Salon robottileikkuri ylitti odotukset – Voi saada seuraa ensi kesäksi

0
Robottileikkurin vastuualueena Mököistenmäessä on noin 2800-neliöinen nurmikenttä, joka pitää sisällään useita esteitä, kuten puita, pylväitä tai kukkaistutuksia.

Kylmälähteenpuiston nurmikkoa toukokuun lopulta lähtien leikannut Salon kaupungin robottiruohonleikkuri näyttää tulleen kaupunkikuvaan jäädäkseen. Kokeilumielessä kaupungille töihin hankittu robottileikkuri on osoittautunut menneenä suvena sijoituksen arvoiseksi, ja voi näillä näkymin saada ensi kesäksi seuraa toisesta samanmoisesta.

– On siitä keskusteluja käyty ja ainakin ideatasolla toiveena olisi saada toinen robottileikkuri jo ensi kesäksi, sanoo kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Kylmälähteenpuisto sijaitsee Salon Mököistenmäessä. Leikkurin hankinnan taustalla oli puistoyksikön työntekijöiden määrän vähentäminen sekä leikkuujätteen vähentäminen. Nikanderin mukaan robottileikkuri on hankalista sääolosuhteista huolimatta ylittänyt sille asetetut odotukset.

– Jos miettii, että toukokuussa vettä tuli aika tolkuttomasti eikä nurmikkoa päästy leikkaamaan lisättynä siihen, että kesäkuun lämpö puolestaan kasvatti nurmikkoa ihan hirveää vauhtia, on robottileikkurin ensimmäinen kesä mennyt oikein hyvin. Jopa paremmin mitä odotettiin.

Robottileikkurin vastuualueena Mököistenmäessä on noin 2800-neliöinen nurmikenttä, joka pitää sisällään useita esteitä, kuten puita, pylväitä tai kukkaistutuksia. Yleensä robotti osaa väistää esteet, mutta välillä apuun tarvitaan myös ihmistä.

– Aina välillä jonkun on pitänyt käydä auttamassa leikkuri jälleen reitilleen, mutta kokonaisuutena ongelmia on ollut aika vähän. Kesäkuussa robottileikkuri piti nurmikon paremmin mitassaan kuin perinteisellä ruohonleikkurilla ajettavilla alueilla, kertoo puistomestari Marja-Leena Laakso.

Robottileikkuri maksoi Salon kaupungille 4 000 euroa. Robotti työskentelee puistossa maanantaista perjantaihin kello 8–15.30. Sen alue on rajattu maahan upotetulla kaapelijohdolla. Jos robottiin koskee, se alkaa hälyttää äänekkäästi. Väärään paikkaan joutunut robotti pystytään löytämään gps-paikantimella.

Keväällä kaupunkilaisten huolenaiheena sosiaalisen median palstoilla oli muun muassa se, aiheuttaako leikkuri vaaraa puistossa liikkuville eläimille. Sellaisia tapauksia ei ainakaan Laakson tietoon ole tullut.

– Ei ainuttakaan. Paljon tuli silloin yhteydenottoja meidänkin suuntaan, kun ihmiset olivat huolissaan uudesta robottileikkurista. Kaiken kaikkiaan leikkurista on ollut hyviä kokemuksia tähän asti.