Muurlan Wanhanajan markkinoilla viihdyttiin jälleen – puukon valmistus herätti erityistä mielenkiintoa

0
8-vuotias Inari Lähdetie pääsi isoisänsä Pasi Lähdetien (vas.) tukemana kokeilemaan raudan takomista. Uskelan Puukko ry:n puheenjohtaja Juho Sjöberg avusti prosessissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Muurlan Wanhanajan markkinat keräsivät Muurlan opiston pihapiirin lauantaina täyteen erilaisia kojuja, myyjiä ja vierailijoita. Myytävänä löytyi laajasti erilaisia käsitöitä ja lähiruokaa, kuten omenahilloa ja hunajaa. Vierailijat pääsivät halutessaan myös itse oppimaan kädentaitoja.

Monia kiinnosti opiston pihapiiristä löytynyt Uskelan Puukko ry:n paja. Halukkaat pääsivät kokeilemaan, millaista on takoa rautaa taltalla. Valmiiksi asti puukkoa ei ollut mahdollista valmistaa, sillä seuran puheenjohtaja Juho Sjöbergin mukaan siihen menisi useampi päivä.

– Puukon valmistus ei ole parin tunnin homma. Aloittelijalta siihen voi mennä muutama päivä. Mestari saattaa saada valmista yhdessä päivässä, hän kertoi.

Erityisesti takominen voi Sjöbergin mukaan osoittautua monelle haasteelliseksi vaiheeksi puukkoa tehdessä.

– Siihen täytyy löytyä jatkuva tatsi.

Juha Rajala myi puukkoja ihmisille pajan edustalla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rohkeimmat markkinavieraat uskaltautuivat kuitenkin kokeilemaan takomista. Yksi heistä oli 8-vuotias helsinkiläinen Inari Lähdetie.

– No niin, eikun vaan suojalasit silmille ja vasara käteen, ohjeisti rautaa ensin lämmittänyt Sjöberg.

Lähdetielle raudan takominen oli täysin uusi kokemus.

– Se oli kivaa, mutta aika rankkaa, hän totesi hetken takomisen jälkeen.

Hänen mukanaan ollut isoisä Pasi Lähdetie kertoi, että takominen virtaa selvästi heidän sukunsa veressä.

– Inari on sepän pojanpojan tyttärentytär, hän nauroi.

Puukon valmistaminen on monivaiheinen prosessi, jonka haastavin osuus voi Juho Sjöbergin mukaan usein olla raudan takominen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Muurlan Wanhanajan markkinat päättivät Salon Kesä Yhdessä -kiertueen. Kesäkiertueen teemana oli tänä vuonna lastenkulttuuri ja kotiseutujuuret. Lapset oltiin huomioitu myös monissa myyntikojuissa.

Marttilalainen Eila Ahokas oli tullut markkinoille myymään niin vauvoille kuin vauvanukeille itse tekemiään vaatteita ja asusteita. Vauvoille kojusta löytyi muun muassa tossuja ja pantoja. Nukeille oli tarjolla mekkoja, haalareita ja kestovaippoja.

Myyntipöydästä löytyi runsaasti valikoimaa, eikä ihme: ovathan käsityöt Ahokkaalle tärkeä harrastus, jonka parissa kuluu paljon aikaa.

– Teen käsitöitä lähes aina, kun käteni ovat vapaina. Niin telkkaria katsoessa kuin autossa istuessa.

Marttilalainen Eila Ahokas myi markkinoilla vauvoille ja nukeille tehtyjä käsitöitään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Markkinat kiinnostivat myös kauempaa tulleita vieraita. Kiskossa mökkeilevät, mutta Luxemburgissa ja Sveitsissä asuvat Marjut Falkstedt ja Udo Dehner olivat tutustumassa Muurlan markkinoihin ensimmäistä kertaa.

– Mökkinaapurimme kertoivat tapahtumasta ja innostuimme heti lähtemään tänne, Falksted kertoi.

Falksted ja Dehner ovat innokkaita kesätapahtumien kiertäjiä. Heitä kiehtoo tapahtumissa etenkin paikalliset käsityöt, itse tehty ruoka ja yleinen tunnelma.

– Tapahtumissa näkee paljon sellaisia asioita, mitä kotona ei näe, totesi Sveitsissä asuva Dehner.

Kesätapahtumien innokkaat kiertäjät Marjut Falkstedt ja Udo Dehner olivat käymässä Muurlan Wanhanajan markkinoilla ensimmäistä kertaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen