Libanonilaiset protestoivat satamaräjähdyksen vuosipäivänä, kuusi ihmistä sairaalaan

0

Libanonissa poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen vuosipäivään liittyvissä mielenosoituksissa.
Mielenosoittajat pyrkivät sisään maan parlamenttiin ja heittivät poliisia kivillä, mihin poliisi vastasi kyynelkaasulla ja pamputtamalla mielenosoittajia.
Kuusi ihmistä vietiin sairaalaan protestien vuoksi, ja lisäksi kymmeniä ihmisiä hoidettiin paikan päällä, kertoi Punainen Risti.
Mielenosoittajat ovat vaatineet selvitystä siitä, miksi räjähdys pääsi tapahtumaan. Kaupungin satamaan huolimattomasti varastoidun ammoniumnitraatin räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä.
Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet räjähdyksestä riippumatonta tutkintaa, koska Libanonissa ketään ei ole vielä saatu syytteeseen räjähdyksestä. Libanonin hallintoa ja viranomaisia on arvosteltu siitä, etteivät he ryhtyneet toimiin, vaikka he selvitysten mukaan tiesivät sataman varastossa piilevästä vaarasta.
Libanonin entisen siirtomaaisännän Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Libanonin johtajat ovat kansalaisilleen velkaa sen, että totuus räjähdysonnettomuuden syistä tulisi julki.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi vaikeassa taloustilanteessa olevalle Libanonille 100 miljardin dollarin lisäavun. Samalla hän vaati Libanonin johtoa tekemään vaadittavia uudistuksia muun muassa korruption kitkemiseksi.
Biden kertoi lupauksestaan Ranskan ja YK:n isännöimässä kansainvälisessä virtuaalisessa avustuskokouksessa, jonka tavoitteena on ollut kerätä humanitaarista apua libanonilaisille.
Libanonin pääkaupunkia Beirutia ravistelleesta suuresta räjähdysonnettomuudesta tuli keskiviikkona kuluneeksi tasan vuosi.

AFP

STT