Somero-opisto pyrkii lähiopetukseen – Puolet kursseista voidaan siirtää tarpeen vaatiessa verkkoon

0
Kuvataide- ja käsityökursseja etänä korona-aikaan vetänyt suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen toteaa etäopiskelun sujumisen olevan kiinni etäyhteyksien toimivuudesta. Hän sanoo taideaineiden verkko-opetuksen sujuneen yllättävän hyvin ja vuorovaikutuksen jopa lisääntyneen. – Moni oppilas on kokenut ymmärtäneensä ohjeet selkeämmin nähtyään ne omalta koneeltaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somero-opisto aloittaa kurssinsa lähiopetuksessa, jos vain viranomaismääräykset sallivat sen. Syyslukukaudeksi tulee tarjolle kaikkiaan 130 kurssia ja luentoa. Koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä toteaa, että puolet kursseista on mahdollista järjestää etäopetuksena koronatilanteen niin vaatiessa.

Ryhtä toteaa, että koronapandemia on sotkenut kurssiarkea jo puolentoista vuoden ajan ja aiheuttanut säätöä myös kurssimaksujen kanssa. Valtaosa syyskuussa alkavista kursseista on nyt suunniteltu vain joululomaan asti, jotta niihin olisi helpompi ilmoittautua ja sitoutua. Opetus jatkuu uusina kursseina alkuvuodesta.

– Kielikurssien hybridiopetus on uusi kokeilu, joka yhdistää lähi- ja etäopetuksen. Espanja, ranska ja italia aloitetaan lähiopetuksena, jolloin opiskelijat perehdytetään verkko-opetuksessa käytettäviin ohjelmiin, Ryhtä kertoo.

– Lähiopetus on tärkeää kurssien sosiaalisen puolen takia: ihmiset haluavat kohdata toisiaan. Verkko-opetus puolestaan vähentää opiston ja opiskelijoiden matkakuluja ja ajamista.

Kurssitarjonta venyy kokeilevasta kuvataiteesta kalligrafiaan, tietotekniikasta ensiapuun ja sukututkimuksesta sijoittamiseen. Opiston soitonopetuksessa ovat valittavina kitara, ukulele, piano ja harmonikka. Kielivalikoimassa ovat englanti, espanja, eesti, italia, ranska ja venäjä. Joogaa on tarjolla sekä verkko- että lähiopetuksena.

Uutuuskursseilla on tarjolla tietoa muun muassa asunto-osakeyhtiön taloudesta, hulevesien luonnonmukaisesta hallinnasta, pihasuunnittelusta omiin tarpeisiin ja tulevaisuuden tutkimuksesta. Hyvinvointiin ja käsitöihin paneutuvia kursseja tulee tarjolle entistä enemmän. Korona-aikana kasvaneen käsityöinnon myötä opisto avaa Neulekahvilan ja järjestää kurssit Suomalaisia neulepaitoja ja Lankaleikki.

Kurssien vähimmäisosallistujamäärä on kuusi. Auditoriossa kuultaville luennoille tulee 30 hengen osallistumisrajoitus.

Jyväskylän kesäyliopiston verkkoluennoitsijoita ovat syyskaudella muun muassa ylilääkäri Hanna Nohynek, tietokirjailija Osmo Soininvaara, emeritusprofessori Esko Valtaoja ja aivotutkija Minna Huotilainen. Viime lukuvuonna yleisöluentoja oli mahdollista seurata kotikoneelta ja vastaava mahdollisuus pyritään järjestämään myös syksyllä.

Syksyn opinto-opas on jo luettavissa kaupungin verkkosivuilla. Se jaetaan koteihin Somerolla ja Koskella torstaina. Ilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan ensi maanantaina kello 17.30 alkaen verkossa ja puhelimitse.

Suurin osa kursseista kestää joululomaan saakka, jotta opiskelijoiden on helpompi sitoutua epävarmassa tilanteessa. Riitta Ryhtä kannustaa opiskelijoita ilmoittautumaan:

– Jos tilanteet muuttuvat, voi ilmoittautumisen perua.

– Nyt on tärkeää löytää hyvää tekemistä itselleen, painottaa suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen, ja odottaa innolla opiskelijoiden saapumista opistolle.

Opettaja voi lähettää kääntökuvaa sen mukaan, onko neulomisen mallia näytettävä oikea- vai vasenkätiselle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somero-opisto on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Harrastamisen Someron malli -hankkeessa. Sen tavoitteena on tarjota jokaiselle koululaiselle mieluinen harrastus, joka on osallistujalle maksuton. Opisto järjestää alakoululaisille tiede-, askartelu-, kuvataide-, puutyö- ja käsityöpajoja, joita on kaikilla kouluilla. Yläkoululaisille on kuvataide- ja kädentaitokerhot.

Taiteen perusopetuksessa otetaan käyttöön yhdeksän Voimakupla -osaamismerkkiä, joita taidekoulun oppilaat voivat kerätä harrastuneisuutensa mukaan. Ne on kehitetty yhdessä Salon kansalaisopiston, savonlinnalaisen Linnalan opiston ja Tornion kansalaisopiston kanssa.

– Merkki on itsensä kehittämisen ja motivoinnin väline, jonka saavuttamalla oppilaalle konkretisoituvat hänen voimavaransa, Anne Turkulainen sanoo.

Somero-opisto järjestää vuosittain noin 200 kurssia ja luentoa, joilla opiskelee keskimäärin 1 400 opiskelijaa. Kaupungin omistama kansalaisopisto toimii Somerolla ja Koskella.

Opisto tarjoaa digitukea ikääntyneille

Somero-opisto tarjoaa digitukea ja opastusta kuntalaisille, joilla on vaikeuksia käyttää digilaitteita ja asioida itsenäisesti verkossa.

Matalan kynnyksen palvelun avulla halutaan auttaa erityisesti ikääntyneitä asiakkaita ja tarjota mahdollisuuksia oppia erilaisten sähköisten viranomaispalvelujen käyttöä.

Ikä ei kuitenkaan rajoita palvelun saantia, vaan sitä on tarjolla kaiken ikäisille.

Digitukea saa ajanvarauksella opiston asiakaspalvelusihteeri Santeri Aarniolta Kiiruun koulukeskuksen tiloissa.