalle Haarjärvelle korien kasaus on ollut toistaiseksi opintojen suurin projekti. Kun hän aloitti työskentelemään koripallokorien parissa, hän oli ehtinyt olla linjalla vasta puoli vuotta.

– Oli vähän alkukankeutta, mutta työskentely on ollut mielenkiintoista. Tuotantotyö on tullut ainakin tutuksi, Haarjärvi pohtii.

Projekti on vienyt suurimman osan Haarjärven ajasta huhtikuusta lähtien, lukuun ottamatta heinäkuun lomaa. Kun työ saadaan tällä viikolla päätökseen, muut opinnot pääsevät taas jatkumaan.

– En ole vielä varma, mitä seuraavaksi tehdään. Ainakin halli täytyy siivota, Haarjärvi naurahtaa.

Tomi Haarjärvi (vas.) ja Tero Ojanen kiinnittävät osaa koripallokoriin. Kuva: SSS/Jan Sundman

Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg kertoo, että yhteistyö sai alkunsa Salon Vilppaassa aktiivina toimivan Mikko Viitasen kautta. Viitanen oli lähtenyt kartoittamaan mahdollista yhteistyötä Salon seudun ammattiopiston kanssa.

– Toimitimme opistolle yhden vanhoista koripallotelineistä malliksi. Alun perin näiden korien piti olla valmiita jo keväällä 2020, mutta koronapandemia iski kapuloita rattaisiin, sillä oppilaat eivät saaneet olla koulussa, Strömberg kertoo.

Opettaja Olli-Pekka Suomisen mukaan aikataulujen muutos vaikeutti työskentelyä. Projektissa aloittaneet opiskelijat ehtivät nimittäin valmistua ennen korien valmistumista. Suominen kertoo, että henkilökunta on tullut apuun korien teossa.

– Olen tässä kesän aikana ollut tuuraamassa oppilaita, kun he ovat olleet lomalla. Kokoamista olen ehtinyt tekemään jo kuukauden päivät, henkilökuntaan kuuluva Tero Ojanen kertoo.

Salolaisten valmistavat korit luovutetaan Koripalloliiton väelle perjantaina. Liitto aikoo käyttää niitä pääasiallisesti Pirkka Street Basket -kiertueella.

– Jos seurat haluavat vuokrata niitä muihin tapahtumiin, niin sekin varmasti onnistuu. Vanhojen korien kohtalo on vielä auki, Strömberg pohtii.

Koriskiertueella pelataan 3 vs. 3 -pelejä yhteen koriin. Strömbergin mukaan kyse ei ole varsinaisesta 3×3-koripallosta, vaan enemmän leikkimielisemmästä kilpailusta.

– Tärkeintä on että kaikki pääsevät pelaamaan ja liikkumaan, Strömberg kertoo.

3×3-koripallo nähtiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa olympialajina Tokion kilpailuissa. Tavalliseen koripalloon verrattuna 3×3-pelejä on helpompi järjestää, sillä pelaajia tarvitaan kumpaankin joukkueeseen vain kolme ja pelialueeksi riittää puolikas koripallokenttä.

Salossa Pirkka Street Basket järjestetään Citymarketin parkkipaikalla syyskuun kuudentena päivänä. Ensimmäistä kertaa korit ovat käytössä jo ensi maanantaina Espoossa.