Someron pääkadulla tanssitaan lauantaina jälleen – korona siirsi päätöksen viime tippaan

0
Someron perinteiset katutanssit olivat koronan takia vähän aikaa vaakalaudalla, mutta lauantaina pääkadulla saa taas tanssia luvan kanssa. Katutanssien voimanaiset Anne Laaksonen (vas.), Elina Riikonen, Tanja Niskanen, Silja Kaija ja Päivi Älli muistuttavat, että tanssityyli on vapaa mutta turvavälit on syytä muistaa. Kuva: SSS/Jan Sundman

Somerolla tanssitaan lauantaina kadulla. Korona esti viime vuonna perinteisten katutanssien järjestämisen, mutta tänä vuonna Joensuuntiellä tapahtuu jälleen. Pahentuneen koronatilanteen ja muuttuvien määräysten keskellä päätös ei ollut helppo ja meni viime tippaan. Lopullinen ratkaisu tehtiin vasta keskiviikkona.
– Saimme keskiviikkona aamupäivällä lupaviranomaisilta tiedon, että tapahtuma voidaan järjestää ja että ulkotilaa ei tarvitse jakaa erillisiin lohkoihin, tapahtuman koronavastaava Päivi Älli kertoo.

Katutanssien takaa löytyy Somero Sydämessä -yhdistys ja sen kuuden naisen muodostama hallitus. Tapahtuma syntyy kokonaan talkoilla. Silja Kaija kiteyttää sen, miksi urakkaan tartuttiin myös näissä poikkeusoloissa:
– Katutansseja on odotettu ja toivottu. Varsinkin nyt ihmiset kaipaavat myös jotakin kivaa kaiken huolen ja pelon keskelle.
Älli ja Kaija sanovat, että Someron hyvä koronatilanne helpotti osaltaan päätöksentekoa.
– Tapahtuma on meidän kiitoksemme asiakkaille, että he käyttävät somerolaisia yrityksiä.

Järjestäjät ovat miettineet viime kuukausina paljon sitä, miten turvata tapahtuman turvallisuus. Kaikki alueella toimivat järjestysmiehet ja muut toimijat ovat saaneet koronaohjeet, järjestäjät suosittelevat maskien käyttöä ja käsidesiä on tarjolla runsaasti.
–Olemme painattaneet erikseen useita isoja julisteita, joissa muistutetaan turvaväleistä, maskeista ja käsidesistä. Olemme tehneet kaiken voitavamme, loppu on nyt tapahtuman osallistujien vastuulla, Päivi Älli, Silja Kaija, Elina Riikonen, Tanja Niskanen ja Anne Laaksonen sanovat.
Viisikko korostaa, että ulkona on mahdollisuus toimia turvallisesti, kunhan jokainen muistaa noudattaa sääntöjä.
– Kadulla on paljon tilaa tanssia, joten turvavälit on helppo pitää. Anniskelualue on tavallista suurempi, sille anniskelu tapahtuu entisen M-marketin piha-alueella. Siellä on väljää turvalliseen oleskeluun, Älli painottaa.

Somero Sydämessä -yhdistys on järjestänyt katutansseja vuodesta 2004. Tapahtuma on ilmainen, sillä kulut katetaan arpojen myynnillä.
Katutanssit vetävät paikalle satoja kesänviettäjiä, mutta tanssien kokonaisyleisömäärää eivät järjestäjät edes yritä arvioida.
– Se on mahdotonta. Tapahtumaan tullaan monesta suunnasta ja väki vaihtuu useaan kertaan illan aikana, Silja Kaija toteaa.

Somero Sydämessä -yhdistyksen yrittäjänaiset ovat tottuneet saamaan yhdessä paljon aikaan. Viime vuonna yhdistys rakensi Somerolle kuntoportaat, kun katutanssit jäivät väliin. Anne Laaksonen (vas.), Elina Riikonen, Silja Kaija, Päivi Älli ja Tanja Niskanen toivottavat nyt väen nauttimaan katutansseista vastuullisesti ohjeita noudattaen. Kuva: SSS/Jan Sundman

Katutanssit ovat paljon muutakin kuin tanssia kadulla. Näin on myös tänä vuonna. Lapsille on omaa ohjelmaa poniratsastuksesta ja pomppulinnasta kasvomaalaukseen, paikalta löytyy erilaisia toimintapisteitä lentävällä matolla tehtävästä rodeosta helikopterilennätykseen, näytteilleasettajien myyntikojuissa voi tehdä ostoksia ja alueella tarjolla on niin juotavaa kuin syötävää.

Musiikista huolehtivat tänä vuonna Suomen suosituimpiin bilebändeihin kuuluva Joku Paikallinen Bändi ja Patrik Eriksson Band. Lapsille musiikkia tarjoaa tanssiva ja laulava nukke Maddaleena.

Someron katutanssit Joensuuntiellä 7.8. kello 17–24. Osa Joensuuntiestä suljetaan tapahtuman takia kello 14.