
Luonnon herättämät aistielämykset, lumiset talvet ja sateiset kesät. Ne ovat Salosta Helsinkiin muuttaneelle Siiri Varikselle tärkeitä.
Varista kalvaa ajatus siitä, että kaikki eivät pystyisi kokemaan samoja asioita vastaisuudessa. Hän on huolissaan tulevien sukupolvien puolesta, ja saman huolen jakaa hänen ystävänsä Andrea Puscasu.
Siksi he halusivat selvittää, miten ilmastonmuutokseen suhtautuvat he, keitä se koskettaa eniten. Syntyi projekti nimeltä Toive kestävästä kodista, jonka tavoitteena oli tuoda laajempaan tietoisuuteen lasten kokemuksia ilmastonmuutoksesta.
– Lapset ovat ikäryhmä, jota kuullaan hyvin vähän ilmastonmuutoskeskustelussa. On vain kohtuullista tuoda myös heidän ajatuksiaan esille, toteaa Varis.
– Meidän ei kannata aliarvioida lasten näkemyksiä tulevasta, Puscasu huomauttaa.
Lopputulos koostuu kahdesta osasta: Puscasun luomasta taulusarjasta ja Variksen vetämistä videokeskusteluista. Varis on organisoinut projektin, ja Puscasu on vastannut sen luovasta puolesta.

Toukokuussa kaksikko sai varmistuksen projektin rahoituksesta, ja kesäkuussa he pitivät työpajan Helsingissä sijaitsevan Sotkankoto-luontopäiväkodin lapsille.
Ensiksi heidän täytyi ottaa vaikea aihe puheeksi päiväkoti-ikäisten kanssa. ’’Mitkä ovat lempiasioitasi luonnossa, millainen on unelmiesi koti, millaisia tuntemuksia tutun ympäristön muutokset herättävät?’’, Varis ja Puscasu kysyivät päiväkotilaisilta. Lähestymistapa ei ollut pelkoa lietsova, vaan vakavaa asiaa lähestyttiin toiveikkuuden kautta.
Seuraavaksi lapset saivat maalata heille tärkeitä asioita. Puscasu kertoo, että maalauksissa esiintyi paljon eläimiä, kasvillisuutta ja puumajoja. Mukaan ujuttautui myös fiktiota.
– He maalasivat muun muassa auringon henkiä, sateenkaaren keijuja ja kaksipäisiä karhuja. Lapsilla on vilkas mielikuvitus, iloitsee Puscasu.
Varis kertoo huomanneensa, kuinka viisaita ajatuksia lapsilla oli.
– Yksi lapsi sanoi, että hän haluaa pystyä koskettamaan luontoa. Se oli mielestäni todella kauniisti sanottu.

Työpajan jälkeen Puscasu loihti taulusarjan, jossa hän käytti materiaalina päiväkotilaisten tekemiä maalauksia. Triptyykin nimi on Toive, ja se on toteutettu kollaasitekniikalla.
– Aliarvioin kuinka paljon materiaaleja taulusarjan tekemiseen menee. Vaikka materiaalit on saatu työpajan maalauksista, esimerkiksi liimaa kului paljon, kertoo Puscasu.
Varis haki vastauksia lasten esittämiin kysymyksiin yhdessä Aalto-yliopiston Marketta Kytän ja Helsingin yliopiston Panu Pihkalan kanssa.
– On voimaannuttavaa keskustella ihmisten kanssa, jotka ovat myös sitä mieltä, että tämä on tärkeä aihe. Olen iloinen siitä, että tutkijat lähtivät mukaan projektiin, sanoo Varis.
Syksyn aikana taulusarja on nähtävissä viidessä galleriassa Helsingissä, sekä yhdessä verkkogalleriassa. Videot julkaistaan muun muassa yhteistyökumppaneiden kanavissa.
– Toivon projektin herättävän tunteen siitä, että muutoksen täytyy tapahtua, sanoo Varis.