Mahtinaisentiestä tuli murheenkryyni – painuvaa tietä korjataan taas sadoilla tuhansilla euroilla

18
Mahtinaisentielle kertyy painaumien takia suuria vesilammikoita, joista voi aiheutua vaaraa. Painaumia tasoitetaan ylimääräisellä asvalttikerroksella, ja lopuksi koko tie päällystetään.

Mahtinaisentiestä on tulossa tienpitäjälle pysyvä murheenkryyni, joka vaatii jatkuvaa parsimista.

Salon itäisen ohitustien ensimmäinen osa Perniöntieltä 110-tielle valmistui loppuvuonna 2016, ja tietä korjataan tänä syksynä jo kolmatta kertaa.

Tieosuuden painaumia korjattiin ensimmäistä kertaa kesällä 2018. Viime syksynä Kiskontien liittymän lähelle ilmestyi suuria vesilammikoita, ja tien kaatoja parannettiin jyrsimällä ja uudella asvaltoinnilla.

– Nyt viime vuonna korjatut kohdatkin ovat jo painuneet, uudesta päällystysurakasta vastaava työmaapäällikkö Marko Wendelin Peab Asfaltista sanoo.

– Se on aika murheellinen paikka, päällysteinsinööri Tero Ahokas Varsinais-Suomen ely-keskuksesta myöntää.

Mahtinaisentietä korjataan tänä syksynä jyrsimällä ja uudella päällysteellä.

Painumien kohdalle on jo levitetty tasoittava päällystekerros, ja ensi maanantaista alkaen koko 4,6 kilometrin tieosuus päällystetään kokonaisuudessaan.

– Tie on painunut, kaadot eivät toimi ja vesi seisoo tiellä. Korjataan kaadot ja saadaan se jälleen toimimaan, Marko Wendelin kertoo urakasta.

Tero Ahokas sanoo, että työ maksaa runsaat 400 000 euroa. Väylävirasto on myöntänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle erillisrahoituksen, jolla tietä parannetaan.

Sekä Wendelin että Ahokas pelkäävät, ettei pintaremontti takaa tien kuntoa tulevina vuosina. Vika on tien perustuksissa.

– Neljällä sentillä asvalttia ei korjata mitään. Katsotaan, jatkuuko painuminen, ja jos jatkuu, tehdään uusia suunnitelmia, Tero Ahokas sanoo.

Wendelinin mukaan päällystysurakka jatkuu maanantai-iltana, jos keli suinkin sallii. Kova sade siirtää työtä.

– Aloitamme maanantaina kello 18, ja meillä on lupa jatkaa työtä läpi yön aamukuuteen asti. Jos kaikki menee hyvin, se on valmis kolmessa yössä.

Päällystystyö vaikuttaa liikenteeseen, sillä työmaa ohitetaan jonossa saattoauton johdolla.

– Saattoauto on hyvä. Olen ollut 33 vuotta näissä hommissa, ja tämä kesä on ollut huimin urallani. Ihmisillä tuntuu olevan kiire, eikä nopeusrajoituksia kunnioiteta, Markku Wendelin sanoo.

Joulukuussa viisi vuotta täyttävä Mahtinaisentie maksoi aikanaan 10,5 miljoonaa euroa.

Sen pääurakoitsijana toimi halvimman tarjouksen tehnyt TelaSteel Oy. Yhtiö ajautui talousvaikeuksiin jo rakennusaikana, ja verottaja haki yhtiön konkurssiin keväällä 2018.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pohjatyöt pielessä
2 vuotta sitten

Ai sinne ne tierahat valuu. Ja Angelniementie on ollut jo kaksikymmentä vuotta sellainen perunapelto, ettei edes pahimpiin railoihin saada täytettä. Kirkolle ei kohta enää pääse muulla kuin pitkäkoipisella hevosella.

Allan
2 vuotta sitten

Pääasia että saatiin halvalla. Vai onko?

Nykyään ei iänikuisisista kilpailuttamisista saada välttämättä hyötyjä vaan niistä on jopa haittaa.

Tässä täydellinen esimerkki siitä, että kilpailutuksesta on haittaa ja lasku kaatuu yhteiskunnan syliin.

JT
2 vuotta sitten
Reply to  Allan

Kilpailuttaminen on ehdoton välttämättömyys, jotta olisi edes jokin hidaste yhteisten varojen polttamiselle ja kustannusten jatkuvalle nousemiselle. Samalla se torjuu korruptiota, kun sitä urakkaa tai työtä jne. ei voi mihin hintaan tahansa antaa haluamalleen taholle. Se, että onko aina tutkittu riittävästi niitä yrityksiä taloustietojen ja aiempien urakoiden ja töiden osalta, niin sitä on vaikea sanoa. Kuten myöskään sitä, että onko riittävää tietotaitoa ja resursseja valvoa urakan etenemistä. Toivon mukaan yksityisessä elämässä kukaan ei hanki mitään suurempaa kilpailuttamatta (miten muuten oikea hintataso saadaan selville?) ja toisaalta perehtymällä hiukan niihin yrityksiin, joita on palkkaamassa. Tai vastaavasti tuotteisiin, joita on ostamassa. Rahansa saa varmasti… Lue lisää »

Pertti
2 vuotta sitten

Tähän ainainen kilpailuttaminen johtaa. Koska hankintalain valuvirheet tunnustetaan ja sallitaan järjen käyttö hankinnoissa?

Ostetaan halvinta
2 vuotta sitten

Taitaa olla parempi kun ei sano mitään..

Muurlalainen
2 vuotta sitten

Nyt vain odottelemaan, miten hyvin tunnin rata pohjustetaan, ettei rata mene kiharalle.

Mahtinaisentie tarvitaan, vaikka se tuottaa ongelmia ylläpidossa. Elyssä tiedettiin, että ei liikenneympyröitä, jotta rekat pystyvät pitämään nopeutensa, eikä tule turhia nopeuksien alentamisia.

110-tien risteys ilman kevytkaistoja on suurempi virhe kuin nyt syntyvät töyssyt.

Toinen muurlalainen
2 vuotta sitten
Reply to  Muurlalainen

Tänään tulimme Turusta 110-tietä, niin Paimiossa oli tehty uusi kiertoliittymä Sauvon, Paimion ja 110- tien risteykseen. Miten muualla ne toimivat ja uusia vielä tehdään, mutta Salossa ei?

Kiskontien ja Mahtinaisentien risteys on lajissaan täysin omaa luokkaa. Siinä on kiertoliittymästä jätetty puolet tekemättä, onko ehkä tarkoitus se joskus siihen lisätä.

110-tien nousukaistojen poistot Salon ja Muurlan väliltä ovat myös käsittämättömät selityksineen, koska Muurlasta Myllylammelle kaikki nousukaistat ovat edelleen olemassa.

Moottoritie on pääväylä
2 vuotta sitten

Sauvon risteyksessä kiertoliittymä on perusteltu, koska siitä kohtaa on moottoritielle liittymä ainoastasn Turun suuntaan (ei lainkaan Helsinkiin päin) ja näin ollen risteykesn kääntyvä liikenne kuormittaa 110-tietä Helsingin suuntaan. Salon ja Muurlan välillä ei ole tarkoituskaan käyttää 110-tietä pitempiin siirtymiin, koska siellä on liittymät moottoritielle molempiin suuntiin.

Armi von Harmi
2 vuotta sitten

Turha sinne on uutta asfalttia jatkuvasti jyrätä. On kaivettava tie auki ja poistettava savet ja suot. Isoja kiviä ja teräsbetonia tilalle. Sitten vasta asfalttia. Luulisin.

Olli
2 vuotta sitten

Savea 80-90m, sinne vaan junanrata tunnin junineen, niin ”hyvä” tulee, vielä liikenneympyröistä (kiertoliittymä) niitähän on Suomen valtateillä melko runsaasti, miksi ne haittaavat raskasta liikennettä täällä Varsinais – Suomessa ja muualla Suomessa ei? Enempi synkronoimattamat liikennevalot haittaavat, niihin pitää pysähtyä ja taas lähteä, polttoainetta palaa ja päästöjä tulee, Mahtinaisentien jatkosta vielä, sama savipohja löytyy siltäkin linjaukselta, 25-70m eihän siinä tie millään verkolla painumatta pysy, sehän on jo nähty ”valmiina” olevasta osasta Mahtinaisentietä. Älkää sanoko ettei siellä mitään verkkoa ole, omin silmin rakennusvaiheessa nähty, sitä siellä juurikin on! Miksi aina halvin tarjous? Somerolla ymmärrettiin että niin halvalla ei voi tehdä, miksi ei… Lue lisää »

Saatiin halvalla
2 vuotta sitten

Kiinasta saisi ehkä vielä halvemmalla.

Urpo
2 vuotta sitten

Halvin urakoitsija tiedetään syylliseksi, vaikka suunnitelmat oli rakennuttajan, samoin työn toteutuksen valvonta.

Lopputulos ei olisi ollut tuon parempi, vaikka urakan olisi tehnyt tarjouskisan kallein urakoitsija. Kannattaisi mielummin kysyä hankkeesta vastanneelta Väyläviraston projektipäälliköltä, miten homma hänen mielestään onnistui ja ottiko hän urakoitsijalta vastaan työn, joka ei täyttänyt urakkasopimuksen ehtoja. Sen jälkeen voidaan arvioida, miten pohjattoman savimaan painuminen olisi pitänyt hallita.

Tie vie
2 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Kai se pohjattoman savimaan hallinta olisi pitänyt ratkaista ensin eikä vasta urakkasopimuksen jälkeen?

Kallioon asti paalutus olisi maksanut niin paljon, ettei tietä olisi ikinä tehty.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  Tie vie

Sitä tuossa yritin sanoa, ettei tien painuminen urakoitsijan vika ole. Prosessi tuntuu olevan monille vieras. Tie on tehty suunnitelmien mukaan, vaikka jopa SSS osasi johdattelevasti kertoa urakoitsijan menneen konkurssiin.

Kannattaisi kysyä rakennuttajan näpeissä olevasta suunnittelun ohjauksestakin jotain. Väylävirasto sai rakennutettua halvalla tien, jonka ylläpito kaatui ely-keskuksen syliin.

Erpe
2 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Tässä huomaa sen asian, joka korkeakoulutuksesta puuttuu: riittävä työharjoittelu.

Ei mikään oppiarvo tee saajasta ammattimiestä, vaan pitkä työkokemus. Kokemusta on.

Aatu
2 vuotta sitten

Eniten ihmettelen näitä Salon liikennevaloja. Mariankadullakin pysähdyt joka ikiseen risteykseen.

Ei muualla, esimerkiksi Turussa, näin ole. Ja täällä Salossa ei kukaan ikinä kommentoi asiaa mitenkään.

Voisi kertoa edes lehdessä, jos tekniikka vaan on niin vanhaa, ettei säätö onnistu. Vai onko vaan osaamisesta kiinni?

Yksi täti
2 vuotta sitten
Reply to  Aatu

Hiljaisina aikoina Salon liikennevalot niputtavat autot jonoihin. Siltä ainakin tuntuu, kun seistään valoissa eikä kukaan liiku. Kun valo vihdoin muuttuu vihreäksi, niin käy myös seuraavassa risteyksessä samaan aikaan eli sinne päästyäni olet taas punaisen takana jne.

Turussa ajetaan vihreällä monet risteykset joutumatta pysähtymään. Samoin olemme ajaneet Lahden läpi kantatie 140 väylän siten, että vain ensimmäisissä punainen pysäytti. Ja siihen ei kymmentä minuuttia mennyt, että keskikaupungin läpi ajettiin.

Japi
2 vuotta sitten

Minulla on vahva muistikuva siitä, että urakoitsija sanoi jo rakennusvaiheessa, että tie tulee painumaan, eikä sille mitään mahda. Kaupunki ei tähän juurikaan reagoinut.