Salon koronanäytteenotto ruuhkasumassa – testauskapasiteettia ei voi nykyisillä resursseilla enää nostaa

0
Salon uusien koronatartuntojen määrä ei ole viime päivinä noussut merkittävästi, vaikka testejä tehdään parhaillaan paljon. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen.

Salon koronanäytteenotto on ruuhkautunut kuluneen viikon aikana pahasti. Asian vahvistaa Salon itäisen avoterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta Ahlqvist.

– Toimimme tällä hetkellä testauskapasiteettimme ylärajoilla, hän kertoo.

Ahlqvistin mukaan Salon pääterveysasemalla tullaan ottamaan tällä viikolla noin 1 200 koronanäytettä. Luku on samanveroinen kuin testausten ”huippuviikolla” toukokuun alussa.
Elokuun aikaisimpina viikkoina näytemäärät ovat pyörineet 750:n ja 950:n välillä.

Esimerkiksi tammikuussa näytteitä rekisteröitiin viikkotasolla vain noin 300–500 kappaletta.

koronavirus
Salossa otettiin tammikuussa keskimäärin 300–500 koronanäytettä viikossa. Tämän viikon vastaava luku on arvioiden mukaan moninkertainen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Salon kaupunki tiedotti viime viikon torstaina, että pääterveysasemalla otetaan koronanäytteitä jatkossa arkipäivien lisäksi sunnuntaisin. Myös viikonloppuisin toimiva koronaneuvontapuhelin palasi käyttöön.

Sekä Salon koronaneuvontapuhelin että kaupungin viikonloppunäytteenotto lopetettiin 1. heinäkuuta. Syynä oli tuolloin Salon parantunut koronatilanne.

Ahlqvist sanoo, että koronatestien laajentaminen lauantaipäiville ei ole nykyisillä resursseilla mahdollista. Näytteenottoaikoja on jo pidennetty arkipäivisin kello 18:aan asti.

– Myös muiden avoterveydenhuollon palveluiden saatavuus pitää taata. Takaisinsoittopalvelumme on erittäin työllistetty, sillä puhelujen purkamiseen ja itse soittamiseen kuluu aikaa, hän tietää.

– Samaan palveluun tulevat myös esimerkiksi lääkäriaikaa tarvitsevien puhelut, joten kiirettä riittää.

Viikonlopun koronaneuvontapuhelin on Ahlqvistin mukaan käynyt kuumana.

– Kova tarve sille on ollut.

”Myös muiden avoterveydenhuollon palveluiden saatavuus pitää taata. Takaisinsoittopalvelumme on erittäin työllistetty, sillä puhelujen purkamiseen ja itse soittamiseen kuluu aikaa.”

Salon koronatilanne on viime aikoina stabilisoitunut. Ahlqvist kertoo, että näytteenoton ruuhkautuminen ei johdu lisääntyvistä koronatartunnoista tai altistumisketjuista vaan tavallisista kausisairastumisista.

– Koulut ovat juuri alkaneet, ja räkätautia on liikkeellä. Ihmiset ovat kipeinä, minkä johdosta he hakeutuvat testiin.

Ahlqvist painottaa, että koronaoireisena on pysyttävä kotioloissa, vaikkei testiin saman päivän aikana pääsisikään.

– Töihin, tai minnekään muualle, ei ole syytä mennä.