13 vuoden aikajana – Kiira Tuominen tutki puolitoistavuotiaana äitinsä SM-mitalia, viikonloppuna hän tavoittelee samassa paikassa SM-mitalia

0
Kiira Tuomisen pelipaikka on tällä hetkellä yleispelaaja. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Piirretään hieman sanallista aikajanaa.

Laura Tuomisen 352 naisten SM-ottelua sisältänyt lentopalloura päättyi 30. maaliskuuta 2008 Salohallissa. Salon Viesti oli juuri voittanut Liiga-Someron kolmannessa pronssiottelussa. Tuomisen kaulassa oli pronssimitali ja sylissä puolentoista vuoden ikäinen Kiira-tytär.

Kiira Tuominen (vas.) tutki äitinsä Laura Tuomisen mitalia (ja ruusua) 30. maaliskuuta 2008.

Siirrymme tämän aikajanan toiseen päätyyn, joka sijaitsee torstaisessa Salohallissa. 15-vuotias Kiira Tuominen valmistautuu samassa paikassa pelattavaan B-tyttöjen alue-SM-turnaukseen.

Laura on perheessä toiseksi eniten aikuisten SM-otteluita pelannut jäsen. Kiiran isä Toni Tuominen lopetti liigauransa ensimmäistä kertaa samoihin aikoihin Lauran kanssa. Visiitti puolitoista vuotta myöhemmin Hurrikaaniin kasvatti ottelumäärän lopulta 445:een.

Sekä Kiira että pikkusisko Ellinoora harrastavat lentopalloa. Helposti voisi ajatella, että laji valikoituu vanhempien lähes 900 kansallisen huipputason ottelulla ikään kuin automaattisesti. Ei pidä tässä tapauksessa paikkaansa.

– Kiira kokeili lajia ensimmäistä kertaa alakoulun ensimmäisellä luokalla ja pelasi kaksi kautta. Sen syvempää kipinää ei kuitenkaan lajiin silloin syttynyt, Laura Tuominen muistelee.

Siinä vaiheessa kiehtoivat enemmän esimerkiksi telinevoimistelu ja tanssi. Pyöreä pallo löytyi kuitenkin uudelleen noin kaksi vuotta sitten.

– Ellinoora harrasti silloin lentopalloa, ja valmentaja pyysi minuakin tulemaan harjoituksiin mukaan. Kipinä tuli myös siitä, kun olin katsomassa ”Eltsun” pelejä Power Cup -junioriturnauksessa, Kiira kertoo.

Harrastuksen tuputtaminen on ollut kaukana siitä, miten tyttöjen vanhemmat ovat suhtautuneet lasten liikkumiseen.

– Meille on koko ajan ollut Tonin kanssa kristallinkirkasta se, että lasten pitää saada seurata unelmiaan. Me saavutimme ne omilla peliurillamme ja pääsimme pelaamaan lentopalloa ammattimaisesti, Laura miettii.

– Toki lentopallossa pystymme antamaan käytännön vinkkejä paremmin kuin muissa urheilulajeissa. Mutta tärkeintä on, että lapsen into harrastamiseen säilyy, on laji mikä tahansa, hän lisää.

Toni on ollut mukana juniorivalmennuksessa säännöllisesti uransa päättymisen jälkeen. Lauralla suhde lentopalloon ei sen sijaan ole jatkunut janalla täysin suoraviivaisesti.

– Ensinnäkin SM-pelivuodet kohtelivat kroppaa sillä tavalla, että nykyisin ei ole enää edellytyksiä pelata. Olin mukana Ellinooran juniorijoukkueessa apuvalmentajana, kunnes välillä opiskelin työn ohella, ja koko arjen aikataulutus alkoi olla haastavaa. Siinä vaiheessa lentopallo jäi pieneksi ajaksi.

Kunnes kävi se klassinen.

– Kun Kiira alkoi uudelleen pelata, niin lähdin silloiseen C-tyttöjoukkueeseen apuvalmentajaksi. Se lähti siis pienestä liikkeelle, ja hiljattain löysin itseni valmentamassa B-tyttöjoukkuetta yhdessä Marjo-Riitta Raidan kanssa.

Eikä yhden joukkueen valmentamisessa vielä kaikki. Tuominen vetää myös Salon Viestin valmennusnyrkiksi kutsuttavaa kokoonpanoa, jossa ovat mukana hänen lisäkseen salolaisille tutut lentopallovaikuttajat Eerik Breilin, Jussi Kaarlola, Markku Lang ja Aigi Alapuranen.

Porukka tekee tiivistä yhteistyötä myös LP Viestin kanssa. Kokoontumisia järjestetään tarpeen mukaan.

– Päädyimme seurakoordinaattori Johanna Anttosen kanssa siihen, että yksittäisen valmennuspäällikön sijaan on hyvä olla enemmän porukkaa miettimässä yhteisiä linjauksia. Se on lähtenyt käyntiin tosi hyvin.

Valmennus on lopulta vienyt mennessään Salon kaupungilla siviilitöissä olevat Lauran ja Tonin.

– On ihanaa, kun valmennustouhuissa näkee entisiä pelikavereita. Minun joukkuetoverini Saara Puputin ja Tonin kanssa yhdessä pelanneen Markku Puputin tytär Moona-Maria on Kiiran kanssa viikonloppuna samassa joukkueessa. Puputit tulevat sitten viikonlopuksi meille, Laura iloitsee.

Kiira Tuominen (vas.) ja Laura Tuominen Salohallissa 23. syyskuuta 2021.

Kuudesti viikossa lajia harjoitteleva Kiira Tuominen on edennyt puolentoista vuoden ikäisestä äitinsä mitalin tutkimisesta pisteeseen, jossa hän pelasi sunnuntaina ensimmäisen naisten ykkössarjan ottelunsa. Ja siihen pisteeseen, että plakkariin tuli ensimmäinen naisten ykkössarjapiste.

– Siinä vaiheessa alkoi vähän jännittää, kun ennen pelin alkua esiteltiin pelaajat. Ja olihan se aika jännä tunne mennä kentälle ottelun aikana.

Alueiden SM-turnauksessa Tuominen alkaa olla sen sijaan jo konkari, varsinkin kun puhutaan kotikaupungissa pelattavista tapahtumista. Moision yläkoulua käyvä nuori oli mukana viime vuonna vastaavassa C-ikäisten tapahtumassa muiden viestiläisten Arina Nesterovan ja Selma Nikkasen tavoin. Tänä vuonna lounaisen alueen ykkösryhmässä ykkösryhmässä ovat mukana Viestistä Anna Johtela ja Irina Mäkinen.

Tämänvuotinen turnaus on spesiaali jo sikälikin, että vastaavan tason junioriotteluista on lähes vuoden tauko. Koronavirus vei koko viime talven junnupelit mennessään, ja nyt ollaan vihdoin pääsemässä taas takaisin tämänkaltaisten tapahtumien tunnelmiin.