Hamppu kovassa nousussa

0
Hampun viljelyala kasvaa tällä hetkellä vauhdilla. Ensi vuonna hamppua arvioidaan kasvavan 3 000– 4 000 hehtaarilla. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Erikoiskasvit valtaavat maataloudessa alaa perinteisten viljalajien ja rypsin rinnalla. Tuorein kova nousija on hamppu, joka kiinnostaa entistä enemmän viljelijöitä. Hampun viljelyhehtaarit ovat vielä vähäisiä esimerkiksi rypsiin verrattuna, mutta kasvu on kovaa. Viime vuonna hamppua kasvoi noin 700 hehtaarilla, tänä vuonna ala on noin 2 000 hehtaaria ja ensi vuonna tavoitellaan 3 000–4 000 hehtaaria.

Kasvia viljellään öljy- ja kuituhamppuna, valtaosalla hehtaareista tuotetaan öljyhamppua.

Suomen pelloilla kasvava hamppu ei ole huumekasvi, johon se varsinkin vielä muutama vuosi sitten usein sekoitettiin. Hamppu on ravintokasvi, jonka suosiota lisää ennen kaikkea sen siementen ja öljyn koostumus.

Hamppu on erinomainen proteiinin lähde, sillä se sisältää 20:ntä erilaista aminohappoa ja siitä löytyy niin omega 3- kuin omega 6 -rasvahappoa. Tämä kaikki vastaa erinomaisesti kasvisruuan suosion kasvuun sekä nykyaikaisiin terveystrendeihin.

Hyvänä proteiinin lähteenä hamppu on hyvä korvike myös lihalle. Marttilassa toimiva Murtolan HamppuFarmi on jalostanut jo hampusta ravintoloille sopivan vegepihvin. Yrityksen tavoitteena on tuoda tuote myös kauppojen hyllyille.

Hamppu on monella tapaa hyvä kasvi myös maatiloille. Sen taloudellinen tuotto on hyvä ja sopimusviljelyssä myös hinta on vakaa.

Hamppu on myös erinomainen maanparannuskasvi. Sen paalujuuri menee syvälle maahan, joten se kuohkeuttaa maata. Tästä seuraa, että hampun jälkeen myös viljasadot paranevat samalla lohkolla.

Hamppu on myös hyvä ilmastokasvi, sillä se on erinomainen hiilensitoja. Kasvin massiivinen juuristo sitoo poikkeuksellisen tehokkaasti hiiltä maaperään.

Hampun suosion kasvuun uskotaan tällä hetkellä niin maa- ja metsätalousministeriössä kuin alalla toimivissa yrityksissä. Hampun ilmastoystävällisyys, maanparannus ja ravintoarvot tekevät siitä erittäin houkuttelevan kasvin.

Suosion kasvuvauhti riippuu ennen kaikkea elintarviketeollisuudesta. Sillä puolella mahdollisuudet ovat suuret, sillä hampun siemeniä, rouhetta ja öljyä voidaan lisätä lähes ruokaan kuin ruokaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments