Lavoilla tanssitaan ainakin toistaiseksi – korona on näkynyt varsinkin nuorempien tanssijoiden määrässä

0
Salon seudun lavoilla alkoivat tanssit tänä vuonna juhannuksena. Toistaiseksi tanssit jatkuvat, mutta lavat elävät nyt viikko kerrallaan. Ämyrin lavalla (kuvassa) Somerniemellä tanssitaan tällä viikolla torstaina ja lauantaina.

Salon seudun tanssilavoilla jatketaan tansseja ainakin toistaiseksi suunnitellusti, vaikka Varsinais-Suomi siirtyi tiistaina koronan leviämisvaiheeseen. Tanssien järjestäjät lukivat keskiviikkona tiiviisti aluehallintoviraston uusia ohjeita.
– Ohjeet ovat hyvin epämääräiset mutta tulkinta on, että tansseja voidaan jatkaa, Someron Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä ja Somerniemellä sijaitsevan Ämyrin lavan toiminnasta vastaava Marko Sirro huomauttavat.

Ämyrillä tanssitaan torstaina ja lauantaina. Esakallio aloittaa tällä viikolla kesän säännölliset perjantaitanssit. Keskiviikkotansseja lavalla on tanssittu koko heinäkuu.

Myös Perniön Hallin lavalla ja Marttilan Laurilan lavalla tanssitaan viikonloppuna suunnitelmien mukaan.
– Tilannetta seurataan koko ajan ja uusiin määräyksiin reagoidaan tarpeen mukaan. Viikko kerrallaan mennään, Hallin lavaa ylläpitävän Perniön Sisun puheenjohtaja Mikko Venhomaa toteaa.

Korona on vaikuttanut lavojen yleisömääriin. Heikkilä ja Sirro huomauttavat vaikutuksen näkyvän varsinkin nuoremman väen vähenemisenä.
– Keskiviikon iltapäivätansseissa on ollut mukavasti tanssijoita, sillä siellä käy vanhempaa porukkaa, jolla on jo kaksi rokotetta. Erikoisilloissa väkeä on ollut selvästi odotettua vähemmän, Heikkilä kertoo.

Ämyrillä on tanssittu juhannuksesta saakka lauantaitanssien lisäksi torstain naistentansseja.
– Torstait, joissa tanssiväki on vanhempaa, ovat pitäneet paremmin pintansa, Sirro sanoo.

Laurilan lavan toimintaa pyörittävän Laurilan pienviljelijänosaston lavavastaava Ilpo Aalto huomauttaa, että Marttilassa väki on liikkunut koronasta huolimatta normaalisti.
– Täällä valtaosa tanssijoista on ikäihmisiä, jotka ovat saaneet kaksi rokotetta.

Hallin lavalla korona on tuntunut:
– Väki on vähentynyt selvästi normaalista. Viime vuosi meni lavan osalta tappiolle ja tiukkaa tekee tänäkin vuonna, että päästään edes omillemme. Tämä on lavoille kovaa aikaa, Venhomaa toteaa.

Tanssien järjestäjät ovat solmineet kesän sopimukset esiintyjien kanssa, joten ilman selkeitä viranomaisten kieltoja tanssien lopettaminen ei onnistu ilman kustannuksia.
– Jos perumme sopimukset itse ilman viranomaisten määräystä, jäävät kulut meille, Hannu Heikkilä ja Marko Sirro toteavat.

Heikkilä muistuttaa, että myös lavojen kahvioihin on varattu tavaraa, jota ei voi pitkään varastoida.