Silja Kosonen sijoittui olympialaisten moukarikarsinnassa 14:nneksi, finaali jäi haaveeksi

0
Silja Kosonen suoriutui kesän yleiseen tasoon nähden jopa hieman odotuksia paremmin. (kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen)

Moukarinheittäjä Silja Kosonen sijoittui 14:nneksi Tokion olympialaisten karsintakilpailussa tuloksella 70,49. Näin ollen Kosonen ei selviytynyt 12 heittäjän finaaliin.

Vasta 18-vuotias Someron Esan edustaja heitti niin sijoituksellisesti kuin tuloksellisestikin melko lailla kesän normaalitasollaan, jopa hieman sen yli. Hän on karsintakisan osallistujista kauden maailmantilastossa 16:ntena.

– Täytyy olla tyytyväinen. 70 metriä on jo aika kova homma, varsinkin täällä ja sain kolme hyvää tulosta ensimmäisissä aikuisten arvokisoissani. Tietysti harmittaa, etten finaaliin päässyt, Kosonen totesi Ylen haastattelussa.

Ensimmäisessä ryhmässä kuusi heittäjää ylitti 70 metriä, joten sen perusteella finaaliraja näytti asettuvan osapuilleen tuohon 70 metrin rajan tuntumaan.

Heittojärjestyksessä viimeistä edellisenä vuorossa ollut 18-vuotias Kosonen kiskaisi ensimmäisellä yrityksellä tuloksen 69,01. Sillä hän oli ryhmässä ensimmäisten heittojen jälkeen seitsemäntenä, eli välittömästi oli selvää, että parannusta tarvittaisiin seuraavissa heitoissa.

Toisella yrityksellä raisiolainen paransi 58 senttimetrillä lukemiin 69,59. Edelleen tiedettiin, että tulokseen olisi loppukilpailupaikkaa ajatellen tultava lisää yli metri. Kahden heittokierroksen jälkeen finaalipaikan vaatimus oli 70,80 metrin kaari.

Osa heittäjistä paransi vielä kolmansilla heitoillaankin niin, että finaaliin vaadittiin lukemat 71,68. Kososen nousujohteinen sarja jatkui, mutta parannusta ei tullut aivan tarpeeksi.

Tokiossa vallitsi raju lähes 40 asteen lämpötila.

-Suomen tiimi on hoitanut urheilijoille kaikki kamat, että urheilija pysyy varmasti viileänä. Mutta onhan täällä aika älyttömän kuuma, eivätkä kylmäliivitkään täysin viileänä pidä, Kosonen mainitsi.

Karsinnan kokonaistaso muodostui erittäin kovaksi. Vertailun vuoksi viisi vuotta sitten Rio de Janeiron olympialaisissa finaaliin riitti tulos 70,30.

73,50 metrin karsintarajan ylitti viisi urheilijaa. Kososen kesäkuun lopussa Vaasassa heittämä Suomen ennätys on 73,43.

Toinen suomalaisheittäjä Krista Tervo jäi ensimmäisessä heittoryhmässä ilman tulosta. Avausheitto meni ohi sektorista, ja kahdessa seuraavassa yrityksessä moukari osui häkkiin.

– Kostautui sama tekniikkavirhe, joka on vaivannut koko kesän. En saanut heiton loppua niin terävästi kiinni, että heitto olisi osunut oikeaan kohtaan häkin suuaukkoa. Ajoitusongelma korostui, kun yritin vauhdittaa liikettä niin kovasti, Tervo sanoi STT:lle.