Syyskuun alussa vietetään Taiteiden Yätä – Ohjelmistossa mukana rintojen kulttuurihistoriaa käsittelevä työpaja

3
Tapahtuma on kaikille avoin, ja suurin osa ohjelmasta on ilmaista. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Kolmatta kertaa järjestettävä kulttuuritapahtuma Taiteiden Yä elävöittää Saloa torstaina 2.9.

Luvassa on muun muassa tanssia, teatteria ja kuvataidetta. Ohjelma levittäytyy ympäri kaupunkia painottuen kuitenkin keskusta-alueelle.

EtnoSalo ry:n puheenjohtaja Sanna Jousi kertoo, että tapahtuma on kaikille avoin, ja suurin osa ohjelmasta on ilmaista. Koronatilanteesta aiheutuvien rajoitusten vuoksi osaan tilaisuuksista täytyy ilmoittautua etukäteen.

Virallinen tapahtuma-aika on kello 14–23. Vaikka Taiteiden Yä jatkuu myöhään iltaan saakka, ohjelmaa on myös lapsille.

Kello 17–22 torilla järjestetään perinteinen Jättipiknik. Aikaisempina vuosina kaupunkilaiset ovat kokoontuneet yhden pitkän pöydän äärelle, mutta tänä vuonna yleisölle on varattu vain muutamia istumapaikkoja.

Torille saa siis tuoda mukaan omat retkikalusteet. Ruuasta ja ohjelmasta on mahdollista nauttia myös viereisissä puistoissa tai joen varrella.

– Torilta voi myös ostaa ruokaa kotiin, lisää Jousi.

Tarjonnasta vastaavat ruokamyyjät, jotka myyvät pureskeltavaa niin suolaisen kuin makeankin nälkään.

Torin lavalla järjestetään ohjelmaa koko piknikin ajan. Taiteiden Yän tiedotteesta selviää, että luvassa on katsaus Salon monipuoliseen kulttuuritarjontaan.

Lavalla nähdään muun muassa bluesrockia soittava salolainen yhtye Wounded Silence, Talent Suomi -ohjelmassa kilpaillut kuoro Leticia ja Hekate’s Fire -ryhmän tulishow.

Salolainen yhtye Wounded Silence on yksi Taiteiden Yän esiintyjistä. Kuva: Martti Halme

Tänä vuonna tapahtuma on järjestetty nopealla aikataululla. Perinteisesti suunnitteleminen on aloitettu jo tammikuussa, mutta tänä vuonna ensimmäinen kokous järjestettiin vasta kesäkuun alussa.

– Tiistaina pidimme toisen ja samalla viimeisen kokouksen, ja ohjelmamme on pitkälti kasassa, kertoo Jousi.

Tähän mennessä varmistettuja ohjelmanumeroita on noin 40. Koska aluetta ei ole rajattu tiukasti, paikalla pystyy olemaan väljästi. Jousi huomauttaa, että rajoitusten mukaan toimiminen on kuluneen vuoden aikana kerennyt tulla tutuksi tapahtuman toimijoille.

Jousen mukaan terveysturvallisuudesta on keskusteltu myös Salon kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa.

– Kaikissa keskusteluissa ilmeni, että pystymme järjestämään tapahtuman turvallisesti.

Tapahtumassa käydään läpi myös rintojen historiaa

Jonna Hellberg-Pitkänen järjestää Taiteiden Yässä luennon ja työpajan kehopositiivisesta taidehistoriasta. Idea syntyi hänen omasta mielenkiinnostaan aiheeseen.

– Olen kiinnostunut siitä, miten kehoa esitetään taiteessa ja mediassa.

Hellberg-Pitkänen on seurannut etenkin rintojen ympärillä käytävää keskustelua. Esimerkiksi kuvapalvelu Instagramilla on tiukat yhteisösäännöt koskien alastomuutta. Algoritmin poistamat kuvat ovat päätyneet otsikoihin tasaisin väliajoin.

– Yltiöpäinen rintojen ja nännien demonisointi on mielenkiintoinen ilmiö, sanoo Hellberg-Pitkänen.

Työpajassa on mahdollista pohtia omaa suhtautumistaan rintoihin, ja osallistujat pääsevät esimerkiksi maalaamaan omia näkemyksiään.

Luento käsittelee rintojen representaatiota ja kulttuurihistoriaa. Siellä käydään läpi, miten rinnat ovat näkyneet kuvataiteessa, ja millaisia mielikuvia niihin on ajan saatossa liitetty.

– Mitä enemmän jotain asiaa peitellään, sitä hankalammaksi ja pelottavammaksi se käy, toteaa Hellberg-Pitkänen.

Kyseessä on aikuisille järjestettävä asiapitoinen tapahtuma, ja osallistujilta odotetaan avointa asennetta kulttuurihistoriaa kohtaan.

Ohjelmaa ei ole suunniteltu tietylle ihmisryhmälle, vaan kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Koronarajoitusten vuoksi tapahtumaan on kuitenkin mahdollista ottaa mukaan vain kahdeksan ennalta ilmoittautunutta osallistujaa. Tapahtuma on ilmainen.

Jonna Hellberg-Pitkänen on taidehistorian opiskelija.

Juttua muokattu 23.8. klo 19:08: Vaihdettu oikea kuva Wounded Silence yhtyeestä aiemman virheellisen kuvan tilalle.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kimbe
4 kuukautta sitten

Ei kiitos ja näkemiin. Pitääkin varautua varustautumalla etukäteen hankkimalla kunnon vaikkapa kuukausien varastot elintarvikkeita.

Korona-aikana nyt ei ole kovin järkevää tällaistä tapahtumaa järjestää. Ihmismuisti on lyhyt. Ennakointi on puutteellista, ja ihminen on
näköjään kykenemätön ottamaan opikseen.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Kimbe

Ei sinne ole pakko mennä, rauhoitu.

Usko
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Jotkut näköjään vastustavat kaikkea, joka mahdollistaisi paluun lähemmäs normaalia.