Vapautuminen toi myös huolia

0
Cledos esiintyi viime torstaina Salossa Power Cupin avajaisissa.

Koulujen alkaminen ensi viikolla tarkoittaa käytännössä kesän päättymistä, vaikka se vielä kalenterin ja säiden puolesta jatkuukin.

Kesä on ollut hyvin toisenlainen kuin viime vuonna. Salossakin heinäkuu oli vilkas. Sää suosi ulkoilmaelämää, ja musiikki- ja urheilutapahtumat toivat kaupunkiin vieraita muualtakin maasta.

Kohta puolitoista vuotta jatkunut rajoitusten ja suositusten noudattaminen on ollut raskasta, ja lämmin kesä tapahtumineen on tuntunut helpotukselta. Samaan aikaan koronatartunnat ovat lisääntyneet. Lievennetyt rajoitukset eivät ole purreet deltavarianttiin, joka leviää herkemmin kuin viruksen aiemmat versiot.

Vaikka koko maassa on lähestytty pandemia-ajan pahimpien lukuja, sairaalahoidon tarve on huomattavasti vähäisempää.

Maskisuositukset ovat edelleen voimassa. Vielä on matkaa siihen, että riittävän suuri osa väestöstä on rokotettu kahdesti.

Arkihavaintojen perusteella suositukset ja käyttäytyminen eri tilanteissa ovat ristiriitaisia. Kahdesti rokotetut iäkkäämmät ihmiset käyvät väljissä marketeissa kontakteja varoen ja hengityssuojaimet kasvoilla. Samaan aikaan esimerkiksi ravintoloissa ja festivaaleilla voidaan elää melkein kuin ei koronaa olisikaan.

Julkisessa keskustelussa on jo jonkin aikaa kaivattu koronaan uudenlaista, tartuntoja sietävämpää lähestymistapaa. Pandemian alkuvaiheessa rajoituksilla turvattiin terveydenhuollon kyky huolehtia vakavasti sairastuneista. Nyt samanlaista painetta ei tunnu olevan, ja elämä on ollut huomattavasti vapaampaa kuin viime kesänä.

Seuraava rasti on koulujen alkaminen . Yleinen näkemys tuntuu olevan, että etäopetukseen siirtymistä pitää välttää viimeiseen asti. Raja voi tulla vastaan nopeastikin, jos korona leviää etenkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa nykyistä vauhtia.