Lomautukset vähenevät

0
Työllisyysaste nousi kesäkuussa yli 72 prosentin. Kuva Pasilan te-toimistosta.

Kesäkuun työllisyystilastot kertovat, että lomautettujen määrä on vähentynyt vuoden aikana voimakkaasti. Viime vuoden keväällä koronapandemia ja rajoitukset pakottivat yritykset lomauttamaan henkilöstöään, mutta nyt tilanne on rauhoittunut.

Varsinais-Suomessa lomautettuna oli kesäkuun lopussa lähes 2 700 henkilöä. Vuosi sitten lomautettuna oli yli 7 000 henkilöä enemmän. Myös työttömyysaste on vuoden aikana kohentunut.

Työllisyystilastoissa näkyy valoa erityisesti lomautusten vähenemisessä. Työttömyysaste on laskenut, ja avoimia työpaikkoja on tarjolla enemmän kuin vuosi sitten.

Parempi tilanne näkyy myös työllisyysasteessa. Koko maan suhdanteista puhdistettu työllisyysaste nousi kesäkuussa 72,4 prosenttiin.

Ongelmia työmarkkinoilla kuitenkin edelleen on. Vaikein tilanne on pitkäaikaistyöttömillä, joiden määrä on vuoden aikana kasvanut. Varsinais-Suomessa pitkäaikaistyöttömiä oli kesäkuun lopussa noin 7 700. Kasvua viime vuodesta on lähes 2 300 henkilöä.

Salossa työllisyys on kehittynyt samaan suuntaan. Kaupungin työttömyysaste on 11,4, kun se vuotta aikaisemmin oli 16,4 prosenttia. Kaikkiaan Salossa on työttömiä työnhakijoita 2 667, mikä on 1 190 vähemmän kuin viime vuonna. Myös Salossa lomautettujen määrät ovat vähentyneet voimakkaasti.

Työllisyys koheni kaikissa Salon seudun kunnissa. Paras tilanne on Sauvossa, jossa työttömyysaste on 5,3 prosenttia. Maakunnan korkein työttömyys on Turussa, 14,8 prosenttia, ja matalin Oripäässä, 4,8 prosenttia.

Työllisyystilastot vahvistavat, että koronapandemian kuristusote taloudesta on hellittänyt. Viime vuonna korona ja rajoitustoimet leikkasivat kasvua ja lisäsivät työttömyyttä. Kevään ja kesän kuukaudet ovat näyttäneet selvästi paremmilta.

Korona näyttää kuitenkin vaikeuttaneen pitkäaikaistyöttömien tilannetta, ja pitkäaikaistyöttömien määrä on voimakkaasti kasvanut. Taustalla on rakenteellisia ongelmia, kun tarjonta ja kysyntä eivät työmarkkinoilla kohtaa.