Tokio on kisapäiväkirja: Ikä ei ole vain numero

0
Lizzie Armanto piirsi omat temppunsa suomalaiseen olympiahistoriaan. (kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)

Rakas olympiapäiväkirja,

Lizzie Armanto, Elina Gustafsson, Titta Keinänen, Satu Mäkelä-Nummela, Petra Olli, Mira Potkonen, Tuula Tenkanen.

Siinä urheilijat, jotka mainittiin tammikuussa 2019 Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön katsauksessa potentiaalisina mitalisteina Tokioon 2020. Vähän silloin vielä tiedettiin: esimerkiksi sitä, että tästä seitsikosta vain neljä lopulta kilpaili olympialaisissa, jotka järjestetäänkin vuonna 2021.

Näitä naisia yhdistää jatkossakin yksi suomalaisen urheilun kannalta merkittävä asia. Lähes kukaan ei tule enää urheilemaan viiden renkaan kisoissa. Gustafsson ja Olli lopettivat jo aiemmin, Keinäsen laji karate ei ole kolmen vuoden kuluttua olympiaohjelmassa, Potkonen on jo nyt nyrkkeilyn osalta yliajalla ja Tenkanen lopettaa kunnioitettavan uransa.

Iän on klassisesti todettu olevan vain numeron, ja lajista riippuen asia toki päteekin. 39-vuotias kouluratsastaja Henri Ruoste oli omassa lajissaan lähes tasan ”keski-ikäinen”.

Silti ikä on miltei pakko nostaa tässä yhteydessä esiin. Armanto pääsi olympialaisiin viitisen vuotta myöhässä, jotta hänen kilpailemisensa olisivat päätyneet hieman useamman suomalaisen tajuntaan.

Siis tiedättehän, sen keskiviikon aamuyön tunteina nähdyn kolmannen karsintalaskun, joka alkoi selostuksen mukaan seuraavilla asioilla: tyylikäs backside air, feeble fake, pieni feikki-ollie, back side tale stand (kommentaattori korjasi käsittääkseni sanalla stool).

Tämän jälkeen pohdittiin, kävikö tail grabissa käsi kiinni. Kävi tai ei, jatkettiin frontside fiftarilla ylämäkeen, frontside tailslidella ja frontti-olliella. Kunnes päästiin loppuhuipennukseen, jossa selostuskaksikko korotti jo hieman ääntä: Sieltä Tulee Finger Flip Ja Pieni Erikoislinja Loppuun!

Suomalaisen skeittauksen merkittävin sanansaattaaja lienee edelleen Robin Packalen. Hänen Frontside Ollie -kappalettaan on kuunneltu jo pelkästään YouTuben kautta 19 miljoonaa kertaa.

Armanto olisi toki voinut kolkutella mitalia, jos kisat olisi järjestetty alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Ilman reisiluun viime lokakuista murtumista menestysmahdollisuudet olisivat olleet merkittävästi paremmat.

Nyt juna, tai lähellä Los Angelesia asuvan skeittaajan näkökulmasta vaikkapa metro, saattoi mennä jo. Armanto oli Tokiossa naisten parkin kolmanneksi vanhin kilpailija – hopea- ja pronssimitalisti ovat yhteensä häntä yli kaksi vuotta nuorempia.

Skeittaus on tuonut aivan uuden aspektin tilanteeseen, jossa monen maan olympiakomitealla on voimassa alaikäraja olympialaisiin osallistumiseen. Joillain mailla se on 18 vuotta.

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela ilmoitti heti oman kilpailunsa jälkeen, että ura jatkuu. Ampumaurheilussa ikä on tietyissä tapauksissa vain numero, mutta fakta on se, että viisikymppinen Mäkelä-Nummela oli jo Tokiossa lajissaan ylivoimainen ikänestoritar.

Viisikymppisen, vuonna 1970 syntyneen suomalaisen jälkeen toiseksi vanhimman kilpailijan syntymävuosi on 1979. Kolmanneksi vanhin urheilija on lähes 15 vuotta Mäkelä-Nummelaa nuorempi, ja kaikkien naisten trap-ampujien keski-ikä melko tasan 30 vuotta.

Alussa mainitusta naisseitsikosta Suomen kisajoukkueeseen saattaisivat siis kuulua 53-vuotias trap-ampuja ja 31-vuotias rullalautailija. Asetelma on mielenkiintoinen: merkittävä osa Tokion joukkueesta urheili olympialaisissa ensimmäistä kertaa, mutta erityisen nuoreksi ryhmää ei silti voi luonnehtia.

Samalla suurimman verottoman apurahan saajilta niin sanotusti vapautuvat Mäkelä-Nummelan, Potkosen ja Tenkasen 20 000 euroa. Mäkelä-Nummela ja Tenkanen ovat tienanneet olympiaurheilijoista eniten apurahaa runsaan kymmenen viime vuoden aikana.

12. kisapäivän turha ja tarpeeton fakta, jota et ole kuullut vielä mistään:

Suomalaisskeittari Lizzie Armanto ja -golfari Matilda Castren ovat lähes samanpituiset. Molemmilla on yhdysvaltain kansalaisuus.

Salkkarin urheilutoimitus kirjaa ylös hajatelmia kesäolympialaisten aikana.