Torstaina vietettiin vuoden viimeistä iltatoria – Vuoden positiivisimmaksi Jari-Jukka Kallunki

0
JJ's BBQ -ravintolan omistaja Jari-Jukka Kallunki palkittiin torstaina vuoden Positiivisimmaksi salolaiseksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Torstaina Salon torille kokoonnuttiin kesän viimeistä kertaa iltatorin merkeissä. Torilla julistettiin tämän vuoden Positiivisin salolainen -äänestyksen voittaja. Netissä tapahtuneen äänestyksen vei ylivoimaisesti JJ’s BBQ -ravintolan yrittäjä Jari-Jukka Kallunki. Hänelle voitto tuli täysin yllätyksenä.

– Tämä tuli ihan puskista, en yhtään osannut arvata kuka voittaa. Mutta on kyllä uskomaton fiilis, kiitos kaikille äänestäjille.

Sosiaalisessa mediassa suosiota niittänyt Kallunki kuvasi tapahtumassa lavaltakin videota Tiktokiin. Hän aikoo juhlia voittoaan myöhemmin, sillä iltatorilta suuntana oli yövuoro ravintolassa. Myös palkintotaulun osoite oli yrittäjälle heti selvä.

– Tämä tulee ehdottomasti esille ravintolaan.

Äänestyksen järjesti tuttuun tapaan Salon Nuorkauppakamari yhteistyössä Positiivareiden kanssa.

Salon Iltatori ry:n puheenjohtaja Antti Ketonen on tyytyväinen kesän iltatoreihin, vaikka korona toikin mukaan omat haasteensa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tänä kesänä iltatorien takana on ollut ensimmäistä kertaa Salon Iltatori ry -yhdistys. Puheenjohtaja Antti Ketonen on tyytyväinen kuluneeseen kesään.

– Alkuun ei tiedetty, päästäänkö iltatoreja ollenkaan pitämään. Onneksi se onnistui, sillä niitä on ollut todella hienoa järjestää.

Ketonen kertoo, että myös kävijät ovat olleet iloisia siitä, että tapahtumalle löytyi järjestäjä. Kiitosta on saatu etenkin äänentoistosta sekä juonnoista, joiden avulla ihmiset ovat tienneet paremmin, mitä torilla tapahtuu. Myös Horninkadun sulkemisesta torin kohdalta on saatu positiivista palautetta.

– Kadun sulkeminen iltatorin aikana on mahdollistanut ihmisten levittäytymisen laajemmalle alueelle, mikä on ollut tänä vuonna tärkeää, Ketonen kertoo.

Myös iltatorin sosiaalisen median kanaviin on panostettu entistä enemmän. Mediatiimin tekemät julkaisut ovat Ketosen mukaan saavuttaneet satojatuhansia ihmisiä.

Kesän viimeisellä iltatorilla esiintyi Marko ja Jukka -duo eli Marko Maunuksela (oik.) ja Jukka Hallikainen. Säestäjänä salolainen Eetu Sadeharju. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ketonen kertoo, että iltatoreille on toivottu tuhansia kävijöitä, ja tavoitteisiin on päästy.

– Emme tietenkään ole toivoneet valtavia iltoja, koska tilanne on mikä on. Mutta on hyvä olla myös parantamisen varaa, että joskus saamme vielä torin ihan täpötäyteen.

Kesän kahdeksan iltatoria ovat vetäneet yhdistyksen laskelmien mukaan paikalle yhteensä lähes 40 000 kävijää. Eniten ihmisiä paikalle houkutteli Suvi Teräsniska, joka keräsi noin 7 500 katsojaa. Myös Ressu Redford, Meiju Suvas ja Antti Ketonen itse keräsivät torille tuhansia vierailijoita.

Ketonen kertoo, että keskimäärin iltatoreilla on ollut 3 000–7 500 kävijää. Varsinkin sateiset päivät ovat pienentäneet kävijämääriä.

– Sade vaikuttaa selkeästi torin suosioon. Silloin kävijöitä ja myyjiä tulee torille huomattavasti vähemmän.

Iltatorin yleisöä koristivat tänäkin torstaina värikkäät sadevaatteet. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ketonen korostaa, että kävijämäärät ovat aina arvioita, sillä tarkkaa lukua kävijöistä ei pidetä. Kävijöitä on hänen mukaansa kuitenkin ollut kiitettävästi.

– Totta kai pandemia on pienentänyt kävijämääriä, mutta olen kuitenkin yllättynyt, että kävijöitä on ollut näinkin paljon. Olemme koko tiimin kanssa todella tyytyväisiä.

Hän painottaa iltatorien sujuneen hyvin pandemiasta huolimatta.

– Järjestäjänä on ollut hienoa seurata, kuinka ihmiset ovat huomioineet turvavälejä. Mitään järjestyshäiriöitäkään ei ole ollut.

Sade vähensi myös tämänviikkoisen iltatorin kävijämäärää. Sateista torstai-iltaa torilla viihdytti Marko ja Jukka -duo eli Marko Maunuksela ja Jukka Hallikainen. Illan aluksi pidettiin myös Lasten Laulukaupungin Anna Schukovin lasten Ötökkäfestari-lavamuskari perheen pienemmille. Isäntänä tapahtumassa toimi Salon Torikaffe.

Myös Antti Ketonen tempaistiin mukaan laulamaan Marko Maunukselan (oik.) ja Jukka Hallikaisen kanssa keikan ensimmäistä kappaletta. Taustalla säestäjä Eetu Sadeharju. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yhdistys on Ketosen mukaan oppinut paljon ensimmäisestä kesästään iltatorien järjestäjätahona. Hän kertoo, että myös palautetta otetaan mielellään vastaan. Etenkin aikatauluihin tullaan panostamaan jatkossa enemmän.

– Aikatauluja tullaan ensi vuonna tarkentamaan, että ihmiset tietävät varmasti milloin esiintyjä aloittaa, Ketonen kertoo.

Järjestäjät ovat saaneet myös paljon palautetta siitä, että esiintyjät julkaistaan vain viikko kerrallaan.

– Meiltä on pyydetty, ettei esiintyjiä julkaistaisi etukäteen, jotta torille ei tulisi liikaa porukkaa rajoitusten ja koronatilanteen takia, Ketonen selventää.

Hän toivoo, että ensi vuonna kaikki esiintyjät päästäisiin julkaisemaan heti, kun ne ovat tiedossa.

– Siten ihmisetkin tietäisivät suunnitella kesäpäivänsä jo etukäteen, hän toteaa.

Jukka Hallikainen (vas.) ja Marko Maunuksela ovat kumpikin tangokuninkaita, ja he ovat esiintyneet yhdessä kesästä 2018 lähtien. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vaikka tämän kesän iltatorit on juuri saatu pidettyä, yhdistyksellä riittää intoa jo ensi kesän suunnitteluun. Ketonen kertoo, että tulevan vuoden suunnittelu aloitetaan heti. Toiveissa on, että iltatorit voisivat kestää taas kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tänä vuonna ensimmäinen iltatori pystyttiin pitämään vasta heinäkuun toisella viikolla heikon koronatilanteen takia.

Ensi kesän esiintyjiäkin on jo mietitty. Ketonen kertoo, että myös yleisötoiveet otetaan ehdottomasti huomioon ja niitä tullaan kyselemään myös somessa. Myös kyselyitä yrityksiltä ensi kesän iltatori-isännäksi on tullut.

– Jos joku yritys haluaa tulla isännäksi, niin ei muuta kun yhteyttä meihin päin, kehottaa Ketonen.

Hän uskoo, että tapahtumalla on positiivinen vaikutus myös kaupunkiin.

– Kyllä Salon iltatorit tunnetaan, ja tänne tullaan viihtymään. Kyselin aiemmin torilla juontaessani, että mistä päin ihmiset ovat tulleet. Käsiä nousi jopa Rovaniemeltä asti.