Kotitalouksien poistotekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi Paimiossa – pilottilinjasto voi käsitellä jopa viisi miljoonaa kiloa tekstiiliä vuodessa

0
Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostava kiertotalouslaitos aloitti toimintansa Paimiossa. Kuva: TS-arkisto/Eero Saarikoski.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on käynnistänyt koeajot poistotekstiilin jalostuslaitoksella Paimiossa.

Kotitalouksien poistotekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi laitoksen pilottilinjastolla. Samaan aikaan tuotantoa kehitetään yhdessä yritysasiakkaiden kanssa.

Kierrätyskuidun varsinainen tuotanto alkaa syksyllä. Pilottivaiheessa laitoksen lopputuotteita ja käsittelyprosesseja voidaan vielä räätälöidä kumppaneiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

– Olemme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa rakentamassa kiertotalouden mukaista ekosysteemiä poistotekstiileille. Tulemme tarjoamaan kotimaisen kierrätysratkaisun kotitalouksien tekstiilijätteelle, kierrätyskuidun myynnistä vastaava Anna Garton kertoo LSJH:n tiedotteessa.

Kuntien jätelaitokset rakentavat tällä hetkellä poistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa. Jätelaitosten tarkoituksena on kerätä kuntien vastuulla oleva kotitalouksien poistotekstiili ympäri Suomen, jotta tekstiilijäte saadaan hallitusti kotimaiseen jatkokäsittelyyn. LSJH:n pitkän tähtäimen tavoitteena on avata lähivuosina koko Suomen poistotekstiilit käsittelevä jalostuslaitos Turun Topinpuistoon.

Poistotekstiilin mekaaninen jalostaminen kierrätyskuiduksi on uusi ja välttämätön lenkki ketjussa, joka mahdollistaa kotitalouksien tekstiilijätteen palauttamisen kiertotalouden piiriin, tiedotteessa kerrotaan. Paimion pilottilinjaston tehtävänä on uurtaa uraa nimenomaan kotitalouksien poistotekstiilin mekaaniselle jalostamiselle.

Kun pilottilinjasto on täydessä vauhdissa, se voi käsitellä vuoden aikana jopa 5 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Linjastolla jalostettavasta kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, eristemateriaalia tai esimerkiksi terassilautaa.