Perttelin Taideseura täytti pyöreitä – juhlanäyttelyssä esillä 14 taiteilijan teoksia

0
Perttelin Taideseuran 40-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä töitä muun muassa Anneli Jaloselta (vas.), Liisa Lehtiseltä, Merja Mäeltä, Liisa Tuomiselta sekä Milja Turuselta. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Perttelin Taideseura on tehnyt paluun paikalliseen kirjastoon parin vuoden tauon jälkeen.

– Halusimme ehdottomasti pitää näyttelyn Perttelin omassa kirjastossa, sillä taideseura täytti tänä vuonna 40 vuotta, Perttelin Taideseuran toiminnanvetäjä Merja Mäki painottaa.

Viime vuonna taideseuran vuotuinen näyttely oli vasta syksyllä, ja se pidettiin Salon kirjastossa. Toissakesänä seura emännöi näyttelyä Someron Pellavakeskuksessa.

– Korona siirsi viime kesän suunnitelmat syksyksi, mutta yhtenäkään vuonna näyttelymme ei ole jäänyt kokonaan välistä, Mäki muistelee.

Erityistä teemaa tämänvuotisessa juhlanäyttelyssä ei ole.

– Joskus jokin teema on asetettu, mutta useimmiten jäsenet tuovat esille sen, minkä parissa ovat ahertaneet, Mäki kertoo.

Taideseuran jäsenistö koostuu pääasiallisesti maalareista, ja taiteilijoiden repertuaariin kuuluu muun muassa öljyväri-, akryyli- ja vahavärimaalausta.

Liisa Tuominen (vas.) pitää itseään realistisena maalarina, Anneli Jalosen tyyli on vertauskuvauksellisempi. Taiteilijoiden keskellä heidän teoksensa: maisemamaalaus on Tuomisen ja kukkakuva Jalosen. Lisäksi oikealla Jalosen Autan sinua -työ. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

40-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä yhteensä kolmisenkymmentä teosta neljältätoista taiteilijalta.

Anneli Jalonen kuvaa töissään sielunmaisemaansa erilaisten vertauskuvien avulla.
– Tarkoitukseni on välittää vahva tunneside, hän kiteyttää.

Autan sinua -teokseen on maalattu Jalosen oma käsi, jonka ympärille kietoutuu hänen läheistensä kädet. Toisessa esillä olevassa työssään Jalonen kuvaa itseään kukkana, jonka puhkeamista vaikeat ajat ovat varjostaneet.

– Kukan ympärillä poukkoileva piikkilanka kuvastaa kuoppaista elämää. Kukka loistaa kaikesta huolimatta nyt kukoistuksessaan, Jalonen veistelee.

Liisa Tuomisen lähestymistapa taiteeseen on täysin erilainen. Hän toisintaa teoksissaan maisemia, eläimiä ja kaikkea kaunista, joka hänen verkkokalvoilleen on piirtynyt.

– Olen maalarina realisti. Jos näen jotain suloista, ikuistan sen.

– Pidän itseäni luonnonihmisenä. Sienestän, marjastan, lenkkeilen ja hiihdän. Silloin näkee kaikenlaista.

Tuominen viihtyy omissa oloissaan, ja taideseuraan liittyminenkin vei häneltä liki 20 vuotta.

– En pidä siitä, kun muut katsovat vierestä. Olen maalannut liki viisi vuosikymmentä, ja parhaiten saan aikaiseksi yksin kotioloissa. Lopulta taideseuran porukka veti kuitenkin puoleensa, kymmeniä yksityisnäyttelyjä pitänyt Tuominen kertoo.

Liisa Tuominen maalaa eläimiä, maisemia ja muuta luonnollista, jota pitää kauniina. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi.

Perttelin Taideseurassa on tällä hetkellä 25 jäsentä, joista yli puolet otti osaa tämänvuotiseen näyttelyyn.

– Osallistumisprosentti on hyvä. Yleensä saamme mukaan 10–12 taiteilijaa, Merja Mäki toteaa.

Parhaimmillaan seurassa on ollut yhtäaikaisesti mukana yli 30 taiteentekijää. Jokunen perustajajäsenkin on vielä remmissä, mutta heiltä ei saatu teoksia kirjastoon.

– He ovat jo yhdeksänkymppisiä, Mäki korostaa.

Taideseuran toiminnassa on ollut toisinaan mukana myös nuoria taiteilijoita, mutta tällä hetkellä he loistavat poissaolollaan.

– Lähes kaikki tämänhetkisistä jäsenistämme ovat ainakin 70-vuotiaita, Mäki tietää.

– On sitä tietysti mietitty, miten seuran toimintaan saataisiin jatkuvuutta. Hyvin minäkin silti jaksan vielä toimintaa vetää, hän hymyilee.

 

Perttelin Taideseuran 40-vuotisjuhlanäyttely 2.–30. elokuuta Perttelin kirjastossa. Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikoina.