Sori Sara, NR toistuu jatkuvasti – Tokion yleisurheilu on alkanut valtavalla tulostykityksellä

0
Yulimar Rojas teki tempun ja passitti yhden varsin vanhan maailmaennätyksen historiaan. (kuva: Lehtikuva/AFP/Andrej Isakovic)

Sara Kuivisto paransi naisten 800 metrin Suomen ennätystä Tokiossa 1,08 ja omaa ennätystään 1,34 sekuntia. Hienoja juttuja.

Silti, sori Sara. Lyhenne NR eli edustamansa maan ennätys näyttää olevan näissä olympialaisten yleisurheilukilpailuissa arkipäivää ja jatkuvasti toistuvaa.

Arvokisojen suurin riemu Timanttiliigaan verrattuna tulee sijoitusten seuraamisesta. Kultaa, hopeaa ja pronssia, tiedättehän.

Vaan kyllä sitä näköjään saa kylmiä väreitä tuloksistakin. Kolmantena yleisurheilupäivänä ruutuun tärähti myös lyhenne WR. Ei Waltion Rautatiet vaan World Record, maailmanennätys.

Venezuealalaisen Yulimar Rojasin loikkima 15,67 ylitti Inessa Kravetsin noin 26 vuoden ikään ehtineen edellisen ennätyksen 17 senttimetrillä. Rojas oli käynyt lähellä jo aiemmin, joten maailmanennätys ei sinänsä ollut sensaatio.

Koskella asuva, Kristiina Mäkelää ja nyttemmin myös Ella Junnilaa valmentava Tuomas Sallinen näki Rojasin suorituksen paikan päällä. Hän kommentoi Ylelle, että 16 metrin tulos on 25-vuotiaalle Rojasille terveenä pysyessään realismia.

Rojasin temppu oli kuitenkin vain yksi lenkki jo tässä vaiheessa todella pitkässä ketjussa. Osoituksena siitä, miten loistavat olosuhteet Tokiossa tulostehtailuun vallitsevat. Ja varmasti osittain myös siitä, miten koronaviruksen aiheuttama kilpailutulppa on nyt auennut vyörymällä.

Tuloslistat ovat melkoista luettavaa jo nyt, kun yleisurheilumitaleista on jaettu vasta murto-osa.

Naisten kolmiloikassa tehtiin Rojasin takana Portugalin ja Espanjan ennätykset (2xNR). Jo karsinnassa oli nähty Dominikaanisen tasavallan ennätys (NR).

Italian superillan sankarit: Lamont Marcell Jacobs (vas.) ja Gianmarco Tamberi. (kuva: Lehtikuva/AFP/Ben Stansall)

Miesten korkeushypyssä nähtiin 2000-luvun toiseksi tasokkain arvokisafinaali. Olympiavoiton jakaneet Mutaz Essa Barshim ja Gianmarco Tamberi tekivät kahden muun urheilijan tavoin kauden parhaat tuloksensa. Uusiksi menivät Etelä-Korean ja sivuamalla myös Valko-Venäjän ennätykset (NR ja =NR)

Miesten 3 000 metrin esteiden alkueräsaldo: Japanin ja Intian ennätykset (2xNR), neljä omaa ennätystä. Sama matka naisten puolella: Kanadan ja Brasilian ennätykset (2xNR) ja kolme muuta omaa ennätystä.

Miesten 400 metrin alkueräsaldo: 17 urheilijaa 47:stä juoksi joko ennätyksensä tai kauden parhaansa. Kun lyötiin aidat samalle matkalle, koettiin Etelä-Amerikan ennätys (AR, Area Record, maanosaennätys), Viron ennätys (NR) ja kolme henkilökohtaista ennätystä.

Hurjaa touhua, ja tuntuu olevan aivan samantekevää minä vuorokaudenaikana ja missä lämpötilassa juoksut juostaan ja hypyt hypätään.

Eikä tässä ole vielä edes lueteltu lyhimpiä matkoja. Nyt luetellaan ja hämmästellään.

Jasmine Camacho-Quinn hätkähdytti pika-aidoissa jo välierävaiheessa. (kuva: Lehtikuva/AFP/Giuseppe Cacace)

Naisten pika-aitojen välierissä saatiin kokea Jasmine Camacho-Quinnin olympiaennätys (OR, Olympic Record), joka oli samalla Puerto Ricon ennätys. Lisäksi lyötiin uusiksi Liberian ja Italian ennätykset sekä juostiin kaksi muuta omaa ennätystä. Ja oltiin siis vasta välierässä.

Miesten sadan metrin välierässä koettiin Aasian ennätys ja Euroopan ennätys (2xAR), Liberian ja Kenian ennätys (2xNR) sekä yksi muu oma ennätys.

Satasella mikään ei ole meinannut tuntua miltään Usain Boltin jälkeen. Alkaisiko maailma olla valmis tuntemaan nyt, kun Boltin lopettamisesta on kulunut tavanomaisen olympiadin verran eli neljä vuotta?

Italian mitalisaldo oli Tokiossa hämmentävä ennen sunnuntain yleisurheiluiltaa. 25 mitalista vain kaksi oli kultaisia. Nyt 27:stä kirkkaimpia on neljä.

Tamberi pääsi juhlimaan maailman nopeimmaksi henkilöksi pinkoneen Lamont Marcell Jacobsin kanssa. Jacobs vei ajalla 9,80 Euroopan ennätyksen (AR) Francis Obikwelulta ja Jimmy Vicautilta.

Yhdysvalloissa syntynyt Jacobs on olympiahistorian viides eurooppalainen miesten sadan metrin voittaja. Tokiossa nähtiin tämän kauden toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi ja kuudenneksi parhaat tilastoajat.

Naisten sadalla metrillä tuli lauantaina maailman kautta aikain kakkosaika. Ilman nyttemmin jo edesmenneen Florence Griffith-Joynerin temppuja olisi Elaine Thompson-Herahin kellottama 10,61 maailmanennätys, nyt ”vain” Jamaikan ennätys (NR).

Mitähän ensi viikolla onkaan Japanin kansallisstadionilla luvassa?