”Mulla yksi pyyntö ois, älä vie Hinttaa meiltä pois” – Suomusjärvellä marssittiin hoivakodin säilyttämisen puolesta

3
Suurin osa marssille osallistujista oli saapunut paikalle seudun eläkeläisyhdistysten kautta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Suomusjärvellä marssittiin tiistaina sateisessa säässä Hintan hoivakodin puolesta. Suomusjärven eläkeläisyhdistyksen varapuheenjohtaja Taisto Ojarannan mukaan tavoitteena oli herätellä päättäjiä kuulemaan maaseudulla asuvien ääni.

– Totesin yhdistyksen kokouksessa, että eiköhän marssita nyt vanhusten puolesta, kun aiemmin olemme marssineet jo Kiikalan koulun puolesta, Ojaranta kertoo.

Noin puolentoista kilometrin mittaisen marssin reitti kulki kylän kirjastolta Hintan hoivakodille. Reitti kulki autotietä pitkin, joten kulkuetta turvasivat ajoneuvot edessä ja takana. Sateiselle marssille osallistui arviolta noin sata ihmistä.

Tapahtumaa olivat järjestämässä Suomusjärven eläkeläisyhdistyksen lisäksi myös Kiikalan ja Kiskon eläkeläisyhdistykset. Mukana oli myös Hintan henkilökunta: hoitajat esittivät itse sanoittamansa kappaleen Pyyntö Hintan hoivakodista, joka oli mukaelma Klamydian Pyyntö-kappaleesta.

– Mulla yksi pyyntö ois, älä vie Hinttaa meiltä pois, hoitajat lauloivat pihan autokatoksen suojassa.

Hintan hoivakodin tulevaisuuden kohtalo puhututtanut paikallisia jo vuosia. Keväällä kaupunginhallitus päätti kokouksessaan, ettei kaupunki aio peruskorjata Hintan ja Kukonkallion hoivakoteja, vaan suorittaa pelkästään ”tavanomaisia ja välttämättömiä kunnostustoimenpiteitä”.

Kaupungilla on vireillä useita hoivayksiköihin liittyviä suunnitelmia erilaisissa vaiheissa. Hintan ja Kukonkallion korjauspäätösten kanssa samassa paketissa päätettiin jatkaa Alhaisten senioritalo-kokonaisuuden suunnittelua.

Paikalle kutsuttu vt. Salon sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta kertoi ennen tilaisuutta, että Alhaisten senioritaloista keskustellaan tällä hetkellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kanssa.

– Alhaisten senioritaloissa on pääosin kyse vanhusten vuokra-asunnoista. On kuitenkin pohdittu, että sen yhteyteen olisi hyvä rakentaa noin 30 hengen ympärivuorokautisen hoidon yksikkö, joka toisi turvaa kaikille asukkaille, Pahta kertoi.

Hoitajien lauluesityksen saamien myrskyisten aplodien jälkeen juontajana toiminut Ojaranta kutsui Pahdan pitämään puheenvuoroa.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa vanhoja yksiköitä ei olla sulkemassa tai korvaamassa, vaan kapasiteettia ollaan lisäämässä. Rehellisyyden nimissä Salon alueella joudutaan kyllä miettimään nykyisten kiinteistöjen tilannetta esimerkiksi iän kannalta, Pahta kertoi puheenvuorossa

Vuoteen 2025 mennessä Saloon tarvitaan Pahdan mukaan noin 100 uutta ympärivuorokautisen hoidon paikkaa.

– Salo erottuu kuntien keskuudessa siinä, että laitoshoidon eli vanhainkotien määrä on mittava. Lausunnolla olevan vanhuspalvelulain mukaan laitoshoidon täytyisi poistua kokonaan vuoteen 2025 mennessä, Pahta kertoi.

Myös Hintan hoivakodin asukkaita oli paikalla seuraamassa Anneli Pahdan puheenvuoroa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Puheenvuorossaan Pahta sanoi, että laitosmuotoisesta hoidosta tullaan siirtymään välimuotoisiin asumismalleihin, kuten kotona annettaviin palveluihin ja viimekädessä ympärivuorokautiseen hoitoon.

– Tämä voi kuulostaa vähän hämmentävältä. Lähinnä tässä on kyse siitä että ikäihmisillä on oikeus esimerkiksi omaan huoneeseen ja omiin WC-tiloihin, joita tämän ikäkauden rakennuksissa ole, Pahta selitti.

Lyhyen puheenvuoronsa jälkeen paikalle kerääntyneellä yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Närkästystä yleisön joukossa herättivät muun muassa vanhustenhoidon siirtäminen keskustaan ja erityisesti Salo IoT Campuksen tiloihin. Pahta kertoi ennen puheenvuoroaan, että Salon IoT Campuksen mahdollista hoivayksikköä koskeva aiesopimus on palaamassa syksyllä kaupunginhallitukselle.

Pahta puolusti IoT Campuksen suunnitelmaa sillä, että samoissa tiloissa toimivassa opiskelee sairaanhoitajia ja insinöörejä Turun ammattikorkeakoulussa. He kehittävät Pahdan mukaan tulevaisuuden hoitoteknologiaa.

Puheenvuoroissa toistunut syy tyytymättömyyteen oli, etteivät päättäjät olleet kuulleet osapuolia. Kiskosta saapunut eläkeläinen tivasi, miksi vanhuksia ei koskaan kuulla hoivakotipäätöksissä. Hintassa työskentelevä hoitaja Marja Leppähaara ihmetteli myös, miksei hoitajilta tai asukkailta ole kysytty heidän toiveistaan.

– Hoitohenkilökunnalta ei ole kysytty, onko täällä hyvät puitteet, Leppähaara tilitti.

Myös kotihoidon toimivuutta kyseenalaistettiin yhdessä puheenvuorossa.

– Olen itse omaishoitaja. En usko siihen satuun, että porukka kotonaan pärjää, eläkeikäinen mies kertoi.

Monet tuntuivat olevan vakuuttuneita siitä, että kaupunki on aikeissa sulkea Hintan hoivakodin. Pahta vakuutti, ettei alasajopäätöksiä ole tehty.

– Meiltä ette Hinttaa vie! Kaikki tykkäävät asua täällä, Meriniityssä ei muuta ole kuin pahat hajut. Viekää kaupunginjohtajalle terveisiä, että jättää golfkentän pelaamisen väliin ja tulee tänne neuvottelemaan ihmisten kanssa! jyrähti eräs paikallinen mies.

Juttua muokattu klo 22.34: Pahta totesi, että ”Nyt ollaan tilanteessa, jossa vanhoja yksiköitä ei olla sulkemassa tai korvaamassa, vaan kapasiteettia ollaan lisäämässä.”
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ari Peltosalo
1 vuosi sitten

Jos seurataan näiden kiinteistöjen hoitoa, niin näissä käyneenä pistävät heti silmään merkit ulkoisista ongelmista. Kattojen sadevedet valuvat pitkin seiniä, jopa sisääntulon kouruissa on ongelmia.

Esimerkiksi Kukonkallio on tästä hyvä esimerkki, seinät märkinä sateen jälkeen. Alhola Perniö, seinän vierustat annetaan kasvaa puun alkuja.

Suomusjärven Hintan kohdalla voivat päättäjät mennä katsomaan, miten kiinteistöjä hoidetaan kunnolla.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Ari Peltosalo

Eihän tärkeillä henkilöillä, virkamiehillä ja poliittisilla luottamushenkilöillä, ole aikaa käydä missään paikan päällä. Miksi käydäkään, kun ne eivät ole ainoastaan itseltä pois vaan kaikilta veronmaksajilta, ne tulevien ongelmien hoitamiset.

Nyt on uusilla luottamushenkilöillä oiva näytön paikka. Kiinnostavatko kaupungin asiat?

Timo Pohjola, Salo
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Kiinteistöjen hoitovastuu on kokonaisuudessaan kaupunkikehitysjohtalla ja hänen alaisellaan kiinteistöistä vastaavalla johtajalla, joten jos kiinteistöjen hoito on laiminlyöty, se on virkamiehiltä virkavelvollisuuksien rikkomista.

Oma vastuunsa on myös kaupunginhallituksella alaistensa johtajien valvomisella ja kaupunginjohtajalla alaistensa kunnollisesta ja hallintosäännön mukaisesta toiminnasta.

Osoitetaan vastuu sinne, minne se kuuluu.