Teerisaaren reitille vaihdetaan yli kolme kilometriä pitkospuita Teijon kansallispuistossa

0
Mikko Sorvali ja Jani Pyhäluoto suorittavat tuomiotaan Käyrän avovankilassa. Työ kansallispuistossa maistuu, ja päivät kuluvat metsässä nopeasti.

Matildanjärveltä Teerisaareen kulkeva reitti muuttuu aiempaa helppokulkuisemmaksi Teijon kansallispuistossa.

Metsähallituksen luontopalvelut uusii vanhat yhden lankun levyiset pitkokset syksyn aikana. Niiden tilalle tulee kahden lankun levyinen kulkureitti, joka mahdollistaa patikoimisen lisäksi maastopyöräilyn.

Matkan varrelle tulee myös levennettyjä ohituspaikkoja noin sadan metrin välein. Pitkospuiden risteyksiin rakennetaan reilun kokoisia triangelin mallisia levähdysalueita, joihin tulee penkkejä.

– Ajatuksena on helpottaa kohtaamista pitkospuilla. Penkit antavat myös mahdollisuuden levähtää, jos esimerkiksi pienet lapset tai vanhemmat patikoijat eivät jaksa kulkea pitkiä matkoja kerralla, puistomestari Okko Salo perustelee väljempää rakentamista.

Puistomestari Okko Salon mukaan uudet pitkokset tehdään aiempaa leveämmiksi. Reitille tulee myös kohtauspaikkoja ja risteyksiin penkkejä.

Teerisaaren reitillä uusittavia pitkospuita on kaikkiaan 3,2 kilometriä, kun mukaan lasketaan pistot Endalin, Vicksbäckinlahden ja Roosinniemen suuntiin.

Vanhat pitkospuut ovat 1990-luvulta ja monin paikoin huonossa kunnossa. Nyt ne korvataan 50 milliä paksuilla ja 200 milliä leveillä lehtikuusilankuilla, joiden pitäisi kestää ainakin parikymmentä vuotta.

– Pitkospuita korotetaan jonkin verran, koska osa niistä on jäänyt veden alle korkean veden aikana, Salo kertoo.

Vanhoja pitkospuita käytetään aluspuina, mutta suuri osa siivotaan lopuksi pois metsästä.

Urakka valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Työ on käytännössä käsityötä, ja se etenee tekijöiden määrästä riippuen 30–60 metriä päivässä.

– Paljon on kiinni keleistäkin. Jos lupaa kovia sateita, turha tänne suolle on tulla kahlaamaan. Silloin tehdään muuta työtä. Sitä riittää, Okko Salo sanoo.

Okko Salo ja Jani Pyhäluoto mallaavat lehtikuusilankkuja sopivaan linjaan aluspuiden päälle. Työ on enimmäkseen käsityötä.

Pitkospuiden vaihto Teerisaaren reitillä on ollut töistä kiireellisempiä. Uusia pitkoksia ovat kyselleet myös käyttäjät.

Työ on viivästynyt, koska Metsähallitus sai pitkospuut alun perin Mathildedaliin liian myöhään viime keväänä, eikä niitä ehditty kuljettaa jäitä pitkin maastoon.

Toisen viivytyksen aiheutti koronapandemia. Sen takia vankilat pysyivät pitkään kiinni, eikä kansallispuistoon saatu vankityövoimaa.

Lopputulos oli, että pitkospuita on jouduttu kuljettamaan Teerisaareen Puolakkajärven itäpäästä uittamalla.

Kuuden metrin pituisia ja noin 40 kilon painoisia lankkuja sidottiin nippuihin, ja niput vedettiin järven yli moottoriveneellä.

– Tällä lailla saimme maastoon parisataa lankkua ja työn alkamaan. Myöhemmin niitä tuodaan lisää. Lankkuja on uitettu myös Matildanjärven puolelta, Okko Salo kertoo.

Mikko Sorvali heittää vanhan lankun sivuun uusien tieltä. Osa vanhoista lankuista voidaan hyödyntää alusrakenteissa.

Teijon kansallispuistossa on paljon huoltotyötä huussien tyhjennyksestä polttopuuvarastojen täydentämiseen ja rakenteiden korjaamiseen.

Tänä syksynä kansallispuistossa uusitaan esimerkiksi Kariholman vanha keittokatos Matildanjärven rannassa. Työ tehdään yhdessä Salon kaupungin Waltti-työpajan kanssa.

Vanhan keittokatoksen purku alkaa jo ensi viikolla. Sen tilalle tehdään väliaikainen keittokatos, joka palvelee rakennustöiden ajan.

– Me teemme pohjatyöt, ja Waltti kunnostaa hirsikehikon ja rakentaa katon. Uudesta keittokatoksesta tulee esteetön, ja se suunnitellaan niin, että esimerkiksi pyörätuolilla liikkuva saa haettua itse puita, Okko Salo kertoo.

Pitkospuiden uusimista on edessä esimerkiksi Nenustannummen reitillä.

– Töitä tulee koko ajan lisää. Uusia kohteita suunnitellaan jatkuvasti, Salo sanoo.

 

Vankien päivät kuluvat metsässä nopeammin

Metsähallituksella on Teijolla vain kaksi päätoimista työntekijää. Välttämätöntä apua työmaille saadaan vangeista.

Keskiviikkona Teerisaaren reitillä oli työssä neljä vankia Käyrän avovankilasta Aurasta. Vangit tuodaan aamulla työmaalle, ja illalla he palaavat vankilaan.

Lahtelainen Mikko Sorvali ja Naantalista kotoisin oleva Jani Pyhäluoto ovat pitkospuiden vaihtotyöhön tyytyväisiä.

– Tämmöinen vaihtoehto on ihan ehdoton. On tuomio mikä tahansa, metsässä päivät kuluvat paljon nopeammin. Meillä on hyvät työnjohtajat, jotka eivät ole vartijoita, Pyhäluoto kehuu.

– Me olemme työkavereita, emmekä kysele, kuka istuu mistäkin. Vankilan työnjohtaja on valinnut miehet. He ovat jo tehneet talon sisällä töitä sen verran, että ovat osoittaneet noudattavansa työaikoja ja tekevänsä, mitä on sovittu, puistomestari Okko Salo kertoo.

Sorvali on ollut aiemminkin rakennustöissä, joskaan ei pitkospuita rakentamassa. Hän osaa myös ajaa mönkijää, ja saa tehdä Teijolla sitäkin.

Okko Salon mukaan vangeille työ on kuntouttavaa toimintaa. Jani Pyhäluoto on samaa mieltä.

– Tämä valmistaa siihen, että pääsee siviiliin. On työrytmi päällä valmiiksi.

Jani Pyhäluoto irrottaa vanhaa pitkosta sorkkaraudalla. Osa vanhoista aluspuista jää paikoilleen, pehmenneet vaihdetaan uusiin.