Elisa Kotikoski ja Jack paimennuskisan voittoon

0
Jack ajamassa SM-kisan lampaita Elisa Kotikoskelle häkkiin. Kuva: Seija Vahtera

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry:n järjestämät vuoden 2021 paimennuksen SM-kilpailut voittivat somerolainen Elisa Kotikoski ja vasta 3-vuotias bordercollieuros Jack. Viime vuoden Suomen mestari, lietolainen Anja Lehtiö taipui tiukan taiston jälkeen niukasti kakkos- ja kolmossijalle koirillaan BB Coel ja Kemi Rhemy.

Kilpailu järjestettiin viime viikonloppuna Somerolla 38. kerran. Kisan isäntinä toimivat lampurit Elisa ja Kari Kotikoski, ja kisatuomariksi oli kutsuttu tanskalainen Annette Melhede.

Tämänkertaiseen kisaan osallistui 27 koiraa ja ohjaajaa. Kilpailu oli yksilökilpailu, mutta myös yksi kolmesta karsintakilpailusta maajoukkuepaikkaa varten ensi vuoden EM-kilpailuihin. Kahden karsintapäivän 15 parasta jatkoivat perjantain ja lauantain karsinnoista sunnuntain SM-finaaliin.

Karsintapäivinä kullakin kilpailijalla oli radalla kerrallaan viisi lammasta, jotka koirakko vei radan lävitse etukäteen sovitun reitin mukaisesti.

Finaalipäivänä kilpailtiin vaikeutetulla kansainvälisen tason tuplahaku- ja suurijakoradalla, jossa ensin haettiin 10 lammasta (etäisyys n. 450 m), jätettiin ne odottamaan ja käännettiin koira hakemaan toiset 10 lammasta eri kohdasta. Nämä kaksi laumaa yhdistettiin ja ajettiin kaksien porttien lävitse jakorinkiin ajomatkan ollessa noin 400 metriä. Jakoringissä laumasta otettiin erilleen viisi uuhta, jotka radan päätteeksi laitettiin häkkiin.

Vasta jakoringissä ohjaaja sai lähteä koiran avuksi. Aikaa radan suorittamiseen oli noin puoli tuntia.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments