Renny Harlin jälleensyntyi – lue Tommi Aition arvio Luokkakokous 3:sta

1
Kolmannessa Luokkakokouksessa Jaajo Linnonmaan, Sami Hedbergin ja Aku Hirviniemen esittämä kaveruskööri ottaa elämänsä risteilylle mukaan Hedbergin hahmon isäpapan, jota näyttelee Pertti Sveholm.

Pitäisi olla täydellisen tosikkomainen ihminen, ettei kykenisi nauttimaan Luokkakokous 3 – Sinkkuristeilyn absurdista komiikasta ja sen ympärille maalatusta sarjakuvamaisesta estetiikasta.

Siinä missä kaksi ensimmäistä Luokkakokous-elokuvaa olivat vain tv:stä tutuilla naamoilla täytettyjä pieruvitsien koosteita ja laimeita kopioita Kauhea kankkunen -elokuvista, Renny Harlinin ohjaama kolmososa on melkeinpä itsenäinen kreisikomedia, joka karkaa äkkiä täysin omille kierrosluvuilleen ja irtaantuu siinä ohessa alkuperäisestä viitekehyksestään.

Harlin tuo mukanaan tyystin älyvapaat toiminnalliset jaksot ja niiden liioitellun näyttävät stunt-temput sekä, hieman ehkä yllättäenkin, holtittomasti naurattavan ellei peräti surrealistisen huumorin.

Toki Sinkkuristeilyssäkin on omat pieruvitsinsä, mutta nekin kyetään käsikirjoituksellisesti sitomaan itse tarinaan eivätkä ne jää aikaisempien Luokkakokousten kaltaisiksi irtonumeroiksi.

Elokuvantekijänä Renny Harlin on itse ollut juuri sellainen totinen poika, jonka ei luulisi nauravan Sinkkuristeilyn karnevalismille tai ainakaan kykenevän sellaista luomaan. Ja miten väärä tuo mielikuva onkaan – Harlin näyttää löytäneen todellisen ohjaajanäänensä nimenomaan komediasta.

Tasonnousu hänen viimeisistä Hollywood-ohjauksistaan ja ennen kaikkea Kiinassa tehdyistä järkyttävän huonoista toimintaseikkailuista on komea. On mahdoton sanoa, siivittääkö Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily suomalaisohjaajan uudestaan Hollywoodin isoihin tuotantoihin, mutta ainakin se todistaa hänen jälleensyntymisestään monen räikeän epäonnistumisen jälkeen.

Itämerellä kelluva ”ruotsinlaiva” tarjoaa tietysti mitä herkullisimman kontekstin kuvaukselle kolmesta lapsuudenkaveruksesta etsimässä suuntaa porukan pahiten eksyneen sankarin elämälle. Tarkoitus on löytää moneen kertaan nöyryytetylle Antille (Sami Hedberg) nainen, ja projektia luotsaa itsensä kovaksi naistenmieheksi määrittelevä Tuomas ( Jaajo Linnonmaa). Eturauhasesta ja komentelevasta vaimosta kärsivä Nippe (Aku Hirviniemi) kulkee mukana ajopuun kaltaisena nolojen tilanteiden miehenä.

Mukaan risteilylle kaapataan myös Antin pyörätuolissa istuva dementoitunut isä (Pertti Sveholm), joka ei ehkä olekaan ihan niin liikuntakyvytön ja muistamaton kuin hätäisempi voisi luulla.

Harlin sotkee komediaralliinsa kiinalaista mafiaa ja ruotsalaisia tankotanssijoita ynnä virolaisen velanperijän. Jossain kotirannassa odottavat Antin ex-vaimon uuden vauvan ristiäiset, jonne pitäisi ehtiä eksän uuden miehen nöyryytettäväksi.

Tarinakaavaan toki kuuluu, että lopulta alistetut näyttävät pitkää nenää kiusaajilleen ja saavat prinsessan sekä puoli valtakuntaa. Se kaikki on epäolennaista sen rinnalla, kuinka tuohon pisteeseen päästään. Sinkkuristeilyn tapauksessa se tarkoittaa jonkinlaista ikuista ja korkeimpaan potenssiinsa kohotettua vappua, hyvässä seurassa totta kai.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily (Suomi 2021).
Ohjaus: Renny Harlin. Käsikirjoitus: Aleksi Bardy, Renny Harlin ja Mari Perankoski. Kuvaus: Matti Eerikäinen. Leikkaus: Kimmo Taavila. Musiikki: Juri Seppä ja Tuomas Wäinölä. Näyttelijät: Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Pertti Sveholm, Mari Perankoski, Pihla Maalismaa, Ilona Chevakova, Jukka Puotila, Antti Luusuaniemi, Niina Lahtinen, Eino Heiskanen.

Tommi Aitio

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k.
1 kuukausi sitten

Melko moni uutuuselokuvista pyörii sekoilun ja suurrikollisten ympärillä ! Aiheita tietysti nekin .