Sadat salolaiset ovat aikaistaneet koronarokotettaan – jo perjantaina puheluita tuli noin 800

0

Salolaiset ovat olleet innokkaita aikaistamaan toista koronarokotustaan. Tehosteannoksen aikaistaminen tuli kaupungissa mahdolliseksi viime perjantaina. Ajan siirtäminen onnistuu puhelimitse.

Salon rokotuksista vastaava osastonhoitaja Riitta Ahlqvist kertoo, että heti perjantaina puheluita tuli noin 800. Puhelujonoa on purettu, mutta keskiviikkona aamupäivällä jonossa oli vielä noin 450 soittajaa.

– Puheluita tulee paljon ja puramme jonoa sitä mukaa kun ehdimme. Tällä hetkellä mennään maanantain puheluissa, Ahlqvist kertoi keskiviikkona.

Päivän päätteeksi jonottajille lähetetään viesti, jossa kerrotaan jonon tilanne ja kehotetaan odottamaan yhteydenottoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi heinäkuussa kunnille luvan lyhentää koronarokotuksen ottoväliä muutamalla viikolla nykyisestä kahdestatoista viikosta. Ensimmäisen ja toisen rokotteen välillä täytyy kuitenkin olla vähintään kahdeksan viikkoa.

Salossa päädyttiin aikaistamaan vuoroja, koska vapaita rokotusaikoja oli hyvin saatavilla. Ahlqvistin mukaan suurimmalla osalla rokotuksen aikaistajista alkuperäinen aika olisi ollut syyskuussa, eli he ovat siirtäneet aikaansa usealla viikolla. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös paljon sellaisia, ketkä ovat siirtäneet aikaansa vain parilla päivällä.

– Moni haluaa täyden rokotesuojan sairautta vastaan mahdollisimman pian, joten siksi niin moni on innokas aikaistamaan tehosterokotettaan, Ahlqvist kertoo.

Varsinais-Suomessa muun muassa Kaarina, Laitila, Pöytyä, Masku, Mynämäki ja Nousiainen ovat aikaistaneet toisen koronarokotusannoksen antamista.

Salossa annetaan tällä hetkellä huomattavasti enemmän rokotteen tehosteannoksia kuin ensimmäisiä annoksia. Ahlqvist kertoo, että esimerkiksi viime viikolla ensimmäisiä annoksia annettiin 600 ja tehosteita yli 1 700.

Ahlqvist toivoo, että mahdollisimman moni ottaisi rokotteen.

– Muistutan, että ensimmäiselle rokoteannokselle voi edelleen varata ajan, ja sen saa helposti ja nopeasti netistä. Puhelimellakin toki ajan varaaminen onnistuu. Vapaita aikoja on vielä tällekin viikolle.

Ahlqvist kertoo, että viikolla 34 tullaan järjestämään myös pop-up-rokotuspäivä, jolloin rokotukselle voi tulla ilman ajanvarausta.

Ensimmäisten rokotusten osuus nousee nyt, kun 12–15-vuotiaat voivat varata ajan Saktan rokotuspisteestä. Ahlqvistin mukaan nuorten rokotuksiin on jo varattu aikoja. Hän kuitenkin arvioi, että suurin osa nuorten rokotuksista tullaan hoitamaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta.

Rokotukset kouluissa alkavat ensi viikolla, mutta Ahlqvistin mukaan nuorten rokottaminen vie oman aikansa.

– Kouluja on paljon, joten rokotuksissa tulee luultavasti kestämään useampi viikko, hän arvioi.

Ahlqvist kertoo, että rokotuksia annetaan myös lukioissa ja ammattiopistoissa.

– Menemme parhaamme mukaan sinne, missä nuoret ja lapset ovat.