Vuotuinen Itämeripäivä ensi viikon torstaina – tapahtumaa vietetään Salossa uimarannoilla, Paimionjoki-yhdistys haastoi seudun ravintolat teemapäivän viettoon

0
Itämeripäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa ihmisiä tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Kuvassa maisema Saaristomerelle. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Ensi viikon torstaina vietetään perinteistä Itämeripäivää.

John Nurmisen säätiön lanseeraaman teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa ihmisiä tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Lisäksi päämääränä on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Varsinais-Suomen kaupungeista Itämeripäivää vietetään Salossa ja Turussa. Salon kulttuuri- ja liikuntapalvelut järjestävät torstaina ohjelmaa neljällä kaupungin uimarannalla.

Kokkilan, Mathildedalin, Meripirtin ja Vuohensaaren rantojen vaihtuvassa ohjelmistossa on esimerkiksi serenadi Itämerelle, musiikkiesityksiä, rantatreeniä, uimahyppyjä ja teatteria.

Juhlapäivään osallistuu 16 Suomen kaupunkia, ja tapahtumia järjestetään myös Venäjällä, Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa.

Yksi Itämeripäivän pääteemoista on ruoka. Kotimaisella kestävästi kalastetulla kalalla herkuttelu on John Nurmisen säätiön tiedotteen mukaan hyvä keino auttaa Itämerta voimaan paremmin.

Kalastuksen avulla voidaan poistaa vesistöistä merkittävä määrä rehevöittäviä ravinteita. Suomessa vesistä poistuu kalastamalla vuosittain yli 700 tonnia fosforia, tiedotteessa kerrotaan.

Paimionjoki-yhdistys ry on haastanut toiminta-alueensa ravintolat mukaan Itämeripäivän viettoon. Yhdistyksen tiedotteessa todetaan, että ravintoloiden toivotaan tarjoavan teemapäivänä luonnonkalaa tai muuta Itämeri-ystävällistä ruokaa.

Paimionjoki on eniten ravinteita Saaristomereen laskeva joki ja siksi yhdistyksen mukaan on tärkeää, että joen valuma-alueella tehdään kaikki mahdollinen ravinnekuorman pienentämiseksi.

Yhdistyksen haasteeseen ovat vastanneet Somerolta Someron Seurahuone, Koskelta Kara ja Kosken Seo, Marttilasta Kuokantalo ja Grillikahvio Pikkulämmin, Paimiosta Café Asta ja Cafe Atsalea sekä Sauvosta Hakkisherkku.