Oma poika palaa kotiin – Roope Ahosen siirto Vilppaaseen tihkuu urheiluromantiikkaa

0
Roope Ahonen puki Vilppaan paidan päälleen edellisen kerran keväällä 2012 (Kuva: SSS-arkisto)

Jos joku siirto tihkuu urheiluromantiikkaa niin tämä: Vilppaan Korisliigaan keväällä 2009 nostanut ja siellä seuran pitänyt Roope Ahonen palaa yhdeksän vuoden tauon jälkeen kasvattajaseuraansa, josta on tullut hallitseva Suomen mestari.

Vilpas julkaisi Ahosen vuoden mittaisen sopimuksen torstaina. Sopimuksessa on ulkomaan pykälä, joka raukeaa ensi viikon lopussa (15.8.).

– Puntaroin paljon vaihtoehtoja, mutta lopulta koin, että nyt oli hyvä hetki palata kotiin ainakin vuodeksi, Ahonen kertoo.

Takamies Ahonen, 31, pelasi edellisen kerran Vilppaassa kaudella 2011-2012. Sen jälkeen hän on pelannut kaksi kautta Ruotsin liigassa, kaksi kautta Kreikan liigassa ja viimeiset neljä kautta Espanjan kakkostasolla.

Ahonen loukkasi polvensa tammikuussa 2020 ja oli yli vuoden pelaamatta. Kesäkuussa Ahonen oli yksi Breoganin avainpelaajista, kun seura voitti Espanjan kakkosliigan LEB Oron ja nousi Euroopan kovatasoisimpana pidettyyn pääsarjaan ACB:hen. Breoganissa jatkaminen oli Ahosen ykkösvaihtoehto, mutta hän ei kuitenkaan kuulunut uuden päävalmentajan suunnitelmiin.

– Kun seuraan tuli uusi koutsi, niin tiesin, ettei minulla ole enää paikkaa seurassa.

Ahosen kotiinpaluuta puolsi moni asia: Tuttu ympäristö, Vilppaan paikka Mestarien liigan karsinnassa sekä myös Suomen turvallinen koronatilanne.

– Koin Espanjan pahimman korona-aallon. Hyvä, että nyt oli optio palata kotiin, Ahonen muotoili.

55 maaottelua ja kahdet EM-kisat pelanneen Ahosen niskaan on ladattu luonnollisesti suuret odotukset.

– Olen pelannut nuoresta asti koko urani paineen alla. Minua kun ei ole pituudella (187 cm) pilattu, niin olen joutunut tekemään paljon töitä.

– Tiedän, että ihmiset odottavat tulosta, mutta aion nauttia, pelata rennosti ja ottaa kaudesta kaiken irti. Tiedän kyllä tasoni.

Ahonen pelaa Vilppaassa numerolla 8. Tuo numero kuului viime kaudella Perttu Blomgrenille.

– Soitin Pertulle ja kysyin, että onko mahdollista, että voisin pelata kasilla, joka on minulle tuttu numero ulkomaan vuosilta. Kiitos Pertulle, että se onnistui (Blomgrenin uusi pelinumero on 3).

Roope Ahonen on viettänyt kesän Salossa. (Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Ahonen on kokenut urallaan erilaisia koripallokulttuureita, jotka ovat muovanneet hänestä erilaisen pelaajan kuin sen, joka lähti Vilppaasta kesällä 2012.

Kaudet Rodoksessa ja Kreikan liigassa (2014-2016) toivat kovuutta.

– Kreikassa puolustettiin kovaa, pidettiin kovaa kuria ja käytiin tulevan vastustajan jokainen kuvio läpi todella tarkasti.

Kreikan kaudet helpottivat siirtoa Espanjaan.

– Kreikassa tehtiin heti selväksi, että jos et pärjää puolustuksessa, et pelaa. Kun pelikovuus oli valmiiksi korkea, niin pystyin puolustamaan Espanjassa jopa nelospaikan pelaajia, vaikka en todellakaan ole mikään lihaskimppu.

– Pelillisesti Espanja oli silti suosikkimaani. Siellä oli taitavia ja monipuolisia pelaajia, jotka pelasivat nopeaa ja heittovoimaista koripalloa.

Kaksi edellistä kautta Ahonen vietti Luoteis-Espanjassa Lugossa.

– Minua varoiteltiin siitä, että Lugo on aika raaka ”bisnespaikka”. Fanit joko rakastavat tai vihaavat sinua. Siellä piti pärjätä heti. Luulen, että he pitivät minusta, Ahonen hymähtää.

Vaikka seurana Vilpas on Ahoselle tuttu ja turvallinen, tulevan kauden pelikavereista tuttuja ovat vain maajoukkuemiehet Mikko Koivisto ja Juho Nenonen.

Sami Toiviaisen valmentaman Vilppaan takakentällä on ensi kaudella ruuhkaa. Ahosen lisäksi takamiehiä on Marcus LoVett, Blomgren, Koivisto, Niilo Kärkkäinen ja Trey Niemi.

Ahonen pystyy pelaamaan kumpaakin takakentän pelipaikkaa. Vilpas pelanneekin luultavasti paljon niin, että LoVett on pelintekijänä, Ahonen heittävänä takamiehenä ja Koivisto laiturina.

– Heittovoimaa pitäisi ainakin riittää, edelliset kolme kautta yli 45 prosentin tarkkuudella kolmoset upottanut Ahonen naurahtaa.

Pelillisesti Roope Ahonen on siis muuttunut yhdeksässä vuodessa jonkun verran, mutta entä ihmisenä?

– Toivottavasti olen sama Roope kuin ennen, vaikka ikää on tullut ja ehkä vähän järkeäkin. Olen yrittänyt pitää jalat maassa, olla ystävällinen ja hyvä ihminen.

Ai niin!

Pakko muistuttaa vielä vanhasta lupauksesta: Sovitte joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen kanssa, että lopetatte uranne samaan aikaan Vilppaassa. Vieläkö tämä pätee?

– Juttelin juuri Keijon kanssa ja muistutin tästä. Emme ole sitä unohtaneet, Ahonen vakuutti.

Ahonen ja Vilpas aloittavat joukkueharjoittelun maanantaina.

Viime viikolla maajoukkueleirillä mukana ollut Roope Ahonen pelasi edellisen kerran Suomen paidassa yli kolme vuotta sitten.