Yläkoululaisten koronarokotukset alkavat viikolla 33 – rokottaminen tapahtuu kouluterveydenhuollon kautta

16
12–15-vuotiaat ovat voineet maanantaista lähtien varata ajan koronarokotukseen Saktaan. Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Salossa todennäköisesti 16. elokuuta alkavalla viikolla. Valtioneuvosto muutti torstaina koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että rokotuksen voivat nyt saada Suomessa kaikki 12 vuotta täyttäneet. Asetus tulee voimaan maanantaina, ja Salossa on aloitettu jo ikäluokan rokottamiseen liittyvät valmistelut.
Salon terveyskeskuksen osastonhoitaja Riitta Ahlqvistin mukaan 12–15-vuotiaiden rokotukset tullaan hoitamaan kouluterveydenhuollon kautta. Suurin osa ikäluokasta on yläkoulussa, ja halukkaiden rokotettavien kartoitus alkaa keskiviikkona koulujen auetessa.
– Kouluterveydenhoitajat ottavat ensi viikolla Wilman kautta yhteyttä huoltajiin ja selvittävät paljonko halukkaita rokotteen ottajia on. Itse rokotukset alkavat todennäköisesti siitä seuraavalla viikolla, Ahlqvist kertoi perjantaina.

Ahlqvistin mukaan 12–19-vuotiaiden ikäryhmästä jo noin 30 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen.
– Tässä 5 000 hengen ryhmässä ovat mukana 16-vuotiaat, mikä nostaa rokotettujen osuutta.
Ahlqvistin mukaan myös pop up -rokotuspäivät ovat aktivoineet nuoria. Torstain rokotuspäivässä kävi arviolta noin 500 ihmistä.
Vaikka suurin osa 12–15-vuotiaita on yläkouluikäisiä, mukaan mahtuu myös 12 vuotta täyttäneitä kuutosluokkalaisia sekä lukiossa olevia 15-vuotiaita. Nuoret lukiolaiset rokotetaan tämänhetkisen arvion mukaan kaupungin rokotuspisteillä.
– Nämä ovat vielä alustava suunnitelma. Tiedotamme järjestelyistä tarkemmin maanantaina, kun asetus astuu voimaan, Ahlqvist täsmentää.
Varsinaisen rokottamisen käytännön järjestelyt riippuvat siitä, millaiset tilat kussakin koulussa on käytössä. Itse rokotteiden pistämisen hoitavat Ahlqvistin mukaan Saktan rokotuspisteeltä kouluihin jalkautuvat rokottajat.

Nuorille tarjotaan Salossa Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Ahlqvistin mukaan lähtökohtana on, että nuoret ja huoltajat päättävät yhdessä rokotteen ottamisesta.
Ristiriitatilanteissa lapsen mielipide ratkaisee, mikäli terveydenhuollon ammattilainen arvioi hänet päätöksentekokykyiseksi. Ahlqvist korostaa, että asiasta pyritään kuitenkin neuvottelemaan nuoren ja huoltajan kanssa.
– Nuorten kohdalla kyky päätöksentekoon arvioidaan tapauskohtaisesti, eikä mitään tarkkaa ikärajaa ole, Ahlqvist sanoo.
Periaatteessa 12–15-vuotias voi ottaa koronarokotteen, vaikka vanhemmat vastustaisivat sitä. Toisaalta, jos nuori on arvioitu päätöksentekoon kykeneväksi, hän voi myös kieltäytyä rokotuksesta.
– Emme anna rokotetta kenellekään väkisin. Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni, ja mielellään kaikki, ottavat koronarokotteen, Ahlqvist kertoo.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
1 vuosi sitten

Hyvä uutinen, ja toivottavasti menee suunnitelmien mukaan. En ymmärrä, miksi nuorten aikuisten suhtautuminen koronarokotukseen on niin kielteinen kuin se on.

Bisnistävaan
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Vastaus lienee yksinkertaisesti epävarmuus rokotteen pitkäaikaisvaikutuksista, tehosta, tarpeellisuudesta. Lasten osalta itse suhtaudun erittäin epäluuloisesti tähän rokotteeseen…

Yks Täti
1 vuosi sitten
Reply to  Bisnistävaan

Joka syksyhän kausiflunssarokotteitakin laitetaan, mutta onko samanlaista epäilyä siitä?

Bisnistävaan
1 vuosi sitten
Reply to  Yks Täti

Ei koululaisille mitään kausirokotteita piikitetä.

Oma keho
1 vuosi sitten
Reply to  Bisnistävaan

Kausi-influenssarokote on vuosia tutkittu rokote ja vanha menetelmä. Koronarokotetta ei vielä ehditty pitkäaikaisvaikutusten osalta tutkia ja menetelmä on uusi. Toivotaan, että kenelläkään ei tule rokotteesta myöhemmin ilmeneviä haittavaikutuksia, se, kun ilman muuta selviää vasta 5-10 vuoden kuluttua. On ymmärrettävää, että nuoret, joilla on perhe perustamatta ja elämää edessä 70 vuotta, miettii riskiä ihan eri tavalla kuin hän, jolla on lapset maailmalla ja elinaikaa jäljellä 5-20 v. Nuoret on myös opetettu kyseenalaistamaan, selvittämään ja itse tutkimaan asioita. Iäkkäämmät taas ovat tottuneita luottamaan virkamiehen sanaan. Nuoret etsivät tutkimustuloksia kansainvälisistä julkaisuista. Iäkkäämpien tietolähde on Kymppiuutiset. Nämä vaikuttavat päätökseen. Ja tämä on hyvä. Vastuun… Lue lisää »

Luotettava lähde?
1 vuosi sitten
Reply to  Oma keho

Osa nuorista osaa hakea tietoa, mutta valitettavasti osa luottaa kympin uutisten sijasta TikTokiin. Luotettavan tiedon hakeminen englanninkielisestä materiaalista ei ole ihan helppoa.

Suomalainen voi luottaa suomalaiseen virkamieheen ja jättää osan tuosta ulkomaisen materiaalin omaksumisesta THL:n, yliopistotutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden vastuulle. Mitä lähteitä suosittelisit nuorelle? Lancet, NHS, CDC?

Kyllä rokotetaan, jos haluaa
1 vuosi sitten
Reply to  Bisnistävaan

Koululaiset saavat halutessaan kausi-influenssarokotteen. Ainakin meille tulee joka vuosi ilmoitus Wilmaan, että haluaako lapsi rokotteen.

Ota äläkä ihimettele
1 vuosi sitten
Reply to  Bisnistävaan

Vaikka selkeästi on kerrottu, miten tehokas vaikutus saadaan yhdellä/kahdella rokotteella, verrattuna rokottamattomaan, niin silti joku vaan huutelee epäluuloistaan.

Bisnistävaan
1 vuosi sitten

Ehkä se on ihan tervettä epäluuloa ja vähän seurataan mihin tämä vielä muuttuu. Rokotetuthan ovat jo turvassa joten heillä asiat ovat kunnossa, eikö? Rokottamattomienhan tässä pitäisi olla huolissaan mutta kun tuntuu olevan juuri toisinpäin…
Se että joku taho kertoo että asiat ovat näin ja näin, ei ole todellakaan niin mustavalkoinen. Tällä hetkellä tuntuu ennemminkin siltä, etteivät päättävät tahotkaan oikein luota rokotteen tehoon vaikka niin kovin vakuuttelevatkin. Oli miten oli, niin jokaineen tehkööt omat ratkaisunsa asioista syyllistämättä toisen mahdollisesti toisenlaisia päätöksiä.

Olli
1 vuosi sitten

Ota äläkä ihmettele. Juuri näin, rokote ei ole täysin uusi vaan olemassa olevasta rokotteesta kehitetty. Hyödyt ovat haittoja selvästi paremmat.

Älkää ryhtykö koronan kantajaksi vaan ottakaa rokote.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Olli

Oikeasti kukaan ei tunne rokotteen pitkäaikaisvaikutuksia. Todennäköisyys ongelmille on pieni, mutta ongelmien mahdollisuuden kieltäminen on tyhmyyttä. Siksi nimenomaan pitäisikin verrata koronaan sairastumisen seurauksia mahdollisiin rokotteen haittoihin. Vasta silloin voi päättää, kannattaako rokotetta ottaa. Itse olen ensimmäisen saanut ja toista odottelen.

Toivottavasti roķotevastaiset huolehtivat omasta fyysisestä kunnosta syömällä oikein ja nukkumalla sekä liikkumalla riittävästi. Noiden nimikkeiden sisällähän on kansan suurimmat terveysriskit. Lapsuudessa ja nuoruudessa tehdyt laiminlyönnit seuraavat mukana koko elämän.

Humpuukia
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

On osittainen urbaani legenda, että kun nyt vain syöt d-vitamiinisi, olet urheilullinen ja nukut riittävästi, niin kyllä vältyt sairauksilta.

Olen itse alle nelikymppinen, perusterve ja aina pitänyt terveydestäni huolta ja silti sairastuin koronavirukseen.

Nyt sitten kärsin sen pitkäaikaisvaikutuksista. On hieman vastuutonta julkisesti antaa ymmärtää ihmisille, että tämän tartuntataudin välttää yksinomaan sillä, kun syö vain valkosipulia ja vitamiineja. Rokotteen ottaminen on hyvä teko itseä ja muita kohtaan.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Humpuukia

En minä väittänyt, että koronan voi välttää terveellisillä elintavoilla. Totesin, että epäterveelliset elämäntavat ovat suomalaisten suurin terveysriski. Koronan ja rokotteen haitat ovat pientä siihen verrattuna.

Jos koronarokotetta ei ota terveysriskien pelossa, on johdonmukaista pitää huolta itsestään. Toivottavasti rokotteen vastustajat liikkuvat ja syövät suositusten mukaisesti. Yleinen tilasto esimerkiksi varusmiesten cooperin testitulosten kehityksestä 80-luvulta tähän päivään tai ylipainoisten osuudesta ei anna uskoa siihen.

Piikille siitä vapaamatkustajat
1 vuosi sitten

Rokottamattomat ovat mielestäni vapaamatkustajia, vaikka miten perustelisivat valintansa. Todennäköisesti sairastavat taudin jossain vaiheessa, kun yhteiskunta avataan, ja varmasti avataan ennen kuin korona on selätetty.

Suurin osa selviää ilman oireita tai vähäisillä oireilla mutta eivät kaikki. Muutaman viikon päästä alamme nähdä, miten huonompionnisten kanssa käy. Ja heitäkin riittää.

Yhteiskunta maksaa lystin perusterveydenhuollossa ja pitkä covid -oireisten hoitona.

Siis häh?
1 vuosi sitten

Tällaista syyttelyä en kyllä kannata missään muodossa, koska lopputuloksesta ei tällä hetkellä kukaan voi olla sataprosenttisen varma. Esimerkiksi Englannissa tällä hetkellä lähes kolmannes sairaalahoidossa olevista on saanut jo kaksi rokotetta, miksi näin?

Tuntuu, että tauti iskee kovaa joihinkin, on sitten rokotettu tai ei. Kaikki on täysin arvailua puolin ja toisin.

Yksi Täti
1 vuosi sitten
Reply to  Siis häh?

Ne on ne uudet variantit, joita kulkeutuu rajojen yli kaikkialla ja kaikkialle, kun eivät ihmiset pysyttele kotimaissaan.