Kylpyankat valtasivat Salonjoen torstaina – ”Kilpailu oli jännittävä”

0
Kylpyankat kaadettiin Salonjokeen sillalta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salonjoessa oli torstaina käynnissä kiivas kilpailu, kun 1 500 numeroitua kylpyankkaa kisasivat siitä, kuka ui ensimmäisenä maaliin.

Tempauksen takana oli salolainen rotaryklubi, RC Reach Salo. Klubin jäsenyyskomitean puheenjohtaja Sirpa Stenström kertoo, että kyseessä oli kolmas kerta, kun tapahtuma järjestettiin Salossa.

Idea ankanuittoon lähti Saksan kaupungista Lyypekistä, kun Stenström oli siellä yhdessä miehensä Erik Stenströmin kanssa. He kiinnittivät huomiota tapahtumaan, jossa kylpyankkoja uitettiin hyväntekeväisyystarkoituksessa.

– Halusimme Salon rotaryklubiin toimintaa ja mukavaa tekemistä, joten päätimme järjestää samanlaisen tapahtuman tännekin, toteaa Stenström.

Tänä vuonna arpoja oli 500 kappaletta enemmän kuin edellisinä vuosina. Kuvassa Niina Merivirta (vas.), Sirpa Stenström ja Leena Seitz. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Yhden arvan hinta oli 5 euroa, ja niiden tuotto menee Salon lapsille ja nuorille. Viimeinen arpa myytiin samalla hetkellä, kun ankat laskettiin Salonjokeen.

– Olemme iloisia siitä, että pääsimme tavoitteeseen, hymyilee Stenström.

Ankat kaadettiin jokeen tasan kello 17, ja 50 minuuttia myöhemmin ensimmäinen saapui maaliin. Palkintojen jako suoritettiin torilla, missä 37 nopeimmin uinutta ankkaa palkittiin.

Joel Huovinen seurasi kisaa yhdessä perheensä kanssa. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Joel Huovinen, 13, osallistui ankanuittoon tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Hän valitsi ankakseen numeron 1 110, koska se oli hänen mielestään kivan näköinen numero.

Valinta oli osuva, sillä kyseinen ankka oli yksi kisan nopeimmista. Se sijoittui kilpailussa lopulta sijalle 32. Palkinnoksi Huovinen sai lahjakortin vähittäiskauppaan.

Ella Kaitila osti arvan hieman ennen tapahtuman alkamista. Idea osallistumiseen lähti hänen siskonsa lapsilta, jotka olivat innostuneet ankoista.

– Kilpailu oli hidastempoinen, mutta jännittävä, toteaa Kaitila.

Hän valitsi numeron sattumanvaraisesti. Ankka numero 1 396 ui kisassa sijalle 21, joten Kaitila voitti akupunktiolahjakortin.

Tarja Kangon mielestä ankanuitto on iloinen tapahtuma. Kuva: SSS/Ada Lassuri

Arpaonni suosi myös Tarja Kankoa. Hän on osallistunut ankanuittoon edellisinäkin vuosina, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun voitto napsahti omalle kohdalle.

Kangon ankka kiri sijalle 37. Numerolla 1 314 hän voitti lahjakortin kenkäkauppaan.

– Halusin antaa oman pienen panokseni hyväntekeväisyyteen, hän toteaa.

Kanko saapui paikalle myös illan esiintyjän vuoksi. Hän kertoo pitävänsä selkeistä suomalaisista lauluista, joiden sanoituksissa on asiaa.

– Hyvät suomalaiset laulut ovat yleensä rakkauslauluja, hän lisää.

Ankanuiton jälkeen esiintymislavan volyymi oli kaakossa, kun Antti Ketonen asteli estradille tämän kesän viidentenä iltatoriesiintyjänä.

Lava oli tuttu torstai-illan esiintyjä Antti Ketoselle, sillä hän toimii Salon Iltatori ry:n puheenjohtajana. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Vasemman yläkulman ankka numero 1 312 johti kisaa viime metreille saakka, mutta lopulta muut kiilasivat ohi. Pääpalkinnon vei ankka numero 1 345. Kuva: SSS/Santeri Iltanen