Rakkaus lintuihin, veteen ja puutarhaan lumoaa Masuunissa – elokuun taidenäyttelyt ovat auenneet

0
Kuvataiteilija Pia Sinkkosen näyttely kokoaa yhteen eri tekniikoilla toteutettuja lintuaiheisia teoksia. Kuva: SSS/Jan Sundman

Teijon Masuuniin on pystytetty uudet taidenäyttelyt, jotka somistavat tiloja syyskuun alkupuolelle saakka. Kolmen eri taiteilijan näyttelyitä yhdistää rakkaus luontoon.

Aulaan sisään astuessa katseen vangitsevat värikkäät teokset, joita koristavat tummat lintuhahmot. Teosten takana on joensuulainen kuvataiteilija Pia Sinkkonen. Aulaa ja kahvilaa piristävä näyttely Maalauksia ja grafiikkaa sisältää eri tekniikoilla toteutettuja lintuaiheisia teoksia.

Monialaisen taiteilijan näyttelyssä nähdään akryylimaalauksia ja sekatekniikkakollaaseja. Kollaaseihin Sinkkonen on yhdistänyt monia aiempia töitään. Teoksista löytyy muun muassa puupiirroksia, akryylimaalauksia, lehtikultaa ja lyöntimetalleja eri tavoin yhdistettyinä.

Pia Sinkkosen teos Kultaiset mustarastaat. Kuva: SSS/Jan Sundman

– Kollaaseihin olen voinut hyödyntää aiempia teoksiani, joista olen valinnut uusiin töihini eri osia. Yhteen teokseen mahtuu siis paljon, Sinkkonen kertoo.

Lintuteema ei ole valikoitunut sattumalta, vaan linnuilla on taiteilijan elämässä erityinen merkitys. Sinkkonen kuvailee lintuja neuvonantajiksi, lohduttajiksi, ilontuojiksi ja viisaiksi kanssakulkijoiksi.

– Linnut ovat minulle todella tärkeitä. Mustarastaat ovat suosikkejani, se näkyy myös teoksissani, joissa niitä esiintyy paljon, hän kertoo.

Sinkkonen seuraa lintujen elämää erityisesti pihapiirissään ja mökillään. Hän kertoo, että linnut ovat aina lentäneet hänen mukanaan, niin maalauksissa kuin grafiikassakin.

Näyttelyssä on esillä noin parikymmentä Sinkkosen kahden viime vuoden aikana tekemää teosta.

Satu Montanarin näyttelyn pääteokset ovat solmittuja ryijyjä. Taiteilija ihastui ryijyjen tekoon jo 80-luvulla opiskellessaan. Kuva: SSS/Jan Sundman

Masuunin Galleriaa koristavat heinolalaisen tekstiilitaiteilija Satu Montanarin teokset. Marimekollekin tekstiilejä suunnitelleen taiteilijan Luontoyhteys -näyttely sisältää taidetekstiilejä ja painokankaita.

Teoksissa näkyy elementtejä taiteilijan lähiluonnosta: kotipuutarhan kukista ja eläimistä. Teoksiin on ikuistettu orvokkeja ja unikkoja, mutta myös mehiläisiä ja perhosia.

Näyttelyn neljä pääteosta ovat Montanarin solmimia ryijyjä. Ne voivat hänen mukaansa olla työläitä, jopa tuskallisia tehdä. Ensimmäisen ryijynsä taiteilija teki vastaavalla tekniikalla jo 80-luvulla opiskellessaan.

– Näissä ryijyissä näkyy yhä se sama perintö lähes 40 vuoden takaa, hän kertoo.

Montanarille on todella tärkeää se, miltä materiaalit tuntuvat. Hän on käyttänyt töissään muun muassa lampaanvillaa ja luonnonsilkkiä.

– Silkki on ihmeellinen materiaali. Se sieppaa valon ja näyttää eri kulmasta ja eri vuorokaudenaikoina erilaiselta, Montanari kuvailee.

Satu Montanarin teos Orvokki. Kuva: SSS/Jan Sundman

Montanarin teoksissa nähdään tunnistettavia luonnon figuureja, mutta myös geometrisiä kuvioita.

– Töitäni leimaa yleisesti selkeys. Työni on helppo sijoittaa monenlaisiin eri paikkoihin, Montanari kertoo.

Hän on halunnut sisällyttää näyttelyyn myös informatiivisen puolen. Ottamillaan valokuvilla hän haluaa välittää etenkin perheen pienemmille lisätietoa monelle jo tutuista lajeista.

– Kuvia löytyy esimerkiksi erilaisista kimalaisista. Moni ei tiedä, että Suomessa on lähes 40 eri kimalaislajia, Montanari kertoo.

Taiteilija tuo osassa töistään esiin myös sen, kuinka luonto ei aina välttämättä anna periksi ja tottele. Heinänruodon avulla käsivaralla tehdyt tussipiirustukset ovat esimerkki siitä.

– Tällaiset teokset opettavat myös sallivuutta, kaikkea ei voi hallita, hän toteaa.

Vesi on ollut aina tärkeä elementti kuvataiteilija Miia Ylikoskelle. Veden merkittävä rooli näkyy myös hänen teoksissaan. Kuva: SSS/Jan Sundman

Studiossa jatketaan luontoteemalla. Kuvataiteilija Miia Ylikosken näyttelyssä Vesielementti nähdään hänen luomaansa grafiikkaa ja keramiikkaa. Porilainen Ylikoski on ollut aktiivisesti graafikko ja keraamikko noin viiden vuoden ajan, tosin harrastajataustaa häneltä löytyy keramiikan puolelta pidemmältä ajalta.

Ylikoski kuvaa teoksissaan usein naisen elämää ja osaa, osin humoristisesti ja osin vakavasti. Osa teoksista pohjautuu hänen omaan elämäänsä.

Näyttelyn töillä Ylikoski on kuvannut veden moninaisuutta ja ikuisuutta naisen elämässä. Vesi on hänelle tärkeä elementti, joka on näkynyt hänen elämässään aina.

– Viihdyn veden äärellä, etenkin mökillä. Olen myös uinut kilpaa, hän kertoo.

Toisaalta Ylikoskea kiehtoo veden ristiriitaisuus. Vesi voi olla rauhoittava elementti, mutta samalla myös petollinen ja pelottava.

Miia Ylikosken teos Virran pyörteissä. Kuva: SSS/Jan Sundman

Myös näyttelyn teoksiin mahtuu vakavampia teoksia kepeämpien rinnalle. Osa käsittelee esimerkiksi Ylikosken lapsien kasvamista ja pesästä lentämistä. Vaikka teosten taustalla on valmiita tarinoita, hän korostaa kuitenkin myös katselijan roolia.

– Vaikka olen luonut teokset omien tarinoideni pohjalta, saa jokainen katsoja muodostaa teoksista omat mielikuvansa ja tarinansa, hän kertoo.

Samalla taiteilija haluaa antaa katsojalle mahdollisuuden kurkistaa jonkun muun muistoihin ja elämään. Ylikosken grafiikkateokset ovat värikkäitä, veden sävyihin sopivia. Hän kertoo, että värit voivat voimistaa teosten tunnelmaa ja katsojan kokemuksia entisestään.

Näyttelyt avoinna 13.8. saakka ma–su klo 11–18, 14.–15.8. klo 10–18, 16.–29.8. to–su klo 11–17, 1.9. alkaen la–su klo 12–16. Vapaa pääsy.