Aika nyrkkeilyä kutakin – uransa lopettanut Jarkko Putkonen haluaa mieluummin lässyttää tyttärelleen kuin juosta mäkivetoja

0
Jarkko Putkosen (oik.) ura kiinnosti salolaisia merkittävän paljon. Hän otteli Salohallissa Damian Leonardo Yapuria vastaan loppuvuodesta 2019. (kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila)

Salolaisnyrkkeilijä Jarkko Putkonen vietti aikaa brittiläisessä hotellihuoneessa viime perjantain ottelun jälkeen. Takana oli kolmannessa erässä tullut keskeytystappio Benjamin Kaiseelle.

Putkosen managerille Petri Paimanderille kantautui pian ottelun jälkeen useampiakin tarjouksia Euroopasta. 37-vuotiaalle Putkoselle olisi edelleen kysyntää.

Perjantain kamppailun lopputuloksella ei ollut enää jatkon kannalta merkitystä. Putkonen oli päättänyt, että noin kymmenvuotinen ammattilaisura ja tuplasti pidempään kestänyt nyrkkeilyura päättyisi Coventryssa.

– Sanoin Petrille jo ennen matsia, että tämä reissu on tässä, meni miten meni, Putkonen kertoo Salon Seudun Sanomille.

Varsinaista pakkoa lopettamiseen ei sinänsä olisi ollut. Ottaen huomioon lajin raadollisuus on mies pysynyt ehjänä jopa hämmästyttävän hyvin.

­– Minulla ei ole ollut juuri lainkaan isoja loukkaantumisia koko uran aikana. Perhe-elämän, siivilitöiden ja harjoitusten yhdistelmä alkoi kuitenkin käydä aika raskaaksi.

Perheen esikoistyttö on nyt melko tasan puolen vuoden ikäinen.

– Mieluummin lässytän tytölle kuin lähden juoksemaan mäkivetoja, Putkonen naurahtaa.

Nyrkkeilyssäkin nähdään ajoittain palaamisia kehään. Sellaisen päätti suorittaa esimerkiksi suurmestari Evander Holyfield 58-vuotiaana.

– Lupaan etten tee paluuta, hymähtää Putkonen.

Koronavirustilanne pidensi todennäköisesti osaltaan salolaisen uran loppuvaiheita. Viimeinen merkittävä ottelu kotimaassa oli marraskuussa 2019 Salohallissa tapahtunut Damian Leonardo Yapurin kohtaaminen.

Sen jälkeen ottelutaukoa kertyi lähes puolitoista vuotta. Huhtikuisen Oulun visiitin jälkeen avautui lopulta mielekäs mahdollisuus Coventryssa.

Erittäin lyhyellä varoitus- ja harjoitusajalla kehään nousseelle Putkoselle laskettiin lukua kolmannessa erässä, ja kymmeneräiseksi kaavailtu otatus päättyi siihen.

– Siinä oli menossa yleisöystävällinen matsi, joka ei ollut todellakaan yhtä maalia. Se on selvää, että kymmenen erää olisi ollut tuolla valmistautumisella rankka setti. Vastustaja sai mahtavan osuman läpi, Putkonen kehuu.

Pohdinnat viimeiseksi jääneestä ottelusta peilaavat ajatuksia myös koko urasta. Putkonen nousi ympäri Eurooppaa kehään kuudessa sellaisessa ottelussa, jossa hänen oli lähdettävä hakemaan yllätystä ”vieraskentällä”.

– Tässä viimeisessä matsissakin olisin saattanut selviytyä ottelun loppuun pistetappion kanssa. Ei sellaisesta kuitenkaan jäisi oikein mitään käteen.

Ensimmäisestä, Forssan Feeniksissä käydystä amatööriottelusta on melko tasan 20 vuotta. Ajanjaksojen pituudesta kertoo se, että amatööriura päättyi salolaisessa yökerhossa Drunk’n Monkeyssa.

Aika nyrkkeilyä kutakin. Drunk’n Monkeyta ei enää pitkään aikaan ole ollut, ja kyseisen illan jälkeen Putkonen vaihtoi paidattomuuteen.

Onko näiden kaikkien kokemusten jälkeen haikeutta ilmassa?

– Jossain vaiheessa ajattelin, että kun tätä on näin pitkään tehnyt, niin lopettaminen voisi olla raskastakin. Viimeistään tytön syntymä pehmitti tätä päätöstä entisestään. Asiat menivät tärkeysjärjestykseen.

Tuleeko tytöstä nyrkkeilijä?

­– Heh, hän saa sen itse päättää. Varmasti opetan sen, miten hanskalla lyödään oikeaoppisesti. Mutta en todellakaan tuputa nyrkkeilyä, maailma on hienoja urheilulajeja täynnä.

Amatööriuran viimeinen ottelu tapahtui salolaisravintolassa. (kuva: SSS-arkisto/Sami Kilpiö)

Yksi ottelu nousee muiden yläpuolelle

Jarkko Putkosen uran yhdenlainen käännekohta oli 10. lokakuuta 2015. Tuolloin hän kohtasi Ison-Britannian Jack Catterallin Manchesterissa.

Kamppailu oli Putkoselle ensimmäinen titteliottelu ja samalla ylipäätään ensimmäinen nousu ulkomaiden kehään.

Kyseisen Catterall-kohtaamisen merkitys on tietyllä tavoin noussut entisestään myöhempinä vuosina. 26 ottelun jälkeen yhä tappiottomana jatkava Catterall on noussut tasolle, jossa hän nousee MM-kehään joulukuussa.

– Olisi ihan huippujuttu päästä katsomaan sitä ottelua. Olemme vaihdelleet hänen kanssaan silloin tällöin kuulumisia edelleenkin. Catterallin perheeseen syntyi tyttö samoihin aikoihin kuin meilläkin, Putkonen mainitsee.

ENNAKKOLUULOTON KEHÄTYÖNTEKIJÄ

Jarkko Putkonen

Syntyi 24. huhtikuuta 1984 Koski Tl:ssä
Pituus: 171 senttimetriä
Perheeseen kuuluvat avopuoliso ja noin puolen vuoden ikäinen tytär
Työskennellyt vuodesta 2008 lähtien sotilaspoliisina Puolustusvoimissa

Nyrkkeilyuran saavutuksia

Amatöörinä yksi SM-kulta, yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi
Ammattilaisena 17 voittoa, kahdeksan tappiota ja kaksi ratkaisematonta
Otteli ammattilaisena viisi kertaa Salossa varsin suuren yleisöjoukon edessä
Seitsemän ottelua ulkomailla

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments