Halventunut kaukolämpö laski taloyhtiöiden kustannuksia Salossa – Varsinais-Suomessa vain Loimaalla pääsee halvemmalla kuin Salossa

4
Salossa otettiin käyttöön keväällä Korvenmäen jätevoimalaitos. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Aiempaa edullisempi kaukolämpö laski Salossa kiinteistökustannuksia vuoden takaiseen verrattuna, paljastaa torstaina julkistettu taloyhtiöiden kustannuksia kartoittava Kiinteistöliiton Indeksitalo 2021 -tutkimus.

Tiedot on kerätty elokuussa, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.

Salon kaukolämmön vertailulukema laski tutkimuksen mukaan 12 prosenttia. Tämä johtuu keväällä käyttöönotetun Korvenmäen jätevoimalaitoksen aiheuttamista säästöistä kaukolämmön tuotantokustannuksissa.

– Varsinais-Suomessa energiaratkaisut on tehty etupainotteisesti. Tällä alueella käytössä on lähtökohtaisesti biopolttoaineita hyödyntäviä laitoksia tai Salon tapauksessa uusi jätevoimalaitos, jonka myötä kaukolämmön hintaa on tosiaan onnistettu laskemaan. Hinnan suuntakehitys näyttää hyvältä. Asukkaille tulee säästöjä eivätkä rahat jää pelkästään yhtiöille, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio sanoo.

Voivatko salolaiset tuudittautua myös jatkossa halvempaan kaukolämpöön?

– Toivottavaa on, että kustannuskehitys pysyisi samalla tasolla kuin nyt, vaikka Suomessa poltetaan jätettä keskimäärin aika paljon. Jätteenpolttoon saattaa tulla jonkinlaista sääntelyä tai veroa jatkossa.

Kiinteistökustannusten muut osa-alueet pysyivät Salossa ennallaan verrattuna vuoden takaiseen. Näihin lukeutuivat vesi- ja jätevesimaksut, jätehuoltomaksut, kiinteistösähkö sekä tontin ja rakennuksen kiinteistöverot.

Kuitenkin vuodesta 2016 Salossa kiinteistösähkö on noussut 35 prosenttia ja kaukolämpö 20 prosenttia.

– Energiaratkaisut ovat tulevaisuudessa luupin alla. Tehokkuus pitäisi ottaa taloyhtiöissä vakavasti. Nykyoloissa pitäisi pystyä säästämään energiankulutuksesta niin paljon kuin voidaan, Kallio kertoo.

– Vesilaitosyhdistys on varoitellut siitä, että Suomessa on aika iso korjausvelka yleisessä julkisessa vesijohtoverkostossa, ja tämä tuo väistämättä painetta vesihuollon maksuihin. Toki vesijohtojen kunnossa on paljon paikallisia eroja.

Valtakunnallisesti taloyhtiöiden kiinteistökustannukset laskivat eniten juuri Salossa ja varsin selkeästi muihin paikkakuntiin verrattuna: peräti viisi prosenttia vuoden takaiseen nähden.

Salon lisäksi kiinteistökustannukset laskivat tänä vuonna vain Kangasalla, Haminassa, Raisiossa ja Jämsässä. Vertailussa oli mukana 59 kaupunkia tai kuntaa.
Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut tapahtuivat Tuusulassa ja Järvenpäässä, molemmissa kuusi prosenttia.

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan kiinteistökustannukset ovat Salossa 2,65 euroa neliöltä kuukaudessa, kun ne keskimäärin ovat vertailupaikkakunnissa 2,79 euroa.

Varsinais-Suomessa Saloa halvemmat asumiskustannukset löytyvät vain Loimaalta, jossa summa on 2,49 euroa neliöltä kuukaudessa. Maakunnan kalleimmat kustannukset ovat Paraisilla (3,07) ja Raisiossa (2,98). Paraisilla kustannuksia nostavat merkittävästi vesimaksut.

Valtakunnallisesti Salo sijoittuu vertailussa halvimpien paikkakuntien joukkoon, sillä Salon edellä on vain 13 kaupunkia tai kuntaa. Korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä (3,18), Vihdissä (3,16) ja Savonlinnassa (3,14). Matalimmat kustannukset ovat selvityksen mukaan puolestaan Keski- tai Pohjois-Pohjanmaan alueilla Kempeleessä (2,22), Raahessa (2,39) ja Kokkolassa (2,42).

Kiinteistöliitto on verrannut vakiomuotoisen tyyppitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määritettyjä kustannuksia vuodesta 2001. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Energian- ja vedenkulutukset ovat keskimääräisiä, kuten myös jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Vertailu osoittaa, että Salossa 90-neliöisessä perhehuoneistossa asuva maksaa kustannuksista 2 860 euroa vuodessa. Loimaalla summa on maakunnan halvin, 2 690 euroa ja Paraisilla kallein, 3 320 euroa vuodessa.

Paikkakuntien väliset kustannuserot ovat isoja, sillä kalleimmillaan Rovaniemellä kiinteistökuluihin menee runsaat 3 400 euroa, kun taas Kempeleessä pääsee vuositasolla jopa noin tuhat euroa halvemmalla.

Kiinteistökustannusvertailu 2021
1) Kempele 2,22 euroa neliöltä kuukaudessa.
2) Raahe 2,39
3) Kokkola 2,42
4) Rauma 2,46
5) Mustasaari 2,48
6) Loimaa 2,49
14. Salo, Vantaa, Kerava ja Pori 2,65
…………………………………………………
Uusikaupunki 2,67
Turku 2,87
Naantali 2,88
Lieto 2,93
Kaarina 2,95
Raisio 2,98
Parainen 3,07

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Salolainen
2 vuotta sitten

Miten tämä nyt näin meni? Uutisessa kerrotaan: Kaukolämmön edullisempi hinta johtuu Korvenmäen jätevoimalaitoksen aiheuttamista säästöistä kaukolämmön tuotantokustannuksissa. Salossa ennallaan pysyivät jätehuoltomaksut verrattuna vuoden takaiseen.

Ekojätevoimalan rakentamista perusteltiin kaupunkilaisille sillä, että se laskee jätehuoltomaksuja, jätepussin hinta laskee. Nyt kävikin niin, että hyödyn sai vain osa kaupunkilaisista, kaupungin omistaman kaukolämpöyhtiön asiakkaat.

Marko
2 vuotta sitten
Reply to  Salolainen

Kannattaa varmaan malttaa mieli, ei Roomaakaan päivässä rakennettu. Ei sen voimalan kaikki hyödyt varmaan heti näy kukkarossa, vastahan se valmistui.

Salolainen
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Malttia löytyy. Roomaa ei rakennettu päivässä, mutta jätevoimala on jo rakennettu ja valmis. Jätteenkuljetuksen säästöt näkyivät ensimmäisenä, niitä kuljetettiin mäkeen varastoon jo ennen kuin voimala oli valmis. Kuljetuksen säästöt on helppo laskea ja ne olikin laskettu jo etukäteen, ennen voimalan rakentamista. Niiden piti näkyä 4-5 miljoonan säästönä jätehuollon asiakkaiden kukkarossa.

Voimalan ylösajo, prosessin hallinta ja vaikutus kaukolämmön hintaan on mutkikkaampi juttu laskea, mutta se saatiin tehtyä ensin ja säästöt ohjattiinkin sinne, että saatiin positiivinen uutinen voimalan vaikutuksista.

Marko
2 vuotta sitten
Reply to  Salolainen

Jaaha, no kerro sitten ne negatiiviset, kun tietoa näköjään on?