Koronarokotukset alkavat oppilaitoksissa – ensi viikolla vuorossa kuusi koulua

0
Kolmansia koronarokotteita aletaan antaa Salossa nyt 55 vuotta täyttäneille.

12–15-vuotiaiden koronarokottaminen käynnistyy Salon oppilaitoksilla huomenna. Osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan ikäluokka on kaupungissa 2 430 hengen kokoinen, mutta tällä hetkellä ei ole tietoa kuinka moni 12–15-vuotiaista aikoo ottaa rokotteen.

– Saktan rokotuspisteeltä jalkautuu koululle aina tietty määrä rokottajia, joilla on mukanaan erä rokotteita. Isommissa kouluissa rokotuksiin menee useampi päivä, joten rokotukset kestävät useamman viikon, Ahlqvist kuvailee.

THL:n rokotusrekisterin mukaan mukaan 12–19-vuotiaiden ikäryhmän rokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen osalta 36,3 prosenttia ja toisen osalta 2,2 prosenttia.

Toisen asteen oppilaitoksissa rokottaminen hoidetaan pop up -rokotuspäivinä, joiden ajankohdista tiedotetaan opiskelijoille. Yläkoululaisiin ja heidän huoltajiinsa otetaan yhteyttä Wilman kautta. Ahlqvistin kertoo, että rokotusten organisointi oppilaitoksiin on haastavaa, mutta toisaalta joustavaa.

– Kouluterveydenhuolto päättää kunkin oppilaitoksen kohdalla siitä, miten rokotukset järjestetään kyseisessä rakennuksessa koronaturvallisesti. Rokottaminen voi tapahtua esimerkiksi liikuntasalissa.

Ahlqvist arvioi, että rokotustahti on kouluissa hitaampi kuin varsinaisella rokotuspisteellä. Ero johtuu hänen mukaansa siitä, että Saktan rokotuspisteellä käy rokottautumassa enimmäkseen aikuisia.

– Oppilaiden kanssa keskustellaan rokotteen ottamisesta, jotta nuori ymmärtää varmasti mitä tapahtuu. Sen vuoksi rokottamisessa voi kestää oppilaitoksissa pidempään, Ahlqvist selittää.

12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat herättäneet myös vastustusta ympäri Suomen viime päivinä. Helsingin poliisi tiedotti perjantaina ottaneensa kiinni kolme paikallisen koulun sisälle yrittänyttä koronarokotuksia vastustavaa henkilöä.

Satakunnan kansa uutisoi myös perjantaina lasten koronarokotuksia vastustavasta mielenosoituksesta alakoulun viereisessä puistossa. Puoleltapäivin alkaneessa mielenosoituksessa oli mukana noin tusinan verran ihmisiä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi perjantaina tiedotteessaan, että kunnille ja oppilaitoksille on lähetetty uhkaavan sävyisiä kirjeitä lasten koronarokotuksiin liittyen. Lapsille on sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan myös jaettu rokotevastaista propagandaa.

Salon poliisiaseman tutkinnanjohtajan tiedossa ei ollut perjantaina yhtään tapauksia, joissa kaupungin oltaisiin lähetetty kouluille kirjeitä lasten koronarokotuksiin liittyen.