Silja Kososen pitää kehittyä lajin mukana – karsinnassa edellä oli seitsemän eurooppalaista

0
Silja Kososen suupielet kääntyivät ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa hymyn puolelle, vaikka aluksi finaalipaikan karkaaminen hieman harmittikin. (kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)

Moukarinheittäjä Silja Kosonen osoitti viimeistään Tokion karsinnan 14. sijallaan ja tuloksella 70,49, että 70 metriä alkaa olla niin sanotusti peruskauraa. Kunhan vettä ei tule taivaan täydeltä, menee seitsemällä alkava tulos rikki melkein kelissä kuin kelissä, myös kolmella heitolla lähes 40 asteen helteessä.

– Heitot tuntuivat perushyviltä, Kosonen tiivisti STT:n haastattelussa.

Sillä tulostasolla ollaan pidemmässäkin juoksussa juuri samoilla sijoilla kuin oltiin tässä lyhyessä karsintapyörähdyksessäkin. Someron Esan heittäjä pystyi parantamaan kolme sijaa siitä, millä tilastosijoituksella hän karsijoiden joukossa oli.

Niin sanottu arvokisapääkin näyttää olevan kohdallaan.

– Kilpailua edeltävänä päivänä en jännittänyt oikeastaan yhtään, mikä oli tosi outoa. Kilpailupäivän aamuna jännitin niin, että tuli oikein huono olo, Kosonen paljasti.

– Siinä kohtaa aloin rentoutua, kun pääsin stadionille ja huomasin, ettei mitään ole unohtunut matkasta, hän jatkoi.

Loppukilpailuun jäi 1,19 metrin matka. Naisten moukarinheitto kehittyy koko ajan. Vielä vuonna 2019 Kososen ennätys olisi riittänyt vuoden päätteeksi kausitilaston sijaan 15, nyt sillä pidetään sijaa 20 kauden ollessa vielä kesken.

Euroopan mestaruuskilpailut odottavat noin vuoden päässä. Olympiakarsinta meni myös tästä näkökulmasta paljolti odotusten mukaisesti. Kosonen oli Tokiossa kahdeksanneksi paras eurooppalainen, kausitilastossa yhdeksäs.

Ylipäätään kenttälajit ovat edelleen varsin eurooppalaisvoittoisia. Maailmantilaston top-20:sta vähintään puolet ovat vanhalta mantereelta muiden muassa molemmissa seiväshypyissä, molemmissa kiekonheitoissa ja molemmissa keihäänheitoissa. Puhumattakaan miesten moukarista, jossa 12 parhaan joukossa on kymmenen eurooppalaista.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että tuloskehitystä lähtökohtaisesti tarvitaan esimerkiksi ensi vuoden EM-mitaliin. Toisaalta jos aika on jonkun puolella, on kyseinen henkilö 18-vuotias Silja Kosonen.

Tällä viikolla 36 vuotta täyttävä Anita Wlodarczyk voitti karsinnan ylivoimaisesti. Seuraavaksi parhaat eurooppalaiset maailmantilastossa ovat Joanna Fiodorow, 32, Malwina Kopron, 26, Hanna Malyshchyk, 27, Alexandra Tavernier, 27, Zalina Petrivskaya, 33 ja Laura Igaune, 33.