LähiTapiola Etelälle 14 miljoonan tulos – lemmikkivakuutuksissa 30 prosentin kasvu

0
LähiTapiola Etelän toimitusjohtaja Ari Lagerströmin mukaan korona-aika on opettanut asiakkaat käyttämään etäpalveluita. Kuva: SSS/Marko Mattila

LähiTapiola Etelä teki tänä keväänä tuoreen puolivuotiskatsauksen mukaan 14 miljoonan tuloksen. Kasvu on huikea verrattuna viimevuotisen kevään 3,3 miljoonan tappioon. Tulosta on tullut toimitusjohtaja Ari Lagerströmin mukaan erityisesti sijoituspuolelta.

– Sijoitustoiminnan kevätkauden tuloksessa on kymmenisen miljoonaa euroa. Koronan aiheuttama notkahdus viime keväänä suoraan sanottuna hirvitti, mutta sijoitukset ovat kasvaneet tänä vuonna tasaisesti, Lagerström kertoo.

6,9 prosentin sijoitustuotto kevätkaudelta oli varsin positiivinen verrattuna viimekeväiseen -3,3:een prosenttiin. Sijoitusomaisuutta yhtiölle on tällä hetkellä noin 200 miljoonaa euroa.

– Koronapandemia ei juurikaan muuttanut sijoitussuunnitelmaamme. Vähensimme kevään aikana sijoituksiamme kehittyviin maihin niiden huonon koronarokotetilanteen vuoksi, Lagerström kommentoi.

Vakuutustoiminnan maksutulojen muutos oli kaksinkertainen viimekeväiseen verrattuna: kasvua oli tammi–kesäkuussa 2021 4,7 prosenttia ja vuoden 2020 vastaavalla jaksolla 2,3 prosenttia. Kate on vakuutustoiminnan osalta positiivinen.

– Maksutulojen muutos kertoo henkilökuntamme aktiivisuudesta: he ovat käyneet asiakkaiden kanssa läpi vakuutustilanteita. Toisaalta myös ihmiset ovat olleet myös omatoimisia, kun siihen on kerrankin löytynyt aikaa, Lagerström arvioi.

Riskisuhde kohosi vakuutuspuolella 54,6 prosentista 61,5 prosenttiin viime kevääseen verrattuna. Lukemaa korottivat Lagerströmin mukaan alkukesän myrskyt ja palovahingot.

– Ilmastonmuutoksen myötä meidän täytyy kenties alkaa huomioimaan sääolojen aiheuttamia vaikutuksia enemmän. Meidän alueellamme pahoilta vahingoilta onneksi vältyttiin.

Vakuutuksien korvausmenoja LähiTapiola Etelä maksoi keväällä 13,6 miljoonaa. Merkittävä osa korvauskuluista muodostui kahdeksasta palovahingosta, joista kuusi sijoittui Salon seudulle. Lagerströmin mukaan korvausmenoista suurin osa muodostuu yleensä suurempien vahinkojen korvauksista.

Koronan ihmisille aiheuttamat elämäntapamuutokset näkyvät luvuissa. Viime keväänä liikennevahingot laskivat voimakkaasti ja tänä kesänä suomalaisia ovat kiinnostaneet veneily, mökkeily ja matkailuautot.

Valtakunnallisesti LähiTapiolalle ilmoitettujen veneilyvahinkojen määrä kasvoi edellisvuodesta 15 prosenttia lisääntyneen suosion vuoksi.

– Matkailuautoihin on myös hankittu enenevissä määrin vakuutuksia. Kannattaa tosin olla tarkkana auton kunnosta, jos sellaisen ostaa käytettynä, Lagerström kertoo.

Henkilöautojen vakuutuksien osalta LähiTapiola on seudulla suosittu: yhtiön liikennevakuutuksien markkinaosuus on Salossa 40 prosenttia ja Somerolla hieman yli puolet.

– Liikennevahingoista nelisenkymmentä prosenttia tapahtuu parkkipaikalla pakki päällä. Suuremmat henkilövahingot taas aiheuttavat pitkiä korvausmenoja, Lagerström sanoo.

Lagerströmin mukaan Salo kiinnostaa LähiTapiola Etelää sijoitusmielessä: vuokrakiinteistöjen rakentamista asumista varten on kartoitettu. Suunnitelmat ovat kuitenkin tyssänneet siihen, että rakennuksista ei saa tehdä tarpeeksi korkeita.

– Muutaman kerroksen kerrostalot eivät ole sijoittajalle kannattavia, Lagerström päivittelee.

Vuokralla asuminen voisi olla hänen mukaansa kiinnostava esimerkiksi Turun yliopistossa opiskeleville nuorille tai eläkepäiviä viettävillä pariskunnille.

– Monet vanhemmat ihmiset haluaisivat ikääntyessään muuttaa lähemmäs keskustaa, jossa palvelut ovat kävelymatkan päässä. Vuokra-asuntoja ei Salossa ole liiaksi, Lagerström pohtii.

Toimitusjohtaja vakuuttaa, että Salon konttorilla pääsee jatkossakin asioimaan kasvokkain, vaikka etäaikana asiakkaat ovat oppineet käyttämään verkkopalveluita ja puhelinasiointia. Lagerströmin mukaan se johtanee Salon konttorilla aukioloaikojen muutoksiin.

– Monet haluavat edelleen hoitaa vakuutusasiansa paikan päällä.

LähiTapiola Etelän tulos tammi–kesäkuu 2021: Avainlukuja

  • Tilikauden tulos (verojen jälkeen): 14 miljoonaa euroa
  • Vahinkoensivakuutuksen maksutulo: 24,8 miljoonaa euroa
  • Vahinkovakuuttamisen korvausmeno: 13,6 miljoonaa euroa
  • Jaetut asiakasedut: noin 5 miljoonaa euroa
  • Sijoitustoiminnan tuotto: 6,9 %

Pentubuumi näkyy vakuutuksissa, kasvua 30 prosenttia

Korona-aika on saanut monet suomalaiset hankkimaan kotiinsa uuden karvaisen kaverin. Pentubuumi näkyy myös vakuutusten määrässä: LähiTapiola Etelän kevään 2021 puolivuotiskaudella lemmikkivakuutusten määrä kasvoi 30 prosenttia verrattuna kahteen aiempaan kevääseen.

– Jossain päin maata kasvua on ollut jopa 50 prosenttia. Monissa talouksissa lemmikki saattaa olla paremmin vakuutettu sairauksien ja tapaturmien varalta kuin omistaja, toimitusjohtaja Ari Lagerström naurahtaa.

Lemmikkejä pidetään yhä enenevissä määrin perheenjäseninä ja asiakkaat haluavat hoitaa eläimiään enenevissä määrin. Esimerkiksi leikkaukset ja pitkäaikaiset lääkitykset kroonisiin sairauksiin ovat yleistyneet.

Myös lemmikkien terveydenhoito on kehittynyt: toimenpiteiden kirjo on laajentunut ja diagnosointi on parantunut. Lagerströmin mukaan tämä näkyy myös vakuutuksissa.

– Lemmikkivakuutuksien ehdot ovat laajentuneet ja monet asiat ovat tulleet korvattavuuden piiriin. Meillä on käytössä etäeläinlääkäripalvelu LemmikkiHelppi, joka on lisännyt yhteydenottojen määrää sen vaivattomuuden ansiosta.

Lagerström ei usko muutosten vaikuttavan lemmikkivakuutusten hintoihin.

– Painetta hintojen korottamiselle ei ole. Indeksikorjauksia joudutaan tietenkin tekemään.