Tiukkojen vääntöjen naisten olympialentopallo – ”Vielä aiemmin olin varma, että Italia voittaa kultaa”

0
Turkin Tugba Senoglu (4) ja Simge Akoz halasivat onnesta alkulohkon päätöskierroksen jälkeen. Turkki kaatoi Venäjän olympiakomitean joukkueen ja välttää puolivälierissä Brasilian. Myöhemmin tässä kuussa Turkki pelaa Suomea vastaan EM-kisoissa. Lehtikuva/AFP/ Yuri Cortez

Heikommat joukkueet on karsittu pois ja olympialaisten naisten lentopallossa on edessä puolivälierät. Kisoja tarkasti seurannut LP Viestin ex-libero ja kesät Salossa viettävä Roosa Koskelo on viihtynyt tasaisten pelien äärellä.

– Paljon viiden erän pelejä on nähty, tiukkoja vääntöjä. Paljon on myös ollut comebackejä niin, että joku joukkue on 5–6 pistettä perässä ja pystyy nousemaan tasoihin ja ohi, Saksan Bundesliigan Stuttgartissa jatkava Koskelo niputtaa.

Koskelo pitää pelien tasoa myös olympialaisten arvoisena.

– Pelitahti on toki kova, kun joka toinen päivä pelataan ja ennen kisoja pelattiin Kansojen liigaa. Hienoa myös, että uusia nimiä on noussut esiin, kuten venäläisten 17-vuotias yleispelaaja Arina Fedorovtseva.

Mitään jättiyllätyksiä naisten puolella ei ole Koskelon mukaan nähty.

– Tietyllä tavalla se yllätti, että USA pystyi voittamaan Italian, vaikka jenkeillä oli loukkaantumisia. Italia oli kuitenkin minun silmissäni ykkössuosikki, Koskelo pohtii.

Koskelo ei laske yllätykseksi edes hallitsevan olympiavoittaja Kiinan jäämistä alkulohkoon.

– Heillä ei ollut parhaat lähtökohdat turnaukseen, kun tähtipelaaja Zhu Ting kärsii loukkaantumisesta. Kiina on aika helppo pysäyttää, kun vastustaja tietää, kenelle pallot menevät erien loppuvaiheissa, Koskelo muistuttaa.

– Kiinalaisille heidän jäämisensä alkulohkoon oli varmasti pommi, sillä he ovat valmistautuneet näihin kisoihin niin yhdessä kuin mahdollista. Kiinalaispelaajathan eivät ole saaneet edustaa ulkomaalaisia seurojakaan valmistautumisen takia. Siellä ei varmaankaan ilman jälkiseuraamuksia päästä valmennusosastolla.

Superlahjakkuus Fedorovtsevan lisäksi Koskelo nostaa esille myös muita kisoissa onnistuneita pelaajia.

– Brasilian molemmat yleispelaajat Gabriel Braga Guimaraes ja Fernanda Garay Rodrigues ovat onnistuneet. Italian libero Monica De Gennaro on pelipaikallaan maailman paras. USA:n libero Justine Wong-Orantes on puolestaan kavereitani. Kiva nähdä tuttuja kentällä. Jenkkien kapteeni Jordan Larson on vuodesta toiseen kova ja ottanut taas vain isompaa roolia kentällä.

EM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia ja olympiaturnauksessa ovat mukana edelleen kaikki Euroopan maat. Suomen EM-lohkossa pelaa Turkki. Koskelo ei näe todennäköisenä, että olympiaturnauksen eurooppalaisten maiden takit olisivat tyhjentyneet EM-kisoja ajatellen.

– En usko siihen. Jokaiselta näiltä maalta löytyy tarvittaessa laajuutta ja laatua olympiakokoonpanon ulkopuolelta, jos jonkun motivaatio ei riittäisi EM-kisoihin.

Olympiakisoissa Suomi joutuisi tekemään täyden päivätyön kaikkia maita vastaan.

– Suomen pärjäämistä olisi hankalalta verrata, mutta olympialaisten heikommatkin joukkueet ovat kovia. Fyysisyydessä ja hyökkäyspuolella ero tulee, Koskelo sanoo.

Entä sitten kisojen loppuhuipentuma. Mitkä maat selviävät mitalipeleihin ja mikä maa juhlii lopulta olympiavoittoa?

– Vielä aiemmin olin varma, että Italia voittaa. Nyt suosikkeihin pitää lisätä myös USA ja Brasilia. Turkki voi mennä neljän joukkoon, jos se saa Tijana Boskovicin kuriin.

 

Naisten olympialentopallo
Puolivälierät keskiviikkona:
Brasilia–Venäjän olympiakomitea
USA–Dominikaaninen tasavalta
Italia–Etelä-Korea
Serbia–Turkki