Toki on kisapäiväkirja: Karsten Warholmin säpsäyttävä urheilusuoritus

0
Uskomattomalta se aika tuntui myös juoksijan itsensä mielestä. Kuva: Lehtikuva/AFP/Giuseppe Cacase

Rakas olympiapäiväkirja,

norjalaisen Karsten Warholmin hämmästyttävää ennätysjuoksua 400 metrin aidoissa on ehditty äimistelemään jo tovin. Ylen lähetyksessä Warholmin maailmanennätyskiitoa sai selostaa Kimmo Porttila, joka onnistui tulkitsemaan historiallisen hetken kelvollisesti.

Selostajan rooli ei ole helppo, ja helposti selostaminen meneekin huutamiseksi. Onkin taito osata hehkuttaa täysillä ilman huutamista.

Porttila oli varmasti valmistautunut selostamaan ME-juoksun, mutta alle 46 sekunnin painunutta aikaa hän tai kukaan muukaan tuskin osasi odottaa. Urheilussa käsikirjoitus pitää harvoin täydellisesti, aina tulee muuttujia. Se nähtiin myös Warholmin tapauksessa.

– Aivan tajuton aika. Yksi kaikkien aikojen yleisurheilujuoksuista. Voiko näin nopeasti juosta 400 metriä aidoilla, Porttila kailotti.

Warholmin ME-tulos toi mieleen Yhdysvaltain Michael Johnsonin maailmanennätysjuoksun Atlantan olympialaisista 1996. Johnson pysäytti kellot 200 metrillä aivan uskomattomaan aikaan 19,32.

Johnson oli jo aiemmin kesällä kohennellut ME:tä lukemiin 19,66. Edellinen ME oli ollut italialaisen Pietro Mennean nimissä 19,72.
Johnsonin rullausta selosti monien mielestä yksi kaikkien aikojen suomalaisselostajista, Mauri Myllymäki, joka toimi tuohon aikaan Halikossa liikunnanopettajana.

Myllymäki on entinen pituushyppääjä, joten hän nautti yleisurheilun selostamisesta. Myllymäen ääntä kuuli toki muissakin lajeissa Ylellä, esimerkiksi lentopallossa.

Mutta yleisurheilusta Myllymäki selvästi syttyi, ja se huokui hänen äänestään. Myllymäki olikin paras vaihtoehto tulkitsemaan juuri Johnsonin ME-juoksua.

– Ei voi olla totta! 19,32. Tämä on jotain käsittämätöntä, aivan käsittämätöntä. Voiko tuo olla totta, Myllymäki ihmetteli Atlantan yleisurheilustadionin katsomossa.

– Tämä oli niin säpsäyttävä urheilusuoritus, että ei moisen vertaa.

Myllymäki vertasi Johnsonin uskomatonta aikaa Bob Beamonin pituustulokseen 890, joka syntyi Meksikon olympialaisissa 1968.

Jamaikan Usain Bolt rikkoi Johnsonin ME:n Pekingin olympialaisissa 2008 juoksemalla 19,30. Bolt oli jo sitä ennen ehtinyt parannella 100 metrin ME:tä samoissa kisoissa niin ylivoimaiseen tyylin, että 200 metrin uutta ME:tä osattiin odottaa.

Warholmin ME- juoksu menee eittämättä tuohon samaan kategoriaan Johnsonin Atlantan ME-juoksun kanssa.

Säpsäyttävä urheilusuoritus.

10. kisapäivän turha ja tarpeeton fakta, jota et ole vielä kuullut mistään:

Voitto Hellstenin vuoden 1956 Melbournen olympialaisissa juoksemalla 400 metrin sileän ennätysajalla 46,2 olisi saatu Tokion 400 metrin aitafinaalissa pronssia.

 

Salkkarin urheilutoimitus kirjaa ylös hajatelmia kesäolympialaisten aikana.