Akatemian ytimessä – naisten ykkössarjajoukkueen keski-ikä on laskutavasta riippuen joko noin 16 tai rahtusen yli 17 vuotta

0
LP Viestin liigajoukkueen lähitulevaisuuden kannalta mielenkiintoisinta on seurata Linnea Kuuselan (oik.), Arita Ternavan (toinen oik.) ja Saana Virtasen (verkolla) kehitystä. (kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Jos haluaa nousta lentopalloilijana Suomen kärkitasolle, on tarpeen saada kokemusta ikäistään vanhempien otteluista jo yläkouluikäisenä.

Tätä käytäntöä noudattaa yhä vahvemmin LP Viesti Akatemia.

– Jos mukaan laskee kaikki 15 Akatemian sopimuspelaajaa, on heidän keski-ikänsä rahtusen päälle 17 vuotta. Jos ottaa pois myös liigajoukkueeseen kuuluvat, menee kymmenen pelkästään akatemiapelaajan keski-ikä noin 16 vuoteen, kalkyloi LP Viesti Akatemian päävalmentaja Janne Harju.

Ykkössarjajoukkue aloittaa sunnuntaina neljännen kautensa LP Viestin alaisuudessa. Trendi on nyt aiempaakin selvempi: nuoruus edellä mennään.

– Nyt on ehdottomasti lupaavimpia pelaaja-aihioita, mitä tässä neljän vuoden aikana on kertaakaan ollut. Mukana on muutama tosi potentiaalisia, pitkiä ja urheilullisia tyttöjä, Harju mainitsee.

– Uskon vakaasti, että muutaman vuoden päästä heitä nähdään liigakentillä. Kaikkea voi tietysti tapahtua, mutta lähtökohdat ovat tosi hyvät, hän lisää.

Potentiaalisia nimiä ovat esimerkiksi salolaiskasvatit Selma Nikkanen ja Kiira Tuominen . Lisäksi mukaan ovat liittyneet esimerkiksi Anna Johtela Maskusta ja Emmi Mäki-Kojola Pohjanmaalta. Tässä katsannossa Selma Nikkasen isosisko, vuonna 2005 syntynyt Hilma Nikkanen aletaan jo laskea kokeneeksi pelaajaksi…

Nikkaset ja Milla Kivimäki ovat tosin poissa sunnuntaisesta sarja-avauksesta.

Lähes täysin kotimaisin voimin pelattava ykkössarja tarjoaa lähtökohtaisesti sopivia oppimisen kokemuksia yläkouluikäisillekin.

– Nuorimmillekin on tarjolla pelillistä vastuuta. Joissain yksittäisissä hetkissä ja tuloksissa kokemattomuus voi tietysti näkyä, mutta perusidea ei ole muuttunut mihinkään: tärkeintä on pelaajien kehittäminen, Harju linjaa.

Tuloksellisesti pääasia on turvata ykkössarjapaikka ensi kaudeksikin. Akatemia on kuulunut jokaisena kautenaan runkosarjassa vähintään kärkipään joukkueisiin.

Onko joukkueen nuorentuminen entisestään itse asiassa juuri sellaista ydintoimintaa, jota Akatemiaan siirryttäessä lähdettiin tavoittelemaankin?

– Kyllä, nyt tämä alkaa olla toiveiden mukaista. Pari–kolme lisäpelaajaa olisi hyvä olla, mutta perusidea on nyt se, mihin Lentopalloliiton pelaajapoluissakin pyritään, Harju miettii.

Nuoriakin nuoremmille on tarjolla pelillistä ruutua myös tietyn vaihtuvuuden myötä. Kolme viime kaudella Salossa pelannutta siirtyi opiskelujen tai töiden perässä saman sarjatason Raision Urheilijoiden joukkueeseen.

Viime kauden ykkössarjan pistepörssivoittaja Teija Vuorenmaa on edelleen teknisesti LP Viestin sopimuspelaaja, mutta hän pelaa kakkossarjaa kotiseuduillaan VaLePassa.

Vuorenmaan, Linnea Kuuselan, Arita Ternavan ja Saana Virtasen kanssa solmittiin runsas vuosi sitten kolmen kauden mittaiset sopimukset. Kolmen viimeksi mainitun kohdalla mietitään ottelukohtaisesti, missä peleissä heidän on kulloinkin järkevää pelata.

– Todennäköisesti Linnea, Arita ja Saana tulevat pelaamaan viime kautta enemmän liigaa ja sitä kautta vähemmän ykkössarjaa, mutta tilanteen mukaan aina mennään, Harju sanoo.

Kaikille näille pidemmän projektin pelaajille ykkössarjassakin on edelleen sopivia haasteita.

– Esimerkiksi Arita on hyökkäyspuolella hyvänä päivänään sarjan laitapelaajista kolmen parhaan joukossa. Hän ei silti pääse näissäkään peleissä liian helpolla: tasaisuutta tarvitaan lisää, ja aloitusten vastaanottoa pystyy kehittämään. Kuitenkin syöttö lienee pelin osa-alueista ykkössarjassa lähimpänä liigan tasoa, Harju huomauttaa.

– Mutta jos suoritusvarmuus on Aritalla tällä kaudella hyvällä tasolla, niin sen jälkeen ykkössarjalle sanotaan hänen kohdallaan hyvästit.

Naisten ykkössarjan avausottelu LP Viesti Akatemia–Riemu sunnuntaina kello 17 Salohallissa.

NAISTEN YKKÖSSARJA 2021–2022

Helsingistä Vaasan kautta Rovaniemelle

Joukkueet: Etta (Oulu), Isku (Tampere), Juju Joensuu, JymyVolley Akatemia (Seinäjoki), Kiisto (Vaasa), Kuortane, LP Viesti Akatemia (Salo), LP-Vampula (Huittinen), Lempo-Volley (Lempäälä), PuMa (Helsinki), Raision Urheilijat, Riemu (Jyväskylä), WoVo Akatemia (Rovaniemi).

LP Viesti Akatemian kokoonpano

Emmi Mäki-Kojola, Jenni Jantunen, Anna Syrjälä, Hilma Nikkanen, Jenna Saarinen, Arita Ternava, Oona Tuominen, Anna Johtela, Selma Nikkanen, Saana Virtanen, Milla Kivimäki, Linnea Kuusela, Irina Mäkinen, Ada Vikstedt, Kiira Tuominen.

Näin pelataan

Kaksinkertainen runkosarja (kaikille 24 ottelua).

Kahdeksan parasta pudotuspeleihin, sijojen 10–13 joukkueet pelaavat karsinnat, joiden kaksi häviäjää putoavat kakkossarjaan. Kakkossarjan voittaja nousee suoraan ykkössarjaan.

Farmijoukkueita ja uusia nimiä

Naisten ykkössarjan joukkuekattaus näyttää äkkiseltään kokeneen melkoisen muodonmuutoksen viime kauteen verrattuna. Uuden nimisiä ryhmiä on paljon.

Lopulta muutokset eivät ole niin suuria kuin ensisilmäyksellä näyttää. Oulun Etta on perinyt saman kaupungin Kiskon paikan.

LP Viesti Akatemian huominen vastustaja, jyväskyläläinen Riemu korvaa puolestaan JyväsLentiksen. Näin ollen Riemun riveissä on edelleen Salossakin tuttuja pelaajia, kuten Veda Mansikkaviita, Milja Piesanen ja Jenna Laaksonen.

Myös erilaisten farmi- tai akatemiajoukkueiden määrä on kasvussa. Mukana on nyt LP Viestin lisäksi kolme liigajoukkueiden ”kakkosyksikköä” eli JymyVolley Akatemia, WoVo Akatemia ja LP-Vampula.