Varsinais-Suomi siirtyi leviämisvaiheeseen

19

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tiistaina, että maakunta siirtyy kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen välittömästi. Kaikki kriteerit leviämisvaiheesta täyttyvät.

Koordinaatioryhmä kertoo tiedotteessaan, että koronatartunnat ovat lisääntyneet vauhdilla Varsinais-Suomessa. Heinäkuun 28. päivänä todettiin 134 positiivista testitulosta, mikä on kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema koko epidemian ajalta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Sairaalahoidon tarve on kasvamassa ja hoidettavista potilaista yhä useampi on nuori aikuinen. Tyksissä oli 11 koronapotilasta maanantaina 2.8. Teho-osastolla ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Tartunnan saaneista 58 prosenttia on 15–29-vuotiaita.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 174,3 (THL 2.8.). Heinäkuun 26. päivänä ilmaantuvuus oli 104,1. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 5,1 prosenttia, kun se 26. heinäkuuta oli 3,6 prosenttia.

Kuluneella viikolla tartunnan jäljitys onnistui vain 50 prosentissa tapauksista, ryhmä kertoo tiedotteessaan. Tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Esa Rintalan mukaan jäljitystyöhön ei ole riittävästi henkilökuntaa, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet.

Rintalan mielestä ”nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika”. Myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa, Rintala sanoo tiedotteessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa, hän lisää.

Varsinais-Suomi siirtyy nyt leviämisvaiheen mukaisiin suosituksiin. Leviämisvaiheen suositukset olivat viimeksi voimassa toukokuussa.

Kaikki terveysturvallisesti järjestetty ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Ryhmä haluaa varmistaa erityisesti lasten ja nuorten normaalin harrastustoiminnan mahdollisimman kauan.

Voimassa on tiukin eli leviämisvaiheen kasvomaskisuositus.

Leviämisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön kansallisen linjauksen mukaisesti. Ryhmä suosittelee etätyön tekemistä laajasti julkisella ja yksityisellä sektorilla kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että ruokailuja ja kahvitaukoja porrastetaan työpaikoilla.

Peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten, lukioiden sekä korkeakoulujen syyslukukausi voidaan aloittaa lähiopetuksessa.

Kaikissa lähiopetustilanteissa suositellaan maskin käyttöä peruskoulun neljäsluokkalaisista alkaen. Tässä voidaan käyttää kuntakohtaista harkintaa.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen ei tehty muutoksia.

Ulkomaille matkustamisessa tulee huomioida UM:n matkustamista koskeva yleissuositus ja THL:n antamat suositukset.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma Maalta
1 kuukausi sitten

Nuorilta ja nuorilta aikuisilta ei voitu rajoittaa saati kieltää n.s vapaata kesää ja ajanvietteitä, siihen kuuluvina festarit sekä terasseilla vietettyinä pitkät lämpimät kesäyöt. Nyt sitten palautettiin rajoitteet, joita kaikkein kuuliaisimmat kansalaiset ovat noudattaneet koko korona-ajan. Tämä tullee olemaan tulevaisuutemme.

Nuori aikuinen
1 kuukausi sitten
Reply to  Mamma Maalta

On ollut ilo viettää vapaata kesää, kun vanhuksetkin ovat pysyneet poissa edestä. Kassajonot ovat kulkeneet, Karjalat ovat vaihtuneet laatuoluisiin ravintoloissa ja jalkakäytävillä on mahtunut kulkemaan, kun niissä ei sauvakävelyä ole harrastettu. Tämä tulee olemaan tulevaisuutemme!

Keijo K
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Kovinpa korkealle ”nuori aikuinen” arvostaa henkilöitä jotka ovat kovalla työllä saaneet hyvinvoinnin aikaiseksi? Kaikkihan me olemme, tai meidän pitäisi olla tasavertaisia Suomen kansalaisia. Onhan sitä aina sanottu että ”kukin taaplaa tyylillään”. Suuri kiitos tuosta saadusta arvostuksesta!

Erpe
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K

Tämän hyvinvoinnin alku alkaa sodan jälkeen, jossa senaikaiset henkilöt sen aloittivat. Nykynuoriso ja vanhemmatkin saavat siitä nauttia kuka milläkin tavalla.

Emme ole missään mielessä tasa-arvoisia vaan eriarvoisia toisiin ja yhteiskuntaan nähden. Eduskunta on palkansaajien ja työttömien tuki, joita se tukee liian suurilla työttömyyspäivärahoilla ja muilla tuilla turvatakseen oman valtansa tulevaisuudessa.

Asian vierestä
1 kuukausi sitten
Reply to  Erpe

Niin ja Varsinais-Suomi siirtyy leviämisvaiheeseen

P.S.
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Halunnet näpäyttää Nuori aikuinen, silti ihmetyttää ken rohkenee moista tekstiä kirjoittaa. Ennemmin tai myöhemmin olet itsekin jonkun jarruna.

Yksi täti
1 kuukausi sitten
Reply to  P.S.

Ja se, että olet nuorempien edessä jarruna, se vaan tulee yllättävänkin nopeasti, on sitten edessäsi 50 tai 30 ”nuorisovuotta”. Ihan tässä pelästyy, kun ne 50 ovat takanapäin.

Turkulainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Ei saisi provosoitua mutta. Karjala on jaettu jotta nuoriso saa laatuoluita. Sauvakävely laatuoluen sijaan sopii kaikenikäisille. Tulevaisuus tulee olemaan surkea bilettäjille ja potkupallonpelaajille, himos- ja regattajuhlijoille. Kuka teitä hoitaa jos satutte yli nelikymppisiksi selviytymään?

Vanhuus tulee kaikille
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Nuori aikuinen, jotain rotia kommetteihin. Nykyään nuorisolla on ajattelutapa – minä itse, muista ei ole väliä – osoittaa henkilön suvaitsemuutta muita ihmisiä kohtaan ja ehkä myös tyhmyyttä.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Tämä on hyvä ja sarkastinen vastakommentti kaikille, jotka valitatte ja syyllistätte jokaisessa kommentissanne nuorisoa. Katsokaa peiliin. Mamma maaltakin mollaa jokaisessa kirjoituksessa eli turha vetää hernettä nenään.

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Nyt meni pahasti yli hilseen. Marko voi nyt mennä toviksi jos toiseksikin, seisomaan peilin eteen ja ja miettimään, mitä siellä todellisuudessa näkyy.

Onko nuorella aikuisella tosiaan varaa syyttää vanhempia ihmisiä elämänsä vaikeuttamisesta? Kun molemmat ovat aikansa miettineet, voivat sitten ilmoittaa, mihin tulokseen ovat tulleet.

Pitääkö paikkansa sanonta: nuorissa on tulevaisuutemme?

Yksi täti
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Tosiasia on myös se, että enin osa sairaalahoidossa olevista on nuoria rokottamattomia aikuisia. Tartuntoja vain on Salossa paljon.

Katsokaa THL:n tartuntamäärät paikkakunnittain. Miten monia onkaan Salon takana?

Olli
1 kuukausi sitten
Reply to  Nuori aikuinen

Muista, vanhenet sinäkin! Tumpuloit kassajonossa, tukit jalkakäytäviä ja olet yleensä muutenkin muiden tiellä jne.

Mahdottomat ruuhkat
1 kuukausi sitten

Mutta että oli tänään kaupat ja marketit tiukassa väkeä. Sen päiväiset jonot niin elintarvikkeisiin, sisustuspuolelle kuin rakennusmateriaaleihin. Tätä vauhtia tartuntaluvut kyllä kasvaa tuhanteen päivässä, eikä kauaa kestäkään.

Yks Täti
1 kuukausi sitten

Itse en ole kokenut kahteen vuoteen ruuhkia Salossa, koska olen aamupäivisin liikkeellä. Olemme vain säälitelleet hiljaisuutta Salossa ja etenkin Plazassa.

Keijo K
1 kuukausi sitten

Kaupathan hyödyntävät ihmisten saamat veronpalautukset laittamalla alennuksella myyntiin kaikki, mikä on vanhaksi menossa! Raha se on mikä ihmisiä liikuttaa!

Ylläpidetään tartuntoja
1 kuukausi sitten

Kainuussa oli noin 70 ulkomaista marjanpoimijaa tutkittu ja 44:llä todettiin koronatartunta. Kuulemma piti olla puhdas kotimainen maatalousruoka.

Kysynkin
1 kuukausi sitten

Onko Salossa tutkittu muita kuin suurimpien tilojen kausityöntekijöitä koronan varalta? Perniön perukoillakin on siellä sun täällä pieniä kasvihuoneita, joissa kausityöntekijät kiertävät sitä mukaa kun sato valmistuu.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Kysynkin

Turun Sanomien mukaan Salossa on karannut karanteeniin määrättyjä kausityöntekijöitä muille tiloille töihin.