Hermannin koulu palasi Hermanniin – Sisäilma on remontin jäljiltä raikas

0
Koulutyö on päässyt remontoidussa Hermannissa hyvään vauhtiin. Parhaillaan meneillään hyvien tapojen viikko. – Emme keskity enää muuttoon, vaan olemme palanneet arkisiin asioihin, opettamiseen ja kasvattamiseen, vs. rehtori Hannu Pölönen painottaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hermannin koulu sai aloittaa syyslukukauden omissa tiloissaan Salon keskustan Torikadulla, jonne yläkoulu pääsi palaamaan Ylhäistentien väistötiloista. Sisäilmaongelmien takia suljetun Hermannin koulurakennuksen remontti valmistui kesällä.

Sisäilmaan liittyviä ongelmia ei ole paluun jälkeen havaittu. Hermannin koulun työsuojelun yhdyshenkilö Olli Nurmi kertoo opettajien keskusteluista käyneen ilmi, että koulussa on raikkaampi sisäilma kuin ennen.

– Opettajien puheiden mukaan ilmastointi toimii paremmin, ja luokissa on hyvin vaihtuva raikas ilma, hän sanoo.

Nurmi muistuttaa, että sisäilman laatuun liittyviä asioita ei pystyne nopealla aikataululla analysoimaan.

– Koulu on ollut 3,5 vuotta poissa tästä rakennuksesta, ja nyt on vasta lukukauden kuudes viikko meneillään.

Nurmi toteaa, että ainakin tällä hetkellä henkilökunnasta tuntuu hyvältä.

– Ja kaikkien yhteinen toive on, että niin myös jatkuu, hän painottaa.

Matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava Olli Nurmi on tyytyväinen Hermannin koulurakennukseen:

– Tämä on hyvä työympäristö ja enemmän yläkoulu kuin mitä väistötilat olivat, hän painottaa.

Matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava työsuojelun yhdyshenkilö Olli Nurmi kehuu Hermannin koulurakennusta. – Tämä on enemmän yläkoulu kuin mitä väistötilat olivat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Myös koulun vs. rehtori Hannu Pölönen iloitsee paluusta vanhaan koulukiinteistöön.

– Onhan tämä tehty peruskouluksi toisin kuin väistötilat, hän painottaa.

– Koululla on huippusijainti keskellä kaupunkia, ja lyhyt matka kaikkialle olivat oppiaineen tarpeet mitkä tahansa. Esimerkiksi biologianopettajat harmittelivat, kun Ylhäistentieltä ei päässyt maastoon eikä luontoon. Tässä meillä on lähellä rantoja ja puistoja.

Pölönen kehuu muuton sujuneen vauhdikkaasti ja porukan urakoineen reippaasti.

– Muutosta muistuttaa vain keräyspiste: se on koko ajan täynnä pahvilaatikoita, kun tavaroita puretaan.

Pölönen huomauttaa, että ihan kaikki ei ole aivan valmista, vaan koulussa tehdään hankintoja ja niiden kilpailutuksia pitkin syksyä.

– Välillä huomaamme yllättäen, että jossain päin rakennusta tarvitaan vielä sähkömiestä.

Hermannin koulua käy parhaillaan 486 peruskoululaista. Hannu Pölönen sanoo, että naulakoidenkin riittävyys pitää tarkistaa, sillä oppilasmäärä on kasvanut siitä, kun kouluun tehtiin kymmenen vuotta sitten edellinen peruskorjaus.

– Nyt olemme pakkautuneet tehokkaasti ja napakasti, eikä mitään lisätilaa ei ole, jos sellaista tarvittaisiin. Meiltä hävisivät kielistudiot, pienryhmätilat ja yksi neuvotteluhuonekin, kun kaikki mahdolliset tilat on otettu luokkahuoneiksi.

Hermannin koulu muutti remontin alta lukuvuoden 2018 alussa Alhaisiin. Kesällä 2000 Turun ammattikorkeakoulua varten valmistuneet tilat vapautuivat hermannilaisille, kun ammattikorkeakoulu siirtyi Meriniittyyn Salon IoT Campukselle. Alunperin yläkoulun piti olla evakossa vain puoli vuotta, mutta Salon kouluverkkosuunnitelman teko ja Torikadun koulukiinteistön remontti venyttivät ajan kolmeen ja puoleen lukuvuoteen.

Noin miljoona euroa maksaneessa Hermannin koulun remontissa rakennuksen välipohjien eristeet poistettiin ja uusittiin, tiivistystä parannettiin, puhdistettiin ilmanvaihtokanavat ja tehtiin mikrobisiivous. Liikuntasalirakennuksen vesikatto, eteläpäädyn julkisivu ja sisäpintoja uusittiin.