Suosikkiviisikon takana on seitsemän paikkaa – finaali on Wilma Murrolle mahdollisuuksien rajoissa

0
Wilma Murto lähtee luottavaisena olympiakarsintaan. (kuva: SUL)

Kahviharrastaja Wilma Murto voi sitten joskus kymmenien vuosien päästä miettiä kupposellisen kanssa kiikkustuolissa urheilusaavutuksiaan. Hänen kannaltaan huomattavasti olennaisempaa on juuri nyt se, ettei Tokioon tarvitse lähteä pelkästään osallistumaan. Murrolla on aidot mahdollisuudet yltää loppukilpailuun.

Viisi vuotta sitten ennen Rio de Janeiron olympialaisia tulostaso ei Vilppaan hyppääjällä ollut tämänhetkistä luokkaa. Loppusijoitukseksi muodostui 24:s tuloksella 430.

Riosta on kaikin puolin ja etenkin Murron urheilijaelämässä tapahtuneiden myllerrysten kannalta todella pitkä aika. Brasilian päivistä onkin mielekästä nostaa esiin lähinnä yksi asia: selviytymiseen karsinnasta finaaliin saatetaan tarvita suunnilleen saman tason hyppyjä.

Silloin riitti, kunhan selvitti korkeudet 455:een asti ilman pudotuksia. Someron Esan Minna Nikkanen pudotti riman kerran 445:stä, ja vaikka 455 ylittyikin ensimmäisellä, oli tuo yksi rasti pöytäkirjassa ratkaiseva: Nikkanen jäi 13:nneksi.

– Veikkaan, että 465 ekalla yrityksellä on aika varma. Voi olla, että jopa 455 puhtaalla sarjalla riittää finaaliin, lauantaina kisatapahtumia Tokion katsomossa seurannut Murto kommentoi STT:n jutussa.

Karsintakorkeudet menevät rytmillä 425–440–455–465–470.

– Korotukset ovat aika lailla kuin minulle tehdyt. Hyppään kaikki korkeudet, Murto kaavaili.

Karsintarajan 470 on ylittänyt tällä kaudella 13 urheilijaa. On siis ehdottomasti oletettavaa, etteivät lähes kaikki näistä tai kovin montaa muuta pysty toistamaan 470:n suoritusta stadionolosuhteissa.

Murto hyppäsi kolmessa viimeisimmässä kilpailussa enimmäkseen hyvissä tuuliolosuhteissa tulokset 461, 462 ja 461. Tokion rata on osoittanut jo ensimmäisten kisapäivien aikana vauhdikkuutensa, joten hän pääsee toteuttamaan 16 askeleen hyvin toiminutta vauhtijuoksuaan nopealle baanalle.

– Olen saanut varmoja 460:n ylityksiä ja tulostaso on tasaisesti siinä, joten piikkipäivä on enemmän kuin 460, hyppääjä kommentoi.

Murto teki hyppyharjoitusten sijaan tekniikkatreeniä Sagan valmistavalla leirillä.

– Tekniikkatreenit ovat tosi tärkeitä. Joskus niitä jännittää ennen isoja kisoja, mutta nyt tehtiin tosi hyvä treeni. Sagassa oli tosi hyvät olosuhteet, ja harjoitus vain pönkitti itseluottamusta maanantaille.

462 oikeuttaa Murron sijalle 20 Tokion osallistujien kausitilastossa. Katie Nageotte, Anzhelika Sidorova, Holly Bradshaw, Sandi Morris ja Katerina Stefanidi selvittävät tiensä finaaliin ilman yllättäviä ja merkittäviä epäonnistumisia. Nina Kennedy teki maalis–huhtikuisessa Australiassa kovia tuloksia.

Mainitun suosikkiviisikon takana on siis tilaa finaaliin seitsemälle urheilijalle. Niistä paikoista taistelee Wilma Murto, ja loppukilpailu on mahdollisuuksien rajoissa. Paras aikuisten MM- ja olympiasijoitus (22:s MM-Dohasta vuodelta 2019) paranee jo suurella todennäköisyydellä.

Toisen suomalaisen Elina Lampelan kohdalla ensimmäinen tavoite on 440:n ylittäminen. Seuraava karsintakorkeus 455 vaatisi jo omaa ennätystä.

Seiväshypyn karsinta kilpaillaan Suomen aikaa maanantaina iltapäivällä kello 13.20 alkaen.