Mies, joka voi hiljentää Slovenian soljuvan puron – Rudy Gobert on valtava haaste Luka Doncicin orkesterille

0
Ranskan Rudy Gobert on maailman paras korinsuojelija.

Vaikka Luka Doncic saapui Tokioon kaikki varoitusvalot vilkkuen ja valtavat huutomerkit päänsä päällä, on hän silti ollut paljon parempi kuin kukaan olisi uskaltanut odottaa.

22-vuotias slovenialainen on pelannut Tokiossa 31 minuutin, 26 pisteen, 10 levypallon ja kahdeksan syötön keskiarvoilla. Poskettomat hyökkäystehot ovat kuitenkin vain sivutuote, kun Doncic on johdattanut Slovenian voittoon jokaisessa neljässä ottelussa.

Kuten tilastotkin kertovat, Doncic on tehnyt paljon, mutta ei suinkaan kaikkea. Hän on ensisijaisesti noudattanut balkanilaisen koripallon sääntöä numero yksi eli tehnyt muista pelaajista parempia.

Doncicin saama erikoishuomio on luonut tilaa tarkka-ampujille Vlatko Cancarille ja Zoran Dragicille sekä korin alla Mike Tobeylle. Vasta tänä kesänä Slovenian passin saanut 213-senttinen Tobey onkin ollut yksi kisojen suurimmista yllättäjistä.

Slovenia on kaatanut kevätpuron lailla solisevan hyökkäyksensä ansiosta alkulohkossa Argentiinan, Japanin ja Espanjan sekä puolivälierissä Saksan. Slovenia on takonut keskimäärin 106 pistettä ottelua kohti. Lukema on vastustajat huomioon ottaen käsittämätön.

Torstaina iltapäivällä Suomen aikaa pelattavassa välierässä Slovenia kohtaa toistaiseksi suurimman haasteensa, kun vastaan asettuu muun muassa USA:n kaatanut tappioton Ranska.

Kokeneella Ranskalla riittää loistavia pallonkäsittelijöitä kuten Thomas Heurtel ja Evan Fournier, tulivoimaa Nicolas Batumin ja Nando De Colon muodossa sekä kisojen paras iso osasto, jota johtaa NBA:n vuoden puolustuspelaaja Rudy Gobert.

215-senttinen Gobert tuo Slovenialle (etenkin Tobeylle) uudenlaisen ja ultimaattisen haasteen, jonka voittamiseen joukkueen on taas kerran venyttävä parhaaseensa ja vähän yli.

Mielenkiintoisin asia kuitenkin on se, mitä Ranska tekee Doncicin kanssa.

Espanja yritti klassista box-and-one-puolustusta, jossa neljä pelaajaa pelaa 2–2-paikkapuolustusta ja viides pelaaja on kiinni Doncicissa. Tämän haasteen Slovenia ja Doncic selvittivät mestarillisesti: Doncic heitti vain seitsemän pelitilanneheittoa, mutta jakoi yhdeksän korisyöttöä ja löysi ekstrasyöttöjen kautta vapaat miehet sekä leikkauksista että kaaren takaa.

Slovenia hallitsi Espanjaa vastaan myös korinalustoja, mutta Ranskalla on siihen ongelmaan pelote nimeltä Gobert.

Slovenian Luka Doncic on ollut odotetusti Tokion miesten koripalloturnauksen paras pelaaja.

Torstain ensimmäisessä välierässä kohtaavat Australia ja edelleen se suurin kultasuosikki USA.

Australia ja Slovenia ovat olleet Tokiossa pelillisesti turnauksen parhaat joukkueet, mutta riittääkö Australian atleettisuus USA:n supertähtiä vastaan? Ainoa lääke kumota urheilullinen vajaus on pallonliike, joka toistaiseksi on ollut Australialla kuin suloisimmasta sinfoniasta.

Miesten koripallon välierät torstaina: USA–Australia kello 7.40 ja Slovenia–Ranska kello 14 (Suomen aikaa). TV5 näyttää ottelut suorana.

Päivitetty klo 22.10: Välierien ajankohta.