Provinssissa luotetaan syksyyn – Teatterissa eläydytään Tampereen maisemiin musiikin mukana

0
Vuonna 85 -musikaalissa nähdään lavalla noin 30 kasvoa. Ohjaaja Joonas Suominen kertoo olevansa erityisen tyytyväinen musikaalin roolitukseen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Teatteri Provinssin väki suhtautuu syksyyn luottavaisin mielin huonontuneesta koronatilanteesta huolimatta. Teatterijohtaja Seppo Suomisen mukaan suunnitelmat on tehty syksyä varten, vaikka tilanne onkin epävarma. Toivoa on saatu hyvin sujuneesta kesästä.

– Saimme kesällä väkeä hyvin liikkeelle, vaikka ryhmämyynti olikin huomattavasti pienempää.

Teatterin syksyssä nähdään kaksi omaa tuotantoa ja runsaasti vierailuesityksiä. Suurimpana tuotantona syksyllä nähdään musikaali Vuonna 85, jonka ensi-ilta pidetään lokakuun alussa. Suominen toivoo, että koronatilanne ehtisi reilun kuukauden aikana rauhoittua.

– Toivotaan, että ensi-iltaan mennessä koronarajoitukset hellittävät. Toimimme joka tapauksessa niin kuin säännöt sanovat.

Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän käsikirjoittamassa musikaalissa kuullaan Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan tuttuja hittejä. Tampereelle sijoittuva musikaali on Suomen teatterihistorian katsotuin.

Musikaalin ohjaaja Joonas Suominen kertoo harkinneensa musikaalin tapahtumapaikan siirtämistä Saloon. Tarina on kuitenkin niin sidoksissa Tampereeseen, että se osoittautui turhan haastavaksi.

Musikaali kertoo Tampereen Lokomolla työskentelevistä kaveruksista. Kuten nimikin kertoo, tapahtumat sijoittuvat 80-luvulle. Joonas Suominen korostaakin puvustuksen ja maskeerauksen merkitystä esityksessä.

– Niiden avulla päästään aitoon 80-luvun tunnelmaan.

Provinssissa on perinteisesti nähty musikaali joka syksy. Joonas Suominen kertoo, että edellisissä musikaaleissa on usein ollut suuri ryhmä taustalla. Sen suhteen tämä syksy ei ole poikkeus, sillä lavalla nähdään bändin lisäksi 25 esiintyjää.

– Joukossa ei kuitenkaan ole yhtään ylimääräistä, vaan kaikkia tarvitaan, hän toteaa.

Lavalla nähdään vanhoja tuttuja, mutta myös uusia kasvoja. Rooleissa loistavat muun muassa Esa Nummela ja Tuuli-Maija Jaarinen.

Joonas Suominen on erityisen tyytyväinen tekemäänsä musikaalin roolitukseen. Hän halusi tuoda esitykseen mukaan oman säväyksensä, eikä hän ole nähnyt alkuperäistä Tampereen versiota. Suominen korostaa myös neljän ammattimuusikon muodostaman livebändin roolia musikaalissa.

Musikaali on suunniteltu Tampereen Työväen Teatterin suurelle lavalle, mikä on tuonut lavasteiden suunnitteluun oman haasteensa. Musikaalin oleellisia tapahtumapaikkoja ovat kaksi autoa.

– Emme valitettavasti saa autoja mahtumaan lavalle, joten on täytynyt olla luova, Joonas Suominen kertoo.

Uutena esityksessä nähdäänkin pyörivä näyttämö, joka helpottaa lavasteiden vaihtamista. Lavasteiden rakentaminen alkaa tällä viikolla.

– Aina täytyy tehdä vähän aiempaa paremmin eli vähän haasteita täytyy siis aina olla. Onneksi vielä on aikaa ensi-iltaan, Joonas Suominen tiivistää.

Ohjaaja Joonas Suomisen mukaan Vuonna 85 tuo vaihtelua perinteisiin Teatteri Provinssissa nähtyihin musikaaleihin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Syksyllä nähdään lisäksi muutama näytös kesällä suosiota kerännyttä Kahden kauppa -komediaa, jota tähdittävät Karolina Blom ja Joonas Suominen. Kahden kaupan esityskausi alkaa RikalaNäyttämöllä marraskuussa.

– Kahden kauppa oli menestys, Seppo Suominen hehkuttaa.

Teatterin päänäyttämöä tähdittää syksyllä laaja konserttivalikoima. Osa konserteista on siirtynyt syksyn ohjelmistoon keväältä. Seppo Suominen kertoo, että ohjelmistossa on totuttu näkemään paljon klassikoita. Sama kaava jatkuu tänäkin syksynä.

– Se nyt vaan on niin, että ihmiset tykkäävät klassikoista, kuten lokakuussa esiintyvästä Marion Rungista, Seppo Suominen tiivistää.

Suominen kertoo, että katsomon tuo täyteen aina myös Kari Tapio -aiheiset esitykset, joten syksyllä kuullaan hänen kunniakseen juhlakonsertti.

Pikkujoulukauttakaan ei ole unohdettu. Loppuvuodesta päästään nauttimaan esimerkiksi Queenin ja Abban uudelleentulkinnoista ja stand up -komediasta. Myös Iltatorilla yleisöä kerännyt Ressu Redford esiintyy marraskuussa Astrum-keskuksessa.

Lähempänä joulua päästään nauttimaan myös joulukonserteista, joita tähdittävät Antti Ketonen sekä Osmo Ikonen ja Mikko Leppilampi.

Lisäksi lavalla nähdään vierailevien tähtien näytelmiä. Koko kansan suosikit Seela Sella ja Esko Roine lukevat marraskuussa näyttämöllä Rakkauskirjeitä. Roine nousee lavalle myös myöhemmin marraskuussa Taneli Mäkelän, Tuomas Uusitalon ja Puntti Valtosen kanssa, kun he esittävät Juha Vainion draamakonsertin Vanhoja poikia.

Seppo Suominen painottaa, ettei perheitä ole unohdettu, sillä syksyllä vietetään Lasten lokakuuta. Lokakuussa järjestetään myös naisille suunnattu hyvinvointitapahtuma. Teatterijohtaja kertookin olevansa syksyn laajaan esityskattaukseen erittäin tyytyväinen. Hän toivoo, ettei korona sotkisi syksyn suunnitelmia.

– Jos saisimme kaikki esitykset tehtyä, olisimme todella iloisia, hän tiivistää.