Piihovin liityntäparkki valmistuu kuukauden sisällä – Uudelle pysäköintialueelle tulee 16 päivän mittaiseen parkkeeraamiseen tarkoitettua ruutua

3
Piihovin liityntäparkkiurakka alkoi juhannuksen jälkeen. Valmista tulee syyskuun aikana. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Piihovin liityntäparkin rakennusurakka etenee aikataulussa.

– Emme ole törmänneet vastoinkäymisiin tai mihinkään yllättävään, urakoitsijana toimivan Destia Oy:n laatupäällikkö Sami Kaarto kommentoi.

Liityntäparkin rakennustyöt alkoivat juhannuksen jälkeen, ja urakkasopimuksen mukaan valmista pitäisi saada 20. syyskuuta mennessä.

– Aikataulussa myös pysytään, Kaarto vakuuttaa.

Hän kertoo päällystystöiden alkavan ensi viikolla, jahka asfaltointiporukka on saanut ensin toisen työmaansa valmiiksi.

– Liikennemerkit pystytetään syyskuun alussa, Kaarto tietää.

Asfaltoinnin jälkeen Destia vielä siistii urakoimansa alueen.

– Kuiva kesä on ollut meille eduksi, eikä hellekään hidastanut työntekoa, Kaarto toteaa.

Liityntäparkin pääpysäköintialueelle rakennetaan 16 parkkipaikkaa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Uudelle liityntäpysäköintialueelle tulee 16 päivän mittaiseen parkkeeraamiseen tarkoitettua ruutua, joista kaksi on liikuntarajoitteisille autoilijoille. Lisäksi kummankin bussipysäkin läheisyyteen rakennetaan kolme saatto- ja noutoliikenteeseen tarkoitettua parkkiruutua.

Liityntäparkki lyhentää kävelymatkaa omalta autolta bussien pikavuoropysäkeille sekä Turun että Helsingin suuntaan. Nykyinen liityntäparkki sijaitsee etäällä ABC-liikenneaseman pysäköintialueen takana.

Lisäksi jalankulku ja pyörällä liikkuminen alueelle tulee turvallisemmaksi.

Liityntäparkkihankkeen urakkahinta on 198 000 euroa. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Salon kaupunki ja Varsinais-Suomen ely-keskus. Salo maksaa puolet urakan kokonaishinnasta.

Ely-keskuksen Salon aluevastaavan Petri Suomen mukaan budjetti ei ylity.

– Tosin alkuperäisessä suunnitelmassa vain uudet tieosuudet oli tarkoitus päällystää. Ely-keskuksen lisärahoituksella myös jo olemassa olevilla lähialueen kevyen liikenteen väylillä tehdään parannustöitä, Suomi kertoo.

– Rahoitus tähän tulee täysin elyltä, eikä siis Salon kaupungilta. Lisärahoituksen määrä on joitain kymmeniätuhansia euroja, Suomi arvioi.

Myös hänen mukaansa työt Piihovilla ovat soljuneet mukavasti eteenpäin.

– Kaikki on järjestyksessä, isompia murheita ei ole eteen sattunut.

Somerontien varresta lähtee kokonaan uusi kaista pikavuoropysäkkejä kohden. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Liityntäparkin rakentaminen Piihovin pikavuoropysäkkien läheisyyteen tuli ajankohtaiseksi vuonna 2017, kun Salon seudun taksiyrittäjät tekivät ely-keskukselle aloitteen kyytien helpottamisesta alueella.

Ongelmia on ollut matkustajien viemisessä ja hakemisessa pysäkeiltä. Taksit ja yksityisautot ovat odottaneet matkustajia Somerontien (kantatie 52) laidassa tai ovat ajaneet pysäkeille vastoin liikennesääntöjä. Nyt tilanne korjataan ja pysäkeille pääsee ajamaan autolla.

Jalankulkijoiden liikkuminen alueella on ollut turvatonta. Helsingin suunnan pysäkiltä tulevat linja-automatkustajat ovat joutuneet kulkemaan osan matkaa ajoradalla päästäkseen nykyiseen liityntäpysäköintiin ABC:n pysäköintialueen taka-osaan.

– (Uusilla) järjestelyillä parannetaan salolaisten liikkumisedellytyksiä ja Salon saavutettavuutta. Linja-autoilta on näppärämpi tulla ja mennä, Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi totesi Salon Seudun Sanomille toukokuussa.

Sekä Turun että Helsingin suunnan pikavuoropysäkkien läheisyyteen rakennetaan kolme nouto- ja jättöparkkipaikkaa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen.

Uusi liityntäpysäköintialue rakennetaan Somerontien varteen kapealle peltokaistaleelle. Parkkiin ajetaan samoista liikennevaloista kuin ABC:n pihaan. Jalankulkijat pääsevät pysäkeille suoraan parkista kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Pysäkeille ajetaan osittain kevyen liikenteen väylää käyttäen ja osittain uutta rakennettavaa tietä kulkien. Liikennemerkki tulee sallimaan ajon kevyen liikenteen väylällä, jonka varteen tulee muutama väistötila.

Turun suunnan pysäkiltä palaava auto saa kääntyä Somerontielle sekä Salon että Someron suuntaan. Helsingin suunnan pysäkiltä poistuva auto ei sen sijaan pääse kääntymään Somerontielle Saloon päin, vaan kääntymässä pitää käydä liikenneaseman pihalla.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pendelöijä
1 vuosi sitten

Ei riitä.
Kannattaa tuplata parkkipaikkojen määrä.

Yksi kysymys
1 vuosi sitten

Miten turvallinen paikka mahtaa olla jättää autoa pimeään aikaan?

Pyörävarkaat ongelma
1 vuosi sitten
Reply to  Yksi kysymys

Eihän auton kanssa ole mitään ongelmia. Polkupyörää taas ei kukaan uskalla jättää tuonne.

Suurin este polkupyöräilyn vapaudelle ja toimivuudelle ovat pyörävarkaat, jotka päivystävät 24/7 jopa pihoilla. Pyörällähän tuonne olisi monella ihan kohtuumatka.