Salon uusi kaupunginvaltuusto tekee tänään 250 henkilövalintaa

0
Salon uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu tänä iltana ensimmäiseen istuntoonsa.

Salon uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään ensimmäiseen kokoukseensa. Esityslistalla on lähes pelkästään henkilövalintoja. Niitä tehdään melkein 250.

Kuntavaalit siirrettiin koronaepidemian takia huhtikuulta kesäkuulle. Normaalioloissa kaupunginvaltuusto olisi aloittanut työskentelynsä jo kesäkuussa, ja lautakunnat pitäisivät jo näillä main ensimmäisiä kokouksiaan.

Ennen kuin muiden elinten valintoja päästään tekemään, valtuusto järjestäytyy ja valitsee itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat.

Sen jälkeen ovat vuorossa kaupunginhallituksen ja lautakuntien sekä niiden puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien nimeäminen.

Valtuustossa tänään tehtävät esitykset on valmisteltu puolueiden välisissä ja puolueiden sisäisissä neuvotteluissa.

Puolueet sopivat kesäkuun kuntavaalien tuloksen pohjalta, miten paikat niiden kesken jakautuvat. Sen jälkeen ne ovat ratkoneet henkilövalinnat sisäisesti.

Käytännössä valinnat on tehty, mutta lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Salossa kaupunginhallitukseen valitaan 13 jäsentä. Saman kokoisia ovat myös sosiaali- ja terveyslautakunta, opetuslautakunta, vapaa-ajanlautakunta, kaupunkikehityslautakunta sekä rakennus- ja ympäristölautakunta.

Kaikkiin valitaan jäsenten lisäksi myös 13 varajäsentä.

Tarkastuslautakuntaan valitaan yhdeksän jäsentä ja varajäsentä ja keskusvaalilautakuntaan viisi varsinaista ja viisi varajäsentä.

Kaupungin ylin päättävä elin valtuusto valitsee myös Salon Veden luottamushenkilöhallinnon. Liikelaitoksen johtokunnassa on viisi varsinaista ja viisi varajäsentä.

Edelleen valtuusto valitsee viisi lautamiestä Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen ja 16 kiinteistötoimitusten uskottua miestä. Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisin neuvottelukuntaan nimetään yksi edustaja ja hänelle varaedustaja.

Salolla on kaksi edustajaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa. Se on osa Turun kaupungin organisaatiota. Salon ei valitse edustajia suoraan, vaan asettaa tehtäviin kaksi ehdokasta varaedustajineen.

Henkilövalinnat jatkuvat vielä syyskuun kokouksessa. Sinne jäävät ainakin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, erityishuoltopiirin ja lastensuojelun kuntayhtymän valtuutetut.

Varsinais-Suomen liiton valtuutetut valitsee edustajisto. Siihen kaupunginvaltuusto nimeää tänään viisi varsinaista ja viisi varaedustajaa.

Tänään ei valita ehdokkaita kuntayhtymien hallituksiin.

Salon kaupunginvaltuustossa on 51 jäsentä. Kuntavaalien tulos oli niin tasainen, että SDP:llä, perussuomalaisilla, kokoomuksella ja keskustalla on kaikilla 11 valtuutettua.

Vihreillä on valtuustossa neljä edustajaa, vasemmistoliitolla kaksi ja Liike Nytillä yksi.

Kaupunginhallituksessa neljällä suurimmalla on jokaisella kolme edustajaa ja vihreillä yksi. Suunnilleen samoin jakautuvat paikat myös suurissa lautakunnissa.

Täytettäviä luottamustehtäviä on niin paljon, että moni kuntavaaleissa ehdolla ollut saa vähintään varapaikan. Osalle luottamushenkilöistä lankeaa useita tehtäviä.